Inspiroidu satamakaupunki Marseillen sykkeestä ja rauhoitu sen jälkeen lumoavan luonnon keskellä Aix-en-Provencessa. Niin taiteilija Paul Cézannekin teki.

Aurinko on hädin tuskin noussut, kun vastapyydetyt sardiinit, mustekalat ja simpukat saapuvat kalastajaproomujen kyydissä Välimeren suurimpaan satamaan. Hennot laineet liplattavat purjeveneitä vasten, ja puheensorina yltyy torilla paikallisten kerääntyessä ostoksille. Koko komeutta vartioi 150 metriä korkean kukkulan huipulla pyhiinvaelluskirkko Notre-Dame de la Garde, jonka luokse voi nousta satamasta lähtevällä minijunalla.

On hassua ajatella, että taidemaalari Paul Cézanne on katsellut tätä samaa maisemaa 130 vuotta sitten. Modernin taiteen mestari viihtyi paljon paremmin Marseillessa kuin yrmeässä Pariisissa, jossa häntä ei ikinä hyväksytty.

Ymmärrän Paulia. Minustakin Ranskan pääkaupunki on yliarvostettu juppila. Marseillessa vastaantulijat sentään hymyilevät ja suostuvat puhumaan myös meille, joiden kielitaito rajoittuu englantiin ja saksaan. Ehkä suvaitsevaisuus on monikulttuurisuuden ansiota. Marseillen perustivat 2 600 vuotta sitten kreikkalaiset, ja kaupunkiin on 1800-luvulta lähtien muuttanut asukkaita Afrikasta, Italiasta ja Espanjasta.

Sukellus paratiisiin

Vaikka Marseillessa saisi kulumaan useamman päivän shoppailuun, etnisissä ravintoloissa herkutteluun ja idyllisten taidegallerioiden tutkiskeluun, silmiä hivelevin näkymä levittäytyy eteen kaupungin itäpuolella. Kalkkivuorista muodostunut kahdenkymmenen kilometrin mittainen rannikko kätkee sisäänsä turkoosinsinisiä vuonoja ja hienoja hiekkarantoja. Unescon rauhoittamat Les Calanquesin kalliorotkot ovat kiipeilijöiden ja sukeltajien paratiisi, jonne pääsee Marseillesta bussilla tai laivalla.

Satama on silti kiistatta Marseillen keskus. Sen rantabulevardien terasseilla juodaan aamukahvit, nautitaan lounas ja siemaillaan töiden jälkeen lasillinen provencelaista valkoviiniä. Missään ei näy roskia. Kun aurinko päivän päätteeksi tipahtaa helakanpunaisena mereen ja katusoittajat tapailevat haitarillaan Ranskan kansallislaulua, Marseljeesia, voi melkein kuvitella elävänsä Cézannen ajassa.

Hampaat saippuassa Kohokuvioilla koristeltu Marseille-saippua on suosituin tuliainen. Luonnontuotetta valmistetaan yleensä oliivi-, kookos- tai palmuöljystä, eikä siihen ole lisätty synteettisiä aineita. Neuvokkaat ranskattaret käyttävät saippuaa ihonhoitoon, kodin siivoukseen, tahranpoistoon ja jopa hampaiden pesuun.

Se oikea bouillabaisse Marseillesta ei voi lähteä maistamatta klassikkoa, bouillabaissea.

– Alkuperäisen reseptin mukaan keitossa on ainakin kuutta eri merenelävää, ja sitä haudutetaan valkoviinissä useampi tunti,
Le Miramar -ravintolan omistaja ja pääkokki Christian Buffa opastaa.

Ensimmäinen lautasellinen herkullista,  ruosteenpunaista bouillabaissea tarjoillaan pelkkien leivänpalojen kera. Tarjoilija lisää kalat ja äyriäiset vasta toiseen annokseen, jonka jälkeen voikin vyöryä ähkyn kera suoraan hotellihuoneeseen.
Le Miramar, 12 Quai Du Port

Kulttuurikierrokselle Parhaiten Marseillen tärkeimpiin nähtävyyksiin tutustuu hankkimalla kaupunkipassin. 29 euroa maksavalla lipulla saa kahden päivän ajan käyttää rajattomasti metroa, raitiovaunua ja busseja, osallistua opastetulle kaupunkikierrokselle, vierailla 13 museossa ja matkustaa laivalla Monte Criston tarinasta tutulle If-saarelle. www.resamarseille.com

Vuokraa auto Vaikka et muuten harrastaisi ulkomailla auton vuokrausta, Etelä-Ranskassa kannattaa poiketa rutiineista. Välimatkat ovat lyhyitä, ja pelkästään Provencen alueelle osuu huikea määrä kuuluisia kaupunkeja sekä pikkukyliä viinitiloineen. Jos lennät Marseilleen, varaa auto jo lentokentälle (www.ebookers.fi). Pikkuauton saat käyttöön 50 euron päivävuokralla, paremmin varusteltu perheauto maksaa noin 100–150 euroa päivässä. Polttoainekustannuksista vastaat itse ajettujen kilometrien mukaan.

Blue1 lentää Marseilleen Helsingistä tiistaisin ja lauantaisin 18.10. saakka. Hinnat alkaen 129 euroa /suunta. Lisätietoa: www.blue1.com

Katso myös:
Aix-en-Provencen okrankeltainen idylli

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.