Marokkolainen sadunkertojien kaupunki näytti kauneimmat kasvonsa. Lue parhaat vinkit.

Marokkolainen sadunkertojien kaupunki näytti kauneimmat kasvonsa.

Aurinko porottaa kuumana siniseltä Afrikan taivaalta. Vaikka kello on vasta yhdeksän aamulla, auringon säteet lämmittävät jo mukavasti. Riad-hotelli Dar les Cigognes on lähettänyt autonkuljettajansa noutamaan meidät lentokentältä.

Riad tarkoittaa marokkolaista asumistyyliä, jossa nelikulmaisen rakennuksen keskellä on sisäpiha suihkulähteineen ja puutarhoineen. Ulkoseinät suojaavat ulkomaailman meteliltä ja tuulilta, jotka puhaltavat hiekka-aavikolta.

Jokainen huone huokuu romantiikkaa ja eksotiikkaa. Palveluihin kuuluvat myös kauneushoitolat, jacuzzit ja hammamit eli höyryhuoneet, joissa myös voi hemmotella itseään erilaisilla kauneushoidoilla.

Taikureiden tori

Useimmat Marrakechin riadeista sijaitsevat medinassa, vanhan linnoituskaupungin muurien sisäpuolella. Niistä on yleensä lyhyt kävelymatka kaupungin suurelle keskustorille, Jemaa el Fnalle. Tori on kuin suuri sirkus, joka hiljenee vain yön pikkutunneilla. Kuvaan kuuluvat rumpuja päristelevät afrikkalaisryhmät, kirkuvat apinat, lumotut käärmeet, kamelit, aasit, kansallisasuiset vesikauppiaat, ennustajat, akrobaatit, hennamaalarit ja erilaiset poppamiehet. Keskellä toria on useiden kymmenien kojujen muodostama ulkoilmaravintola. Siellä aterioiminen on unohtumaton kokemus.

Soliseva suihkulähde

Ensimmäinen riad-yö Marrakechissa sujuu Afrikan tähtitaivasta ihaillessa ja suihkulähteen solinaa kuunnellessa. Aamulla heräämme linnunlauluun, jonka keskeyttää kovaäänisistä kuuluva muslimien rukouskutsu.

Turismi on Marrakechille elintärkeä tulonlähde. Matkailun kasvu asettaa paineita kaupungille, joka on vuosikausia saanut elää lähes keskiaikaista elämäänsä. Kaupungin pohjoispuolelle on noussut ylellinen lomaparatiisi La Palmeraie. Ensimmäinen 5 000 ihmisen yökerho Pacha avattiin kaksi vuotta sitten, ja lisää on tulossa.

Matkatietoa Marrakechista..

- Asukasluku on noin 823 000 asukasta, koko Marokossa noin 33 miljoonaa.
- Ilmasto on välimerellinen, talvikaudella päivälämpötila on 20 asteen tuntumassa. .
- Paras aika matkustaa on kevät.Aikaero Suomeen on talvella -2 tuntia, kesällä -3 tuntia. .
- Uskonto kieltää alkoholinkäytön, mutta kieltoon suhtaudutaan melko vapaamielisesti.

Teksti ja kuva: Ilpo Musto

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2008.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.