Rakkauden pääkaupunki houkuttelee lemmekkäillä herkuilla.

1. Lempeä jättiläinen amarone

Jos olet käynyt suomalaisilla viinimessuilla, olet varmasti kuullut kysymyksen "onko teillä amaronea?". Lasi kädessä kulkevat messuvieraat havittelevat tätä italialaista punaviiniä, koska tietävät sen antavan ostetulle lipukkeelle rutkasti vastinetta.

Veneton alueelta tuleva viini on voimakas, täyteläinen, jopa tulinen, mutta se on helppoa juotavaa makeiden rusina- ja kirsikka-aromiensa vuoksi. Juuri sellaisia viinejä me suomalaiset rakastamme. Eikä miinukseksi lasketa sitäkään, että amaronessa on paljon alkoholia, jopa yli 15 prosenttia.

Amaronen salaisuus piilee sen valmistustavassa. Syksyllä rypäleiden kypsyttyä niitä ei puristetakaan mehuksi, vaan viljelijät levittävät tertut ritilöille ja kantavat sadon ilmaviin kuivaushuoneisiin. Siellä rypäleet lepäävät sata päivää, mutta yksin niitä ei jätetä. Jonkun pitää käydä tarkkailemassa terttuja, etteivät pahat homeet pääse pilaamaan satoa. Jos kosteus lisääntyy liiaksi, hoitaja avaa ikkunat vuoristotuulille. Jos taas iskee kylmä, täytyy sytyttää tuli takkaan. Modernissa viinitehtaassa automatiikka napsauttaa kuivattajat päälle.

Kevään korvalla pulleista rypäleistä on tullut ryppyisiä ja kuivia. Kun ne puristetaan, ulos tulee tiivistynyttä ja hyvin makeaa
mehua. Siitä kehittyy herkuttelijoiden rakastama amarone.
Amarone on edukseen liharuokien ja vahvojen juustojen seurassa, mutta ihan mahtavalta se maistuu myös pizzan kanssa!

Luksusviinin ainoa pulma on sen hinta, mutta onneksi Pohjois-Italiassa on aina ymmärretty kierrätyksen päälle. Amaronelle mehunsa luovuttaneet rypäleet pääsevät uudelleen hommiin, kun ne sekoitetaan edullisemman viinin joukkoon syventämään makua.

2. Romeon ja Julian jäljillä

Veronan oopperafestivaalit ovat kuuluisat, mutta mikään kaupungissa oikeasti tapahtunut ei houkuttele yhtä
tehokkaasti matkailijoita kuin Shakespearen satoja vuosia sitten Englannissa sepittämä tarina.

Romeon ja Julian rakkaustarinan tapahtumapaikka on Veronan keskustassa sijaitsevan palatsin sisäpiha. Tuhannet
rakastavaiset vaeltavat sinne joka vuosi raapustamaan nimensä porttikongin seinään.

Kovin kuhina pihalla käy helmikuun 14. päivänä, kun vietetään pyhän Valentinuksen päivää. Viime vuonna myös valkovenäläiset Anna Zhiznedskaja ja Andrei Zhiznedskin ikuistivat nimensä palatsin kiviseinään. Mikä mahtoi tuoda pitkämatkalaiset Veronaan?

– Rakkautemme on yhtä kiihkeää kuin Romeon ja Julian, mutta tarinamme loppuu onnellisemmin, pariskunta vastaa itsevarmasti.

3. Kuppi kahvia, per favore

Cappuccino, aamupäivällä juotava iso maitokahvi.
Espresso, hyvin pieni ja vahva peruskahvi päivän jokaiseen hetkeen.
Latte macchiato, iso lasi kuumaa maitoa, jonka seassa on tilkka vahvaa kahvia.
Americano, kuumalla vedellä jatkettu espresso.

4. Eväät kotiin

Veronan herkkukauppojen tähti on Gastronomia Stella, jossa veljekset Emiliano ja Mattia Pigozzo seisovat tiskin takana keltaiset hatut päässään. Myyntiin he ovat valinneet Veneton alueen maistuvimmat palat, eikä niitä kannata jättää väliin tuliaisostoksilla. Kinkut kiiltävät katossa, pastat komeilevat koreissa ja kuivahyllystä löytyvät polentajauhot, kuivapastat ja maan pohjoisimmat oliiviöljyt, joiden pehmeys hyväilee makunystyröitä. Jos kotimatka taittuu vikkelään, mukaan kannattaa ostaa tuoreita kurpitsatortellineja. Hitaammin matkustavan on napattava kainaloon ainakin yksi pussi risottoriisiä. Via Stella 11.

5. Kinkkujen kunkku

Italiassa herkutellaan puhtaanvalkoisella sianrasvalla, laardilla, mutta yleensä lautaselta löytyvä rasva reunustaa kinkkua.
Parmankinkku on ilmakuivattujen kinkkujen kuningas.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.