Eräänä heinäkuisena aamuna istuin Opuwon kunnan monitoimitalossa Pohjois-Namibiassa kahden nuoren namibialaisnaisen kanssa pohtimassa ruokalistoja avattavalle lounaskahvilalle. Paikallisten mielestä oli kummallista, kun vakuutin meidän turistien haluavan syödä maissi- tai hirssipuuron lisukkeina papumuhennoksia, tomaatti- ja pinaattikastikkeita sekä savusta arominsa saavia lihakastikkeita.

Vaikka tavallinen namibialainen täyttääkin vatsansa arkisin maissi- tai hirssipuurolla ja vehnäleivällä, kuuluu namibialaiseen ruokakulttuuriin edelleen sesongin mukaisia luonnonkasveja. Sadekauden jälkeen kotipuutarhoissa kasvatetaan vihanneksia ja luonnosta kerätään villivihanneksia ja -hedelmiä. Suosittu on myös termiittikeoissa kasvava pienen sateenvarjon kokoinen sieni. Yhdestä riittää perheelle ainakin kolmeen ateriaan.

Kun namibialaiset juhlivat, kuuluu teurastaa vähintään vuohi ja valmistaa se ruoaksi. Vuohen lihaa ja rasvaa keitetään padassa tuntikausia, ja se maustetaan yksinkertaisimmillaan suolalla tai valmiilla mausteseoksilla, joissa voi olla currymausteita tai pippureita. Vuohen sisäelimet ja silmät voidaan paistaa erikseen nuotion hiilloksilla, ja niitä pidetään erityisinä makupaloina.

Arkisin namibialaiset syövät kanaa, ja kanoja kasvatetaan niin maalla kuin kaupungeissa. Myös vuohen ja lampaan liha on arkisempaa ruokaa kuin naudan. Walvis Bayn satamakaupungissa toimii kalanjalostustehdas, josta viedään valkolihaisia merikaloja pakasteina myös ulkomaille. Rannikolla pääsee veneretkellä bongaamaan valaita ja hylkeitä, ja retkieväänä maistellaan maailman parhaita ostereita.

Karu namibialainen luonto ei anna helposti ruokaa eikä edes ruoanvalmistukseen tarvittavia polttopuita. Kokkaamisen avuksi onkin kehitelty aurinkokeittimiä. Keittimen voi valmistaa laatikosta, joka vuorataan foliolla. Laatikon sisään laitetaan lämpöä keräävä musta kattila, ja kanapata valmistuu 4-5 tunnissa. Keitin ei tietenkään toimi iltaisin. Silloin perhe kokoontuu nuotion ympärille rentoutumaan ja juttelemaan.

Herkuttele namibialaisittain:
Peri-peri-kanaa

4 koipi-reisipalaa
1 tl suolaa ja pippuria
2 rkl öljyä
8 kokonaista linnunsilmä- eli peri-peri-chiliä
8 valkosipulinkynttä
2 tl paprikajauhetta
1 sitruunan mehu

Pilko chilit pieniksi veitsellä. Jos haluat ruoasta vähemmän tulista, jätä chilin siemenet pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki tahnan ainekset keskenään. Hankaa ne koipi-reisipaloihin ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia tai yli yön. Kypsennä liha grillissä tai paista sitä 200-asteisessa uunissa reilun puolen tunnin ajan.

Teksti ja kuva: Heli Kuusipalo

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.