Kreikkalaisille tärkeintä ovat yhdessäolo, herkullinen ruoka ja vieraanvaraisuus. Kali óreksi -hyvää ruokahalua!

Mezé-pikkuruokia voi nauttia monella tapaa. Alkupaloina ne herättelevät ruokahalua, mutta niistä voi koota kokonaisen aterian. Mezé on myös ateriointitapa. Vaikka ruokalistalta tilaisi ensin muutamia alkuruokia jaettavaksi pöytäseurueen kesken, myös varsinaiset pääruoat voidaan jakaa. Se korostaa kreikkalaisille niin tärkeää yhdessäoloa.

Mezéistä on moneksi

Alkupaloiksi tai pieneen nälkään sopivia kevyitä annoksia ovat oliivit, oliiviöljyllä maustettu fetajuustopala ja tsatzíki, joka on jogurttipohjaista kurkulla maustettua kastiketta. Kevyitä kasvispohjaisia mezéitä ovat myös grillatuista munakoisoista ja yrteistä valmistettu melitzanosaláta ja keltaisista silpoherneistä valmistettu fáva.

Hyviä ruokaisampia vaihtoehtoja ovat oliiviöljyssä paistettu vuohenjuusto ja riisillä ja yrteillä täytetyt viininlehdet, dolmádes. Seuraavalla aterialla voi kokeilla lihapyöryköitä, keftédes, peruna-fetasalaattia sekä jättipapuja.

Lähes aina mezé-aterialla syödään myös rapeita filotaikinasta valmistettuja piiraita. Niistä suosituimpia ovat pinaatti-fetapiiras sekä juusto-purjopiiras.

Mezéiden seuraksi tilataan usein horiátiki -salaatti sekä tietenkin leipää. Horiátiki-salaatissa on muun muassa fetaa, oliiveja, kurkkua, tomaattia ja sipulia.

Yhteisiltä lautasilta

Kaikki ruokalistalta valitut mezét kannetaan pöytään yhdellä kertaa, ja jokaiselle ruokailijalle tuodaan lautanen ja ruokailuvälineet. Omilla aterimilla otetaan yhteisiltä annoslautasilta itselle kuuluva osa tai vain pieni maistiainen omalle lautaselle.

Yhdelle ruokailijalle jo kaksi tai kolme mezéä on riittävä ateria, varsinkin jos mukana on piiraita tai liharuokia. Kasvispainotteinen mezé-ateria jättää ruokailijalle kevyen mutta kylläisen olon. Jos aterian päätteeksi vielä jotakin jää kaipaamaan, sopivat jälkiruoaksi tuoreet hedelmät.

Mezét kuuluvat Välimerelle

Mezé-ruokaperinteen kohtaa kaikkialla itäisen Välimeren alueella Kreikasta Turkkiin ja Libanonista Egyptiin. Mezé perustuu persian kieleen sanaan maza - maku. Resepteissä ei ole merkittäviä eroja maiden välillä. Toki maustaminen poikkeaa jonkin verran kulttuureittain ja alueellisia muunnelmia ja erikoisuuksia löytyy.

Teksti ja kuva: Riikka Mannervaara

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.