Malabarin mausterannikko nostaa veden kielelle - ja voi saada naaman punehtumaan.

Goasta Intian eteläkärkeen ulottuvalla Malabarin mausterannikolla syön elämäni parhaimmat ja edullisimmat kasvisruoat. Papuja, linssejä ja muita kasviksia tarjoillaan kermaisten kastikkeiden, naan-leipien ja erilaisten maustesekoitusten kanssa. Riisikin on höystetty kymmenillä mausteilla. Aterian kruunaa intialainen tee, chai masala.

Curry ja masala yhdistävät

Intialainen keittiö on yhtä värikäs kuin maan sadat kulttuurit. Miljardin ihmisen makumaailmaa yhdistää kuitenkin kaksi sanaa: curry ja masala.

Curry tulee tamilinkielisestä sanasta karhi. Se tarkoittaa kaikkea intialaista ruokaa, joka on tehty maustekastikkeeseen. Currysekoitukset sisältävät usein chiliä, korianteria, jeeraa, sarviapilaa, sinapinsiemeniä, pippuria, inkivääriä sekä kurkumaa.

Masala tarkoittaa yksinkertaisesti maustetta, ja myös masalat ovat sekoituksia, usein tahnamaisia.

Kuningas pippuri

Yhden kasvin ansiosta eurooppalaiset valloittivat lähes koko maailman. Pippuri oli aikoinaan kultaakin arvokkaampaa. Pippuria kasvaa luontaisesti monsuunimetsissä Malabarinrannikolla. Mausteen makuun vaikuttaa rannikon ilmasto: kuumaa, toisinaan tuulista ja säännöllisesti monsuunisateita.

Pippuriköynnöksestä saadaan satoa joka kolmas vuosi useiden vuosikymmenien ajan. Kun terttujen marjat poimitaan vihreinä, kädessä on viherpippuria. Mustapippuria saadaan, kun vihreät marjat kuivataan auringossa. Kun punaisia marjoja on liotettu vedessä ja kuoret poistettu, saadaan valkopippuria.

Kun portugalilaiset lastasivat pippurin vesoja laivaan, Keralan kuningas Zamorin rauhoitteli alamaisiaan: ¡V Viekööt, mutta he eivät voi viedä mukanaan monsuunisateita.

Kuningas tiesi, mistä puhui. Juuri monsuunisateet tekevät Intian pippurista laadultaan maailman parasta.

Chai masala eli intialainen maustetee

1,5 litraa kylmää vettä
2 tl tai 2 teepussia mustaa teetä
1 kanelitanko
4 vihreää kardemummaa
3 neilikkaa

Riko kardemumman kuoret ja laita siemenet veteen kanelin ja neilikoiden kanssa. Kiehauta ja siirrä pois liedeltä 10 minuutiksi. Laita tee mausteliemen joukkoon, kiehauta ja anna olla liedellä muutama minuutti. Tarjoile maidon ja sokerin kanssa.

Teksti ja kuva: Ari Turunen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.