Millaiseksi maailman seitsemän ihmeen luettelo muuttuu, kun New 7 Wonders of the World -äänestyksen tulos julkistetaan?

Kreikkalainen Filon Bysanttilainen keksi kirjata antiikin ajan upeimmat rakennukset ja monumentit maailman seitsemän ihmeen listaksi. Kaikki noin 200 eKr. laaditun luettelon kohdetta sijaitsivat Välimeren alueella.

Antiikin turistit halusivat nähdä Kheopsin pyramidin, Artemiin temppelin veistospylväineen, Nebukadnessar II:n vaimolleen rakennuttamat Babylonin riippuvat puutarhat, Faroksen majakan, Halikarnassoksen mausoleumin, Rodoksen kolossin sekä norsunluisen Zeus-patsaan Olympiassa.

Ihmeet jäivät muistiimme, vaikka vain Gizan pyramidit ovat säilyneet näihin päiviin asti.

Ennakkosuosikit

Upporikas sveitsiläinen elokuvatuottaja Bernard Weber käynnisti vuonna 2000 projektin seitsemän nykyihmeen valitsemiseksi. Finaaliin valittiin 21 ehdokasta 77 semifinalistin joukosta tammikuussa 2005.

Valintaan voivat osallistua new7wonders -internetsivuilla kaikki halukkaat. Tähän mennessä oman suosikkinsa on käynyt kertomassa jo yli 20 miljoonaa äänestäjää.

Tulos julkistetaan 7.7.2007 Lissabonissa. Ennakkosuosikkeja ovat Kiinan muuri, Taj Mahal, Pääsiäissaarten patsaat sekä antiikin ihme, Gizan pyramidit.

Listoja riittää

Ihmelistoja on laadittu moneen kertaan, mutta Weberin hanke on suurin. Siitä tulee ennen vuotta 2000 rakennettujen ihmeiden luettelo. Keskiajan lopulla laadittuihin listauksiin pääsivät muiden muassa Stonehenge, Colosseum, Kom el Shoqafan katakombit, Kiinan muuri, Nanjingin posliinitorni, Hagia Sofiaja Pisan kalteva torni.

CNN:n dokumentti esitteli taannoin maailman seitsemän luonnonihmettä. Luettelossa komeilivat revontulet Grand Canyonin, Ison Valliriutan, Mount Everestin, Rio de Janeiron sataman, Paricutín tulivuoren ja Victorian putousten rinnalla.

Pääsiäissaaren patsaat

Hollantilaisen Jakob Roggeveenin 1722 löytämän saaren mystiset kivipäät painavat jopa 20 tonnia. Jokainen niistä on yhdestä kivestä veistetty. Yhteensä niitä on löydetty 887.

Teksti: Mia Konu

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.