Kahvikansan hammasta kolottaa myös reissussa. Listasimme viisi parasta pysähdyspaikkaa eri puolilta maailmaa.

1. Japanilaisessa teeseremoniassa: Kinkakuji-temppelin teehuone, Kioto, Japani

Kaunis lampi kultaisine temppeleineen ja bonsaipuineen tarjoaa täydellisen ympäristön teehetkelle. Runsas, miltei ruokaisa vihreä tee nautitaan puutarhamajassa tatamilla istuen tai säiden salliessa ulkona puutarhassa. Kengät jätetään sisäänkäynnin ulkopuolelle.

Japanilaiset saattavat perehtyä teeseremonian saloihin vuosikymmenten ajan. Perimmäinen tarkoitus on harjoittaa mieltä puhtauden ja harmonian saavuttamiseksi. Kyseessä on eräänlainen jaettu meditatiivinen kokemus.

Kinkakuji-temppelissä etikettiä ei onneksi tarvitse tuntea, sillä paikallinen matcha tilataan kahvilatyyliin eikä sitä nautita neljää tuntia.

?1 Kinkaku-ji-cho Kita-ku. Puh. +81 75 4610013, www.shokoku-ji.or.jp. Avoinna 9–17.


2. Rauhassa drinkillä: Caffè Rosso, Venetsia, Italia

Venetsia houkuttelee miljoonia turisteja, mutta tungosta voi vältellä sukeltamalla syvälle La Serenissiman sisuksiin, vaporettojen ja gondolien ulottumattomiin.

Opiskelijoiden ja nuorten suosima Campo Santa Margherita on mukavan rosoinen aukio Ca’Foscarin yliopiston tuntumassa. Lähellä pahamaineista pyövelin taloa sijaitsee Caffé Rosso, joka on sympaattinen kuppila isompien puristuksessa.

Täällä on mukava nautiskella paikallisten suosikkidrinkkiä Spritz al’Aperolia, johon sekoitetaan valkoviiniä, soodaa ja Camparin tyyppistä Aperolia. Juoma maksaa pari euroa, pähkinät saa kaupan päälle.

?Campo Santa Margherita 2963. Puh. +39 041 5287998. Avoinna ma–la 7.30–02.


3. Urbaanissa sykkeessä: Café Kranzler, Berliini, Saksa

Vuosikymmenia suuri Café Kranzler täyttyi vastapaahdetun kahvin tuoksusta ja herrasväen eleganssista. Elettiin Länsi-Berliinin kukoistusta kylmän sodan keskellä.

Sitten muuri romahti ja kaupunki täyttyi kahviloista. Onneksi edes Kranzlerin terassi punavalkoisine markiiseineen säilyi. Kahvilasta avautuu huikea näkymä uuteen Berliiniin. Vanhat tavaratalot on purettu ja tilalle on noussut futuristisia ostoskeskuksia ja hotelleja.

?Kurfürstendamm 18. Puh. +49 30 887183925, www.cafekranzler.de. Avoinna 8–20.

4. Vesipiippua satumaisemassa: Jabri House, Damaskos, Syyria

Elämä Damaskoksen vanhassakaupungissa muistuttaa tuhannen ja yhden yön tarinoita. Paksujen kaupunginmuurien suojissa on mauste- ja mattokauppiaiden kujia, höyrysaunoja ja antiikkiliikkeitä.

Jabri House on yksi kaupungin vanhimmista ja kauneimmista rakennuksista. Satoja vuosia vanhat huoneet on palautettu alkuperäiseen asuunsa, huonekalut ovat arabialaista käsityötä.
Sisäpihalla sitruunapuiden varjossa on kahvila, jonne voi istahtaa polttelemaan vesipiippua tai nauttimaan Lähi-idän keittiön antimista.

Tarjolla on hedelmämehuja ja raikkaita salaatteja, jogurttia, hummusta, oliiveja ja falafelejä. Kuten kaikkialla Damaskoksessa, pöydän saa koreaksi muutamalla eurolla.

?Sawwaf-kadulla Umaijadi-moskeijan lähellä. Puh. +96 311 5416254, www.jabrihouse.com. Avoinna ma–su 9–23.

5. Leivoksia labyrintissä: Pasteis de Belém, Lissabon, Portugali

Kahvila näyttää turkkilaiselta kylpylältä. Sinivalkoiset kaakeliseinät ja suuret ravintolasalit tuntuvat jatkuvan loputtomiin.

Labyrinttimaisessa rakennuksessa on hauska seikkailla. Lapsiperheet tulevat tänne viettämään vapaapäivää. Iloinen puheensorina alkaa aikaisin aamusta. Pasteis de Belém on niin suosittu, että sisään saa ruuhka-aikoina jonottaa jopa puoli tuntia.

Kahvilan yhteydessä toimii leipomo, josta voi ostaa kotiin viemisiksi suussasulavia leivonnaisia ja keksejä. Talon erikoisuus on Belémin leivos. Se tunnetaan kaikkialla Lissabonissa. Kahvilaan pääsee keskustasta kätevästi raitiovaunulla.

Rua de Belém 84–92. Puh. +351 21 3637423, www.pasteisdebelem.pt. Avoinna ma–la 8–23, su 8–22.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.