Kahdeksan kokenutta matkailutoimittajaa valitsi maailman parhaat rannat. Nyt sinun on helppoa valita suosikkisi näistä. Kommentoi ja kerro omasta huippurannastasi.

Kahdeksan kokenutta matkailutoimittajaa valitsi maailman parhaat rannat.

Anse Source d'Argent, Seychellit

Vehreät palmut ympäröivät rantaa, jonka hiekka on hienojakoista ja vitivalkoista, vesi syvän turkoosia. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Tämä maailman kuvatuin ranta sopii sinulle, joka haluat kerran elämässäsi kokea täydellisen elämyksen.

Hanalei Bay, Havaiji

Puolikuun muotoista poukamaa ympäröivät usvahuippuiset vuoret, joiden seinämillä ryöppyävät vesiputoukset. Valkoinen santa peittää koko kolmen kilometrin pituisen rannan. Trooppinen ilmasto takaa lämmön ympäri vuoden. Hengenpelastaja on aina passissa. Kauain saaren pohjoisrannalla meri on arvaamaton, niinpä Hanalei on vahvan uimarin ranta. Talvella kymmenmetristen maininkien jyristessä rantaan maailman parhaat lainelautailijat ottavat mittaa toisistaan ja luonnonvoimista.

Playa del Carmen, Meksiko

Meri ei ole missään niin kauniin turkoosi kuin Karibialla. Tammikuussakin vesi on 25-asteista. Monta kilometriä pitkää valkohiekkaista rantaa pitkin pääsee hotellialueelta kävellen Playa del Carmenin pikkukaupunkiin. Rannalla odottavat kajakit, vesiskootterit, surffilaudat ja hevoset. Ratsastus pitkin rantaviivaa auringon laskiessa on kuin suoraan elokuvasta.

Praia do Sancho, Brasilia

Fernando de Noronhan saarella, joka sijaitsee noin 350 kilometriä koilliseen Brasilian koilliskärjestä, sijaitsee autio rantaparatiisi. Yli kaksi kolmasosaa saaresta on luonnonsuojelualuetta, joten turistien määrää saarella rajoitetaan.

Cala en Turqueta, Espanja

Menorcan eteläosassa piilottelee pieni luonnonkaunis poukamaranta kallioiden ja mäntymetsien suojassa. Hiekka on valkeaa ja sileää, merivesi hitaasti syvenevää, kirkasta ja turkoosia. Kioskia tai ravintolaa ei ole, joten ota eväät mukaan. Parhaimmillaan paikka on kesä- ja syyskuussa, jolloin vesi on lämmintä mutta väkeä ei ole liikaa.

Muita mainioita rantoja:

- Koh Nangyan, Thaimaa
- Playa el Agua, Venezuela
- Bazaruto, Mosambik
- White Beach, Boracay, Filippiinit
- Saona, Dominikaaninen tasavalta
- Klein Curaçao, Curaçao
- Tahiti Beach, Bahamasaaret
- Dickwella, Sri Lanka

Teksti Mira Jalomies, Kaarina Juote, Päivi Kaarina Laajanen, Maisa Lappi, Pauli Lindström, Janne Orava, Satu Prusti-Nelson, Irina Tuomainen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2009

Kirjoita kommentti-kenttään oma suosikkirantasi - maailman paras ranta!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.