Loma Bahamalla on puhdasta ylellisyyttä, vaikka eletään maassa arkeakin.

Bahamalla on runsaat 300 000 asukasta, joista suurin osa asuu saarten pääkaupungissa Nassaussa. Turismi on Bahaman tärkein elinkeino. Sen huomaa viimeistään lauantaisin, kun viisi Karibian loistoristeilijää ankkuroituu Nassaun satamaan ja jalkauttaa vauraat matkustajansa pääkaupungin kaduille. George Streetin päässä olevan vaaleanpunaisen parlamenttirakennuksen edessä seisoo Kristoffer Kolumbuksen, Karibialle ensimmäisenä ehtineen eurooppalaisen, patsas. Etelän suunnassa kaupunki kohoaa rinteille, joiden toiselle puolen jäävät laajat asuinalueet ja slummit.

Delfiinit ovat ystäviä

Läheisen Blue Lagoon -saaren delfiinit jaksavat hämmästyttää viisaudellaan. Lyhyen lauttamatkan päässä New Providencelta sijaitsevassa delfiinikeskuksessa pääsee uimaan pullonokkadelfiinien kanssa.

Seikkailu ja pieni kielletyn hedelmän maku ovat aina osa matkan nautintoa. Sitä saan, kun otan kolmen taalan lautan Paradise Islandille ja kävelen muina miehinä Paradise Beachille hienostohotellin rannekkeilla varustettujen asiakkaiden vanavedessä.

Rantojen rauhaa

Atlantis Aquariumin vedenalainen tunneli on tajunnan räjäyttävä paikka. Panssarilasiseinäinen tunneli kulkee kala-altaiden alitse, ja sieltä pääsee turvallisesti seuraamaan, miten hait ja muut suuret petokalat lipuvat yläpuolelta ohi.

Yksi dollari riittää bussikyytiin, joka vie päiväretkelle Eastern Pointiin. Puolen tunnin bussihurjastelun jälkeen olen perillä. Kävely Yamacrawin rannalle kestää noin kolme varttia. Rantatien varrella kohoaa toinen toistaan hienompia huviloita.

Yamacrawin rannasta saan yllättäen nauttia aivan yksin. Seurana ovat vain liplattavat aallot, ramaiseva päivänpaiste ja vienossa tuulenhenkäyksessä tanssivat palmut. Haluaisin unohtaa arjen ja jäädä tänne asumaan.

Matkoja Bahamalle

Omatoimisesti lennot ja 6 vrk kolmen tähden hotellissa maksavat noin 1 500 euroa/2 hh.
Yhdistelmämatkat Grand Bahama-Abaco, 2 300 euroa/7 vrk/2 hh.
Floridasta lento ja 7 vrk kolmen tähden hotellissa/2hh noin 600 euroa.
Kahden päivän laivaristeilyt, joissa muutama tunti Nassaussa, alkaen noin 120 euroa/hlö.

Teksti: Teemu Holmi
Kuva: Bahamas Ministry of Tourism

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.