Mikä on luksusmatkailua? Sitä pohtii päätoimittaja Pirkko Puoskari Matkaopas-lehdessä, joka ilmestyi 14.9.2010.

Mikä on luksusmatkailua? Sitä pohtii päätoimittaja Pirkko Puoskari Matkaopas-lehdessä, joka ilmestyi 14.9.2010.

Onko viikonloppu Pariisissa luksusta, jos se on jonkun mielestä maailman ihanin kaupunki? Vai tuleeko siitä luksusta vasta sitten, kun majoittuu Ritz-hotellissa?

Viime vuosituhannella ylellisyys mitattiin vielä rahassa – nyt se syntyy kokijan mielessä. Uusi luksus ei ole aina kallista. Riittää kun se on aitoa ja laadukasta eikä kulu kerralla puhki.

Minulle luksusta ovat Acqua di Parman kölninvesi, Kukkolankosken varrassiika, Mika Waltarin romaanit ja kälyni Marketan neulomat villasukat.  

Matkoilta palattuani marssin aina takki päällä keittiöön ja valutan lasiin kylmää raikasta vettä suoraan hanasta. Se jos mikä on silkkaa luksusta.

Ensimmäisen oikean lomamatkani tein Kreetalle 1980-luvun alussa. Mitään yhtä upeaa en ollut voinut kuvitellakaan (kahden tähden hotelli Agios Nikolaoksessa). Sen jälkeen olen nauttinut matkustamisen luksuksesta muun muassa Mongoliassa (jurttamajoitus, vessa arolla avaran taivaan alla) ja ruskaretkellä Lapissa (sadevesi tihkui aamuyöllä teltan sisään).

Vatikaanin Pietarinkirkkoon pääsee suurella rahalla ihailemaan Michel­angelon freskoja ilman ympärillä vellovia ihmismassoja. Yhtä eksklusiivisen kokemuksen saimme AD:mme Eilan kanssa viime vuoden juttu­matkalla Albaniassa: muita ­matkailijoita ei näkynyt juuri missään.

Tässä lehdessä kerromme hintavista spa-elämyksistä Sveitsin Luganossa ja Madeiran Porto Santossa, s. 31. Molemmissa paikoissa luksusta ammennetaan myös ympäröivästä luonnosta. Lomaviikko Dubaissa, s. 46, antaa ylellisyydelle aivan uusia ulottuvuuksia.

Minulle tämän numeron ylellisin luksusreissu on Kenian safari, s. 74. Ellei se tulisi niin kalliiksi, piipahtaisin kirahveja katsomassa joka vuosi. Vaihtaisin safarin korkeintaan valasretkeen Dominikaanisessa tasavallassa, s. 6. Luksusta lähellä tarjoaa kierros Tšekin pikkukaupungeissa, s. 40. Böömin alueella aivan Prahan tuntumassa upean loman voi viettää tungoksesta kärsimättä. Kuninkaalliseen sviittiin pääsee siellä yöksi jo sadalla eurolla.

Pirkko Puoskari

Matkaopas-lehden 6/2010 pääkirjoitus. Lehden ilmestymispäivä 14.9.2010.

Kuvassa luksus-spa Villa Sassa Luganossa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.