Maija ja Tomi Hakala olivat pikään haaveilleet lomasta Galapagossaarilla. Kallis unelma toteutui ja oli joka euron arvoinen.

Espoon Tapiolassa asuvat Maija ja Tomi Hakala toteuttivat viime syksynä pitkäaikaisen haaveensa ja matkustivat kahden viikon lomalle Galapagossaarille.

Noin kymmenen vuotta aiemmin he viettivät häämatkansa Ecuadorissa, johon myös Galapagossaaret kuuluvat. Siitä asti ajatus saarista muhi Maijan, 36, ja Tomin, 35, mielessä.

Aluksi pari mietti matkan ajankohdaksi viisivuotishääpäivää. Silloin matka ei kuitenkaan tuntunut sopivan elämäntilanteeseen.

– Sitten päätimme, että 10- vuotishääpäivä on hyvä hetki lähteä, Maija sanoo.

Ecuadorissa Maija ja Tomi olivat nähneet sekä Amazonin sademetsää että karuja vuoristo-oloja lumimyrskyineen. Galapagoksella kiehtoi saarten koskemattomuus ja monipuolinen luonto.

Matkakassa karttui pikkuhiljaa vuosien varrella, sillä Maijalla ja Tomilla on matkoja varten vararahasto, johon he säästävät rahaa lähes kuukausittain.

Taloudellista puolta vaativampaa heille olikin olla kaksi viikkoa erossa lapsistaan Aurasta, 3, ja Meristä, 6. Isovanhempien ja kummien tuella reissu kuitenkin toteutui.

Kilpikonnia ja merileijonia

Marraskuussa 2008 Maija ja Tomi lensivät Ecuadorin suurimpaan kaupunkiin Guayaquiliin. Sieltä pari jatkoi lentokoneella Galapagossaarille. He varasivat lennot matkatoimiston kautta kartoitettuaan ensin vaihtoehtoja netistä. Lopulta nettilentojen ja matkatoimiston välinen hintaero osoittautui niin pieneksi, että Maija ja Tomi päätyivät matkatoimistoon.

Galapagossaarilla pariskuntaa odotti kahdeksanpäiväinen risteily, joka oli järjestynyt Galapagos-Matkojen Vesa Taiveahon kaut¬ta. Risteily ja opastetut retket ovat paras tapa tutustua tiukasti varjeltuihin saariin.

– Sikäläisessä kansallispuistossa saa liikkua vain oppaan johdolla, Maija selventää.

Retkiä risteilyllä oli kaksi kertaa päivässä. Ensimmäinen alkoi puoli kahdeksalta, toinen kolmen tunnin siestan jälkeen iltapäivällä. Retkien päätteeksi oli mahdollisuus tutustua merenalaiseen maailmaan snorklaten, mikä jäi erityisesti Tomin mieleen.

– Samalla sukelluksella saattoi nähdä kilpikonnan, merileijonan ja valkopilkkahain, hän kertoo.

Maija muistaa myös valtavat, uhanalaiset maakilpikonnat.

– Moni oli ollut lemmikkeinä ja eläintarhoissa, ja muutamissa oli luodinreikiä. Mitä kaikkea ne ovatkaan nähneet!

Mikään löhöloma Galapagos-risteily ei ollut, sillä laavaisessa maastossa retkeily vaati hyvää kuntoa. Toisaalta miehistö hemmotteli 16 matkustajaa ylläpidolla, johon kuului aamiainen, kaksi lämmintä ateriaa ja välipala.

Romanttista säväystä matkaan toi se, että Maija ja Tomi asuivat aluksen ainoassa hääsviitissä, jonka he olivat varanneet puoli vuotta etukäteen. Heidän käytössään oli 120-senttinen vuode, kun muut nukkuivat kerrossängyissä.

Maija ja Tomi yrittivät olla lataamatta matkaan liian suuria odotuksia, mutta loppujen lopuksi matka oli juuri sitä mitä he toivoivat.

– Ei tällaista matkaa voi verrata tavalliseen etelänlomaan. Alue on vielä olemassa, mutta voi olla, että lapsemme eivät koskaan pääse yhtä luonnonvaraiselle ja eristyneelle Galapagokselle.

Matkan kustannukset

  • Lennot: Lennot Helsingistä Ecuadoriin ja takaisin, yhteensä2 780 €. Lennot Ecuadorista Galapagokselle ja takaisin yhteensä noin 590 €. Kaikki lennot yhteensä 3 370 €.
  • Risteily: Yhteensä 2 700 €. Hotellit: Risteilyn lisäksi Hakalat yöpyivät kolmessa hotellissa Ecuadorissa ja Galapagossaarilla. Yhteensä noin 440 €.
  • Muut kulut: Ruoka ja juomat yhteensä 140 €. Risteilyllä oli täysi ylläpito, mutta baarista saatavat drinkit olivat maksullisia. Kansallispuistomaksu yhteensä 155 €.
  • Tipit oppaalle ja risteilyn miehistölle yhteensä 205 €. Maastopyörien vuokraus noin 15 €.
  • Yhteensä: 7 025 €, 468 €/päivä.
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Meksikon länsirannikolla sijaitseva Puerto Vallarta on idyllinen ja kiinnostava kohde, jonne suomalaisetkin nyt pääsevät helposti.

Aalto särkyy Banderasinlahden rantaan, ja aurinko helottaa kirkkaansiniseltä taivaalta. Tuulenvire yltää juuri sopivasti hotellin terassille, jossa nautiskelen aamiaiseni viimeisiä suupaloja.

Pohjoiseurooppalainen aamiaisvieras on vielä toistaiseksi melko harvinainen näky Meksikon länsirannikolla sijaitsevassa hotellissa, mutta ei enää kauan. Marraskuusta lähtien Puerto Vallartan kaupunkiin on päässyt Helsingistä suoralla lennolla.

Entä miksi tänne sitten kannattaa tulla? Koska paikka on juuri sellainen kuin kuvittelin – ja toisaalta aivan erilainen. Ennakkokäsitysten mukaisia ovat aurinkoinen ja lämmin sää sekä hyvä ja mutkaton, tuoreista aineksista koottu ruoka. Kyllä, guacamole voi maistua vielä monin verroin paremmalta kuin paraskaan muualla maistamani. Kaikkialla kaikuu mariachi-musiikki, joka todellakin säestää äänekkäästi paikallisia illanviettoja.

Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta.

Sen sijaan en osannut odottaa kauniita, valkohiekkaisia uimarantoja, huojuvia palmuja tai lähes pikkukylämäisen turvallista tunnelmaa. Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta. Viereisellä Riviera Nayaritin alueella on monia viehättäviä kyliä, joissa voi tavoittaa aidon meksikolaisen tunnelman.

Varminta – ja hintavinta – on majoittua suuriin, kansainvälisiin hotelliresorteihin, joista monet ovat all inclusiveja. Niissä saa tasalaatuista palvelua, hyvää ruokaa ja jenkkituristien seuraa. Jos taas paikallinen elämä viehättää, kannattaa etsiytyä pieniin paikallisiin hotelleihin. Hyvä valinta Riviera Nayaritin alueella on esimerkiksi Hotel Cielo Rojo, joka sijaitsee San Franciscon pikkukaupungissa: yöpyminen kannattaa jo pelkästään paikan loistavan luomuaamiaisen vuoksi.

 

 

1. Huippukokin sopat

Thierry Blouet on paikallinen superjulkkiskokki, ja hänen Café des Artistes -ravintolansa kokemisen arvoinen. Ranskassa koulutuksensa saanut keittiönero ja hänen kansainvälinen henkilökuntansa yhdistelevät ranskalaisia ja meksikolaisia makuja mieleen jääviksi kokonaisuuksiksi. Puerto Vallartan keskustassa sijaitsevan paikan erikoisuus, kohta kolme vuosikymmentä saman reseptin mukaan tehty katkarapu-kurpitsakeitto, kannattaa ehdottomasti tilata. Jos mahdollista, varaa pöytä ravintolan tunnelmallisesta puutarhasta.

Ravintolan aulatiloissa sijaitsee Blouetin vaimon Rosé Blouetin pieni koruliike, joka myy lievästi sanottuna näyttäviä koruja. Hankin sieltä Frida Kahlo -teemaisen kaulakorun, jonka rinnalla koristeltu joulukuusikin kalpenee.

Cafe des Artistes, Guadalupe 740 Col. Centro, www.cafedesartistes.com

 

2. Rennosti ostoksilla

Mercado Municipal -tori Puerto Vallartan keskustassa on passeli paikka, jos haluaa selvitä kaikista tuliaisostoksista kerralla ja kohtuullisin kustannuksin. Täyteen ahdetussa hallitilassa myydään niin paikallisia herkkuja kuin käsitöitäkin. Kannattaa tutustua esimerkiksi Oaxacan kaupungista tuleviin tekstiileihin, joita myydään monessa muussakin paikassa. Perinteiset ja luonnonmukaisesti värjätyt tuotteet ovat kauniita, ja tuotto niistä menee tekijöille. Tuttuun torikauppiastyyliin myyjät houkuttelevat tutustumaan tarjontaansa, mutta eivät turhan hyökkäävästi.

▶ Mercado Municipal, Rio Cuale, Puerto Vallarta. Avoinna joka päivä klo 7–20.

3. Drinkkejä ja herkkuja

Puerto Vallartan keskusta on pieni ja kompakti, mutta siellä on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitaan: aitoa paikallista elämää sekä viehättäviä ravintoloita. Paras hengailupaikka on El Malecon -rantabulevardi, jonne niin paikalliset kuin turistitkin kokoontuvat viettämään aikaa.

Iltaelämän katseluun mainio paikka on esimerkiksi tyylikäs cocktail-baari Bar Morelos, joka sopii vaikka reissun kantapaikaksi. Keskustassa sijaitsee myös suklaamuseo: nähtävyytenä se ei ole kaksinen, mutta siellä voi osallistua kursseille. Matkaaja voi oppia tekemään suklaakonvehteja sekä suklaajuomaa kaakaopavun paahtamisesta ja murskaamisesta alkaen. Kokeilin, ja ainakin omasta mielestäni itse tehty konvehti maistuu vielä paremmalta kuin valmiina ostettu. Jos kurssille osallistuminen ei houkuta, alakerran pieni suklaapuoti myy valmiita herkkuja.

 Bar Morelos, Morelos 589, Centro, Puerto Vallarta

Choco Museo Puerto Vallarta, Calle Josefa Ortiz de Dominguez 128, chocomuseo.com/puerto-vallarta

Aurinkomatkat tekee valmismatkoja Puerto Vallartaan. Finnair myy suoria lentoja 18.3.2018 asti.

visitpuertovallarta.com

Tuliko taas reissattua tuttuun Phuketiin? Kutkuttaisiko vaihtaa kohdetta? Sri Lanka on Intian eteläpuolella sijaitseva saarikohde, joka kannattaa nähdä.

Päivään Thaimaan suosituimmalla lomasaarella voi kuulua mitä tahansa rantaelämästä urheiluaktiviteetteihin ja hieronnasta yöelämään.

Jos tunnet paikan kuin omat taskusi, testaa nämä vinkit:

  1. Ka Jok See -ravintolasta kannattaa varata pöytä, jos haluaa uniikin ravintolaelämyksen! Osallistujille tarjotaan perinteistä thairuokaa, ja hintaan (noin 75 euroa) kuuluu show, jonka jälkeen asiakkaat intoutuvat tanssimaan ruusunlehtisateessa. 26 Th Takua Pa, Phuket town.
  2. Vietä unohtuman yö luonnon ääniä kuunnellen veden päälle rakennetussa bambulauttamajassa Khao sokin luonnonpuistossa. Khlong Sok, Phanom District, Surat Thani 84250.

Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock
Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko siltä, että maisemanvaihdos voisi tehdä hyvää? Vielä suurimmilta turistimassoilta salassa pysyneen Sri Lankan temppelit ja luonnonihmeet houkuttelevat kävijöitä tutkimusmatkalle monipuoliselle saarelle.

Päivät kuluvat rannalla loikoillen, surffaten tai patikoiden.

  1. Kiipeä Adam's Peak -vuorelle, jolla Aatamin kerrotaan ottaneen ensiaskeleensa maankamaralla. Vuori sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa, 5 200 rappusen päässä. Lähde ajoissa yöllä liikenteeseen, jotta ehdit nähdä upean auringonnousun.
  2. Suuntaa Hikkaduwalle surffi- tai rantalomalle ja nauti kilometrien pituisesta rannasta. Alueelta löytyy myös kivoja ravintoloita ja kahviloita. Yövy suloisessa Why not guest housessa, joka sijaitsee aivan meren äärellä. 01 Galle Road, Hikkaduwa 80240, Sri Lanka.
  3. Rantakaupunki Mirissa on pieni ja suosittu rantalomakohde, johon monet ovat ihastuneet. Jos et pidä ruuhkaisista rannoista, etsi tiesi Secret Beachille. Paikalliset osaavat neuvoa tien laguunimaiselle rannalle, jonne vain harvat turistit ovat eksyneet.

Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.
Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.