Blu Jamissa aamiainen on luksus. Kuva: Leeni Hoimela
Blu Jamissa aamiainen on luksus. Kuva: Leeni Hoimela

Los Angelesin miljoonakaupunki ja Hollywoodin glamour pistävät pään pyörälle. Ei hätää, Losissa asuvat suomalaisnaiset vinkkaavat miljoonakaupungin parhaat ruokapaikat.

Los Angeles, starahaaveiden sekä coolien ja kauniiden ihmisten kaupunki. Ja itse asiassa ihan jotain muuta, todistavat suomalaisnäyttelijät, Nina Sallinen ja Hanna Reetta Juurakko, sekä ammatikseen esiintyvä Sanna Pikkarainen. He kaikki asuvat kaupungissa pysyvästi. Nina on pitänyt Yhdysvalloissa kotia 17 vuotta, joista LA:ssa 12. Hanna on asunut kaupungissa yhdeksän vuotta. He myöntävät, että Los Angeles on turistille hieman haastava, sillä yhtä suurta keskustaa ei ole ja arki on siirtymistä paikasta toiseen.

– Täällä täytyy tietää, mihin on menossa. Kaupungilla hengailemalla se ei selviä, Hanna sanoo.

Tässä siis Sannan, Ninan ja Hannan vinkit, missä kannattaa herkutella.

1. Aamiaiseksi luksusta tai tv:stä tuttua

Blu Jam Cafén idea on tarjota luomutuotteista luksusaamupalaa ja -lounasta järkihintaan. Kahvila sijaitsee oikeassa rokkiytimessä, Melrose Avenuella, jossa on kiva ihailla ohi kulkevien blondattuja tukkia ja tatuointeja samalla, kun nauttii bageleita, graavilohta ja tuorepuristettua appelsiinimehua.

Herkullista ja raikasta aamupalaa saa iltapäivälläkin, ja terveellisen aterian voi päättää mainioihin mustikkapannareihin. Silloin ei vaahterasiirappia säästellä!

1940-luvun lopulla perustetun Mel’s Drive-In -ketjun dinerit puolestaan ovat tuttuja lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista, muiden muassa Melrose Placesta ja American Graffitista.

Sisustus on ehtaa 1950-lukua, jolloin ihastuttava tarjoilija lienee viettänyt jo nuoruuttaan.

Aamupalalla eteen tuodaan miniburgereita eli slidereita, toasteja, ranskalaisia… Kaikki pöydälle kannettu ui rasvassa.Toastit ja ranskalaiset ovat dinereiden perustarjontaa. Kuva: Leeni Hoimela

Seurassa istuvaa synttärisankaria muistetaan yllättäen jättimäisellä kakkupalalla ja ilmaisella Mel’s-t-paidalla. Happy birthday!

Dinerit ovat erityisesti Ninan suosikkeja.

– Yleensä istun French Quarter Restaurantissa West Hollywoodissa. Päädyn aina sinne, koska siellä on oma parkkipaikka, ja se on aina auki.

Blu Jam Cafe, 7371 Melrose Avenue

Mel’s Drive-In, 8585 Sunset Boulevard

French Quarter Restaurant, 7985 Santa Monica Boulevard

2. Rento lounas: Farmer’s market

Ostoskeskus Groven vieressä sijaitseva kauppahallimainen Farmer’s Market on mitä mainioin lounaspaikka. Tarjolla on paitsi hedelmä-, liha-, kala- ja herkkutiskejä myös erilaisia dinereita, joissa saa koko päivän amerikkalaista aamupalaa, donitseja, salaatteja, mitä vain.

Jos et ole ennen nähnyt kinuskilla tai karkeilla kuorrutettua omenaa, maista! Vaikka myönnetään, se on ylimakeaa ja hautautuu käsilaukun pohjalle loppupäiväksi.Karkkiomenaa pakko maistaa! Kuva: Leeni Hoimela

Hannan mukaan pop up -ruokatorit ovat täällä suosittuja. Hannan erityissuosikki on Hollywoodissa sijaitsevan Yamashiro-ravintolan pihalla järjestettävä ruokatori. Se on auki torstaisin touko- ja syyskuun välillä.

– Siellä on musiikkia, ruokarekkoja ja upea näkymä yli kaupungin.

Farmer’s Market, 6333 W. 3rd St. Los Angeles

Yamashiro Hollywood, 1999 N. Sycamore Avenue

3. Illalla drinkille

Jos Downtownissa kerran on pilvenpiirtäjiä, toki niissäkin pitää käydä!

Perch-ravintolan kattoterassilla soi aulamusiikki livenä, ja 15. kerroksesta voi ihailla kaupunkimaisemaa. Harvinaisten herkkua muuten niin matalasti rakennetussa Los Angelesissa.

Tilaa pullo kuohuvaa ja leipävanukas ja ihmettele, mikset ole nauttinut pitkään aikaan mitään yhtä hyvää!Perchin kattoterassilla on usein live-musiikkia. Kuva: Leeni Hoimela

Kaikkinensa Hollywoodin yöelämä on rouheaa eikä suinkaan trendibaarien kimallusta. Kiinnostavin yöelämä keskittyy Cahuengan kulmille, jotka näyttävät päivällä kuolleelta – eivätkä illallakaan kovin eläväisiltä.

Muutama täsmäisku kuitenkin riittää: kaikki jonottavat Piano Bariin kuulemaan jazzia, 24Kitchenistä saa amerikkalaista aamupalaa ympäri vuorokauden, ja Little Fork on vähän hienompi pieni ravintola, jonka baaritiskille uskaltaa mennä yksinkin hengailemaan hyvien drinkkien tai ostereiden kanssa.

Perch, 448 South Hill street

Piano Bar, 6429 Selma Avenue

Littlefork, 1600 Wilcox Avenue

24Kitchen, 1608 N. Cahuenga Boulevard

Lue myös:

Lotta Hintsa muuttaa Los Angelesiin: ”Toivon, että poikaystävä seuraa mukana”

Gloria: Tällaista on Paula Vesalan arki Los Angelesissa

Kokkaa itse New Yorkin klassikkoherkut