Karoliina Timonen perheineen on jäänyt koukkuun asunnonvaihtoon. Se on edullinen tapa matkailla.

Karoliina Timonen perheineen on jäänyt koukkuun asunnonvaihtoon. Se on edullinen tapa matkailla.

Asunnonvaihto tarkoittaa, että pääset lomailemaan toisen kotiin, missä kaikki odottaa valmiina. Vastaavasti luovutat oman kotisi toisen käyttöön.

Mitä pidempään lomailee, sitä enemmän säästää, koska ei tule muita majoituskuluja. Samalla pääsee tutustumaan paikalliseen elämänmenoon.

Tässä kodinvaihdon niksit pähkinänkuoressa:

? Tarvitaan asunto, johon voi ja haluaa majoittaa vieraita, kun on itse poissa. Myös kakkos- ja kesäasunnot sopivat tarkoitukseen.

? Rekisteröidy jollekin netin maksullisista asunnonvaihtosivustoista, vuosimaksut 50–150 €, tai etsi vaihtokumppaneita ilmaissivustoilta.

? Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jopa vuotta ennen toivottua vaihtoajankohtaa. Myöhemminkin silti ehtii.

? Tavallisinta on vaihtaa asuntoa kesälomalla tai jouluna. Myös muita ajankohtia voi tiedustella, etenkin jos mielessä on lyhyempi vaihto, kuten pitkä viikonloppu.

? Kesällä koteja vaihdetaan yleensä 1–4 viikoksi ja yleisin vaihdon pituus on kaksi tai kolme viikkoa.

? Toisten kotia tulee kohdella kuin omaansa – tai vielä kunnioittavammin. Oma koti on laitettava hyvään kuntoon vieraita varten. Heidän lomansa sujuvuudesta tulee muutenkin huolehtia parhaansa mukaan.

? Asunnonvaihtoa netissä

www.intervac-homeexchange.com (myös suomeksi)
www.homeexchange.com
www.homeforexchange.com
www.ihen.com

Teksti ja kuva  Karoliina Timonen. Kuvassa Teemu, Dani ja Stella Seattlen-vaihtokodissa.

Lue Karoliinan kokemuksista ja nikseistä Matkaoppaan numerosta 1/2011.

Osallistu keskusteluun aiheesta "Loma-asunnon vuokraus ulkomailta":

http://www.matkaopas.fi/foorumi/?wpforumaction=viewtopic&t=519.0

Ja "Asunnon vuokraus ulkomailta - hyviä linkkejä?"

http://www.matkaopas.fi/foorumi/?wpforumaction=viewtopic&t=72.0

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!