Fernsehturm on itäpuolen tuttu maamerkki ja pakollinen kohde Berliinin-kävijöille. Kuva: Shutterstock
Fernsehturm on itäpuolen tuttu maamerkki ja pakollinen kohde Berliinin-kävijöille. Kuva: Shutterstock

Kati ja Jari Tervon mielestä Berliini ei ole suosittu syyttä: onhan se mahtava ja eläväinen lomakohde, jossa ei tarvitse näyttää fiiniltä.

Kukapa ei tykkäisi rennosta Berliinistä. Jazzmuusikot tekevät kaupungista teemalevyjä, tiedostavat trendsetterit syövät siellä luomuvegaanibrunsseja ja keskiluokka ostaa itselleen kakkosasuntoja. Sitten on myös suomalainen kirjailijapariskunta, joka viettää kaupungissa kesälomiaan. Hekin kehuvat:

– Berliini on suurkaupungiksi kodikas, sen ilmapiiri viehättää. Se on monikulttuurinen, siellä on kiinnostava historia, paljon hyviä ravintoloita. Se on boheemi, mutta kuitenkin saksalainen, sanoo Kati Tervo.

– Kuin Rooma, mutta toimiva, kiteyttää Jari Tervo.

Tänä vuonna Berliinissä on vietetty muurin murtumisen 25-vuotisjuhlaa. Enää muurin reittiä ei edes hahmota helposti. Katukiveystä kannattaa tarkkailla: siellä täällä on kylttejä sillä kohdalla, jossa muuri kulki vuodesta 1961 vuoteen 1989.

– Berliinin suosituin nähtävyys on rakennelma, jota ei ole olemassa. Toin minäkin ensimmäiseltä vierailultani muistoksi muurinpalasen. Olen ihan varma, ettei se ole aito, Jari sanoo.

Tervot suosittelevat ensikertalaisille ehdottomasti kiertokävelyä, jossa selvitetään lähihistorian vaiheita ja seuraillaan muuria.

– Berliinin tuomiokirkon kyljessä on kiinnostava DDR-museo. Sikamainen valtio, ei mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa, mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä huvittavammalta se alkaa näyttää.

Kati ja Jari ovat vuokranneet kahtena kesänä asunnon Prenzlauer Bergin kaupunginosasta, jossa on runsaudenpulaa kahviloista ja designputiikeista. Tervot nauttineet kaupungin vilinään solahtamisesta. Joukkoliikenne on sujuvaa, ihmiset ovat ystävällisiä ja tunnelma rento.

Katin mielestä Berliinissä on mukavaa se, että siellä ei tunne tarvetta näyttää muulta kuin omalta itseltään. Jari on samaa mieltä.

– Pariisissa tunnen olevani kävelevä paskatahra, Berliinissä ei tule samaa oloa.

Näin Tervot vinkkaavat Berliinin-turisteja:


Charlottenburgin joulutori. Kuva: Shutterstock

1. Joulutorit. Sieltä voi ostaa koristeita ja käsitöitä, ja toreilla viettää iltaa ulkona paahdetun mantelin ja hehkuviinin tuoksussa. Kati suosittelee Gendarmenmarktin joulutoria tai Berliinin kauneimmaksi kehuttua Charlottenburgin joulutoria (kuvassa). Vahva Glühwein on makuasia: Kati ei tykkää, Jarin mielestä tarjonnassa on hämmästyttäviä tasoeroja.


Brandenburgin portti. Kuva: Shutterstock

2. Brandenburgin portti. Pakollinen ensikertalaiselle. Joka haluaa lisähaastetta, etsii lähistöltä parkkipaikan Gertrud Kolmar Straßelta. Siellä se oli, Hitlerin bunkkeri sodan aikana.

3. Fernsehturm. Itäpuolen tuttu maamerkki, jossa on ylhäällä pyörivä ravintola. Tv-tornin lempinimi on Paavin kosto: ateistinen DDR oli huonona, kun kävi ilmi, että tornin pyöreään kupoliin tulee auringon paistaessa aina ristinmuotoinen heijastus. Arkkitehteja ei kutsuttu rakennuksen vihkimistilaisuuteen.

Katin tärppilista

Vietnamilainen ruoka.

– Maukasta ja raikasta, olen ihastunut. Esimerkiksi Onkel Ho (Gleimstraße 10 A) on hyvä ravintola.

Deutsche Kinemathek (Potsdamer Straße 2).

– Hienoin elokuvamuseo, jossa olen käynyt. Mm. huoneellinen Marlene Dietrichin roolivaatteita.

Martin-Gropius-Bau (Niederkirchnerstraße 7).

– Maailmanluokan näyttelyitä. Berliinissä on kulttuuritarjontaa aina – joulupäivänäkin museot auki!

Puistot, kuten Tiergarten.

– Berliini on suurkaupungiksi hyvin vihreä ja viihtyisä.

Schloss Sanssouci.

– Kiva kesäretkikohde kaupungin ulkopuolella: Fredrik II Suuren huvila Potsdamissa.

Jarin Berliini-suosikit

Mauerpark (Gleimstraße 55).

– Iso kadunpätkä, jonne on jätetty muuria. Synkkä ja traaginen paikka, jossa ei tunnu sopivalta virnistellä valokuvissa.

Dussmannin kirjakauppa (Friedrichstraße 90).

Galeries Lafayette (Friedrichstraße 76–78).

– Tavaratalo, jossa viihdyn! Berliinin versiossa paremmin kuin alkuperäisessä pariisilaisessa, ja se kertoo paljon Berliinistä.

Getsemane-kirkko (Stargarder Straße 77).

– Täällä kokoontui DDR:n oppositio ennen muurin murtumista.

Lue myös:

Jari Tervo: "Minulla ei ole mitään rahaa vastaan"

Kirjailija Kati Tervo IS:lle: "Syöpä oli käsittämättömän iso järkytys"