Fernsehturm on itäpuolen tuttu maamerkki ja pakollinen kohde Berliinin-kävijöille. Kuva: Shutterstock
Fernsehturm on itäpuolen tuttu maamerkki ja pakollinen kohde Berliinin-kävijöille. Kuva: Shutterstock

Kati ja Jari Tervon mielestä Berliini ei ole suosittu syyttä: onhan se mahtava ja eläväinen lomakohde, jossa ei tarvitse näyttää fiiniltä.

Kukapa ei tykkäisi rennosta Berliinistä. Jazzmuusikot tekevät kaupungista teemalevyjä, tiedostavat trendsetterit syövät siellä luomuvegaanibrunsseja ja keskiluokka ostaa itselleen kakkosasuntoja. Sitten on myös suomalainen kirjailijapariskunta, joka viettää kaupungissa kesälomiaan. Hekin kehuvat:

– Berliini on suurkaupungiksi kodikas, sen ilmapiiri viehättää. Se on monikulttuurinen, siellä on kiinnostava historia, paljon hyviä ravintoloita. Se on boheemi, mutta kuitenkin saksalainen, sanoo Kati Tervo.

– Kuin Rooma, mutta toimiva, kiteyttää Jari Tervo.

Tänä vuonna Berliinissä on vietetty muurin murtumisen 25-vuotisjuhlaa. Enää muurin reittiä ei edes hahmota helposti. Katukiveystä kannattaa tarkkailla: siellä täällä on kylttejä sillä kohdalla, jossa muuri kulki vuodesta 1961 vuoteen 1989.

– Berliinin suosituin nähtävyys on rakennelma, jota ei ole olemassa. Toin minäkin ensimmäiseltä vierailultani muistoksi muurinpalasen. Olen ihan varma, ettei se ole aito, Jari sanoo.

Tervot suosittelevat ensikertalaisille ehdottomasti kiertokävelyä, jossa selvitetään lähihistorian vaiheita ja seuraillaan muuria.

– Berliinin tuomiokirkon kyljessä on kiinnostava DDR-museo. Sikamainen valtio, ei mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa, mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä huvittavammalta se alkaa näyttää.

Kati ja Jari ovat vuokranneet kahtena kesänä asunnon Prenzlauer Bergin kaupunginosasta, jossa on runsaudenpulaa kahviloista ja designputiikeista. Tervot nauttineet kaupungin vilinään solahtamisesta. Joukkoliikenne on sujuvaa, ihmiset ovat ystävällisiä ja tunnelma rento.

Katin mielestä Berliinissä on mukavaa se, että siellä ei tunne tarvetta näyttää muulta kuin omalta itseltään. Jari on samaa mieltä.

– Pariisissa tunnen olevani kävelevä paskatahra, Berliinissä ei tule samaa oloa.

Näin Tervot vinkkaavat Berliinin-turisteja:


Charlottenburgin joulutori. Kuva: Shutterstock

1. Joulutorit. Sieltä voi ostaa koristeita ja käsitöitä, ja toreilla viettää iltaa ulkona paahdetun mantelin ja hehkuviinin tuoksussa. Kati suosittelee Gendarmenmarktin joulutoria tai Berliinin kauneimmaksi kehuttua Charlottenburgin joulutoria (kuvassa). Vahva Glühwein on makuasia: Kati ei tykkää, Jarin mielestä tarjonnassa on hämmästyttäviä tasoeroja.


Brandenburgin portti. Kuva: Shutterstock

2. Brandenburgin portti. Pakollinen ensikertalaiselle. Joka haluaa lisähaastetta, etsii lähistöltä parkkipaikan Gertrud Kolmar Straßelta. Siellä se oli, Hitlerin bunkkeri sodan aikana.

3. Fernsehturm. Itäpuolen tuttu maamerkki, jossa on ylhäällä pyörivä ravintola. Tv-tornin lempinimi on Paavin kosto: ateistinen DDR oli huonona, kun kävi ilmi, että tornin pyöreään kupoliin tulee auringon paistaessa aina ristinmuotoinen heijastus. Arkkitehteja ei kutsuttu rakennuksen vihkimistilaisuuteen.

Katin tärppilista

Vietnamilainen ruoka.

– Maukasta ja raikasta, olen ihastunut. Esimerkiksi Onkel Ho (Gleimstraße 10 A) on hyvä ravintola.

Deutsche Kinemathek (Potsdamer Straße 2).

– Hienoin elokuvamuseo, jossa olen käynyt. Mm. huoneellinen Marlene Dietrichin roolivaatteita.

Martin-Gropius-Bau (Niederkirchnerstraße 7).

– Maailmanluokan näyttelyitä. Berliinissä on kulttuuritarjontaa aina – joulupäivänäkin museot auki!

Puistot, kuten Tiergarten.

– Berliini on suurkaupungiksi hyvin vihreä ja viihtyisä.

Schloss Sanssouci.

– Kiva kesäretkikohde kaupungin ulkopuolella: Fredrik II Suuren huvila Potsdamissa.

Jarin Berliini-suosikit

Mauerpark (Gleimstraße 55).

– Iso kadunpätkä, jonne on jätetty muuria. Synkkä ja traaginen paikka, jossa ei tunnu sopivalta virnistellä valokuvissa.

Dussmannin kirjakauppa (Friedrichstraße 90).

Galeries Lafayette (Friedrichstraße 76–78).

– Tavaratalo, jossa viihdyn! Berliinin versiossa paremmin kuin alkuperäisessä pariisilaisessa, ja se kertoo paljon Berliinistä.

Getsemane-kirkko (Stargarder Straße 77).

– Täällä kokoontui DDR:n oppositio ennen muurin murtumista.

Lue myös:

Jari Tervo: "Minulla ei ole mitään rahaa vastaan"

Kirjailija Kati Tervo IS:lle: "Syöpä oli käsittämättömän iso järkytys"

Vielä 10 vuotta sitten Islanti kärvisteli surkeassa jamassa, nyt maa on kaikkien huulilla.  Islannin presidentin puoliso Eliza Reid vinkkaa, millaisin keinoin Suomikin nostetaan maailmankartalle.

Islannin presidentti puolisoineen on vierailulla Suomessa. Sillä välin kun presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson keskusteli Suomen ja Islannin välisistä suhteista, Islannin matkailun suurlähettilääksi nimitettyllä presidentin puolisolla Eliza Reidillä oli aikaa puhua Islannin matkailusta. 

Me Naiset käytti tilaisuuden hyväkseen ja selvitti, mitä opittavaa Suomella voisi olla Islannilta. Pieni pohjoinen maa onnistui nimittäin nousemaan jaloilleen kaikkean aikojen lamasta muun muassa brändäämällä maansa uudelleen.

Nyt korvat höröllä siellä Arkadianmäellä, sillä näillä vinkeillä Suomesta tehdään maailman napa. Suomi nousuun!

1. Islannin presidenttikin sen tietää: Suomi on maailman turvallisin maa

– Aviomieheni on sanonut, että Suomi on maailman turvallisin maa. Älkää aliarvioiko Suomen turvallisuutta ja rauhallisuutta, sillä maailmalla turvalliset ja rauhalliset matkakohteet ovat maailmalla in. Aina kun käyn Yhdysvalloissa puhumassa Islannista matkakohteena, muistan painottaa, kuinka rauhallinen maa on kyseessä, Kanadassa kasvanut Reid muistuttaa. 

Eliza Reidin kaulaa koristaa näyttävä kaulakoru, joka on islantilaista designia. Pöydällä oleva laukku on erityinen kalannahalla koristeltu käsilaukku. Tulisikohan suomalaisista oravannahkalaukuista hitti maailmalla? Kuva: Susanna Koivisto 

2. Suomessa on muitakin paikkoja kuin Helsinki ja Rovaniemi

Suomessa kaksi ylivoimaisesti houkuttelevinta matkakohdetta ovat Helsinki ja Rovaniemi, näihin kahteen panostetaan. Suomi on kuitenkin niin paljon muutakin! Islannissa on panostettu siihen, että matkailijoita tulisi tasaisesti ympäri maata. Islanti on jaettu seitsemään alueeseen, joista jokaista markkinoidaan turisteille. Reid itse on suuntaamassa seuraavaksi Turkuun Suomen-vierailullaan. 

3. Panostakaa englannin kieleen ja olkaa pirun hyviä futiksessa 

– Suomessa puhutaan todella hyvää englantia, ja sillä on iso merkitys turismille, Reid sanoo.

Myös Islannissa puhutana hyvää englantia – ja sen lisäksi siellä ollaan aika kovia jalkapallossa. Islanti ottaa kaiken irti osallistumisestaan maailmanmestaruuskisoihin ja kutsuu myös muita maita kannattamaan #TeamIcelandia. 

4. Älkää ottako kaikkea niin vakavasti 

Suomalaiset voisivat ottaa mallia Islannin mainoskampanjoista. Esimerkiksi Islannin design-viikkoja mainostetaan maailman suurimpana design-festivaalina maailmassa – ja loppuun toki lisätään, että asukaslukuun suhteutettuna. 

– Huumori on yksi islantilaisten vahvuuksista, Reid kertoo. 

5. Panostakaa kestäviin arvoihin

Islanti on ottanut omiksi matkailuarvoikseen kestävyyden, suvaitsevaisuuden, ystävällisyyden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja luonnon kunnioittamisen. Islantilaisten tavoitteena on, että turismista olisi hyötyä sekä islantilaisille että vierailijoille. Islanti on myös lanseerannut sitoumuksen, jonka hyväksymällä matkailijat lupaavat mm. olla pissaamatta luontoon. 

6. Suomi on jo oikeastaan aika ihana! 

–  Rakastan suomalaista designia. Viime matkallani Suomeen ostin mekon Marimekolta ja pidän siitä todella. Eilen kävin Suomen Design-museossa yhdessä Jenni Haukion kanssa, kertoo Reid rakkaudestaan Suomeen. 

Promote Icelandin Inga Hlín Pálsdóttir kauhistelee kysymystä, mitä Suomen tulisi tehdä eri tavalla. 

– Ei yhtään mitään! Me ihailemme Suomea valtavasti ja kun aloimme itse panostaa turismiin Islannissa, haimme inspiraatiota Rovaniemestä. 

Mummo

6 neuvoa, joiden avulla Suomesta tehdään maailman suosituin maa – Islannin ykkösnainen vinkkaa

Suomi on todella ihana maa hyvä paikka asua.Meille Espoo on koti jossa viihtyy ja harrastusmahdollisuuksia löytyy.Sekä rantoja kesäpäivien viettämiseen.Nyt on saatu viellä kaupunkipyörät jonka saa vuokrattua pienellä korvaMummouksella.Näin pääsee tutustumaan laajemmalti nähtävyyksiin myös Helsingin puolella.Yksi asia täällä Espoossa on huolestuttavaa kun lenkkeillään paljon Roskaaminen.Meillä on kyllä roskapönttöjä joka puolella asianmukaisesti.Siitä ei ole kyse vaan ollaan huomattu lastenen ja...
Lue kommentti

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.