Mari Elomäki (vasemmalla) ja Nina Syrjänen vuokraisivat talon Italiasta milloin tahansa uudelleen.
Mari Elomäki (vasemmalla) ja Nina Syrjänen vuokraisivat talon Italiasta milloin tahansa uudelleen.

Lomakodin vuokraaminen ulkomailta on helppoa ja halvempaa kuin hotellissa asuminen. Mari ja Nina vuokrasivat huvilan Toscanasta.

Vau, saadaanko me tosiaan olla viikko täällä? muistelee Mari Elomäki, 27, ensireaktiotaan huvilasta, jonka hän vuokrasi viime syyskuussa Italian Toscanasta kavereidensa kanssa.

Mukana oli Marin avomies, ystävä Nina Syrjänen, 28, sekä 13 muuta kaveria. Porukka oli jo veneillyt yhdessä Turkissa, ja matka oli sujunut niin hyvin, että sama joukko halusi yhdessä toisellekin matkalle. Italiaan ystävyksiä houkuttelivat Toscanan viinitilat. Talon vuokraus tuntui järkevämmältä vaihtoehdolta kuin hotelli, sillä omassa talossa sai olla rennosti omassa rauhassa ja se maksoi paljon vähemmän. Viikon vuokra oli vajaat 2 800 euroa, eli jokainen pulitti majoituksesta noin 175 euroa.

Nina, joka oli yksi matkan primus motoreista, vertaili netissä toscanalaisia taloja ja löysi sopivan lomakodin suomalais-italialaisen välitysfirman Gaia Travelsin sivuilta jo viime vuoden helmikuussa.

Porukka vuokrasi Roomasta kolme tilavaa vuokra-autoa.

– Ilman autoja reissu olisi ollut hankala, koska talo oli keskellä maaseutua, Nina sanoo.

Paikka vastasi täydellisesti nettisivujen lupauksia. Uima-altaalla ja biljardihuoneella varustettu talo oli todellisuudessa upeampi kuin kuvissa. Melkein jokaisessa kahdeksasta makuuhuoneesta oli oma kylpyhuonekin.
Päivisin seurue jakautui pienempiin porukoihin, jotka kiersivät viinitiloja, lähialueen kyliä ja nähtävyyksiä. Illalla kaikki 16 kokoontuivat yhteen. Välillä seurue lähti ravintolaan, välillä paistettiin pizzaa huvilan isossa kiviuunissa.

– Viiniä kului todella paljon, ja lautapelejä pelattiin ahkerasti, Mari kuvailee iltoja talolla.

Nina ja Mari sanovat, että voisivat vuokrata lomakodin milloin tahansa uudestaan. Seuraavaksi he suunnittelevat kuitenkin kaveriporukan yhteistä purjehdusreissua Adrianmerelle.

Täältä lomakoti löytyy

- Ympäri maailmaa: interhome.fi, homelidays.com
- Italia: gaia-travels.com
- Espanja: spainrent.es
- Turkki: cimrin.net
- Irlanti: elegant.ie
- Thaimaa: huahintalot.com

Entä kodinvaihto?
Lomakodin saa ilmaiseksi, jos on valmis päästämään toisen perheen omaan kotiinsa. Kodinvaihdossa kaksi perhettä vaihtaa asuntoja päikseen. Muista sopia säännöistä ja varmistaa kotivakuutuksestasi, että jos jotakin hajoaa, menetys korvataan. Halukkaita kodinvaihtajia eri puolilta maailmaa löytyy esimerkiksi osoitteesta intervac.com.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.