Tie kiemurtelee jylhien, vihreään verhoutuneiden vuortenseinämien ja meren välissä. Lokit kyttäävät mereltä palaavia kalastajia. Pikkupoika heittää laiturin nokassa virveliä. Myöhäisenä alkukesän iltana pohjoisen aurinko paistaa kirkkaana. Ihmiset pysähtyvät ihailemaan vanhoja kunnostettuja kalastajamajoja ja ihmettelevät tuhansia kuivattuja turskia telineissään. Tämä on tyypillinen hetki missä tahansa pienessä kylässä Lofooteilla.

Lofooteilla on mukava ajella omaan tahtiin. Katsella ympäriinsä ja ihailla maisemia, käydä välillä jaloittelemassa. Saariryhmän pohjoispäässä sijaitsevasta Fiskebølin satamasta E10-tien eteläiseen päätepisteeseen kertyy autolla matkaa 170 kilometriä. Saariryhmän eteläisimmän kylän nimi on lyhyt ja ytimekäs: Å.

Matkalla voi tutustua luonnonläheiseen taideprojektiin, Skulpturlandskapiin. Joukko eri maiden taiteilijoita on jättänyt veistoksiaan maisemaan, luonnon keskelle. Viehättäväksi osoittautui myös Henningsvaerin kylä pienellä saarella. Sinne ajetaan tavattoman kapeaa mutta uskomattoman kaunista tietä myöten, lopuksi korkea silta ylittäen.

Våganin pääsaarelta Vestvågøyaan pääsee maksullisen merenalaisen tunnelin kautta. Sieltä voi jatkaa E10-tietä eli läntistä reittiä kohti Lofoottien kaupallista keskusta Leknesiä. Jylhät vuoret väistyvät hetkeksi, ja tie vie maatalousalueen halki. Åta kohti ajaessa maisemat muuttuvat vaivihkaa. Vuoret näyttävät vieläkin jylhemmiltä kuin pohjoisessa. Asutusta on vähemmän, ja vuonot tunkeutuvat syvälle saarten sisään. Lofoottien saariryhmän eteläinen kärki on kiveä, vuoria ja vuoristojärviä.

Lähellä Åta sijaitsevasta Moskenesista voi ottaa laivan Vaerøyan ja Røstin ulkosaarille, jotka ovat tunnettuja lintusaaria. Hyvällä tuurilla näillä vesillä näkee valaitakin. Valasturismi on tosin keskittynyt Lofoottien pohjoispuolella sijaitsevalle Vesterålenin saariryhmälle, jolle voi tehdä retkiä Lofooteilta käsin. Paras valasretkien lähtösatama sijaitsee Andenesissa, jonka läheisyydessä ovat valaiden lepopaikat.

Suomesta Lofooteille:

* Lofoottien saarijono sijaitsee Norjan luoteisrannikolla napapiirin pohjoispuolella. Saarista tärkeimmät Austvågøya, Gimsøya, Vågan, Vestvågøya, Flakstadøya ja Moskenesøya. Kokonaispinta-ala 1 227 neliökilometriä.

* Suomesta omalla autolla Lofooteille ja Pohjois-Norjaan suuntaavalle on monta reittiä:

1. Eteläinen reitti
autolautalla Vaasasta yli Merenkurkun. Uumajasta matka jatkuu E12-tietä kohti Mo i Ranaa. Jatko E6-tietä Bodøhön, josta lautalla Lofooteille joko Stamsundiin tai Svolværiin.

2. Pohjoinen reitti
Torniosta Haaparannan kautta E4-tietä Töreen, loppumatka E10-tietä Kiirunan kautta Riksgränsetiin. Melbun satamasta lähtee lautta Lofoottien pohjoiskärjessä sijaitsevaan Fiskebøliin.

3. Pohjois-Norjan pääkaupunkiin Tromssaan
pääsee parhaiten Kilpisjärven kautta E8-tietä. Tromssasta voi hypätä Hurtigruten-laivaan ja seilata Lofoottien Svolværiin.

Teksti ja kuva: Päivi Ahvonen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.