Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle,
Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle,

Portugalin pääkaupungissa lomapäivät kuluvat ihanan verkkaisesti.

Herttaisesti hymyilevä papparainen tarttuu hihastani Rossio-aukion laidalla. Olen matkalla Elevador de Santa Justa -hissille, yhdelle Lissabonin veikeimmistä nähtävyyksistä. Päätän kuitenkin pysähtyä juttelemaan hetkeksi. Mutta papalla on mielessään bisnekset.

– Tarviitko illaksi kokaiinia?

Pudistan päätäni ja kiiruhdan eteenpäin. Pappa jää tiirailemaan turisteja.

Kyyti maksaa 2,80 euroa. Hissin ylätasanteelta noustaan kierreportaita pienelle kattoterassille, jossa maistellaan paikan päällä puristettua appelsiinimehua ja pikkusuolaisia.

Kiskoja pitkin kaupunkiin

Lissabon on räätälöity hitaita nautintoja varten. Kaupungin kujilla huristellaan raitiovaunuilla ja kukkulalta toiselle patikoidaan jalan.

Raitiolinja 28 rullaa hissukseen ympäri kaupunkia. Kertalippu maksaa 1,40 euroa. Ajan patinoimasta vaunusta saa parhaan kuvan Lissabonin värikkäistä kaupunginosista. Esimerkiksi Baixa, Alfama, Chiado ja Estrela ovat säilyttäneet vuosisataiset ilmeensä.

Kiskoja pitkin pääsee kätevästi myös Belémin kaupunginosaan, jossa riittää nähtävyyksiä koko päiväksi. Löytöretkeilijä Vasco da Gama on haudattu Hieronymuksen luostariin, jonka Portugalin kuningas Emanuel I rakennutti pippurikaupalla tienaamillaan rahoilla. Luostarin katedraali on Euroopan kauneimpia.

Särkyneet syleilyt

Illansuussa rakastavaiset nousevat käsi kädessä Pyhän Yrjön linnoitukselle ihailemaan kaupungin ylle avautuvia näköaloja.

Linnoitukselta matka jatkuu Alfaman kaupunginosan rosoisille kujille. Surumielisen fado-laulun sävelet kantautuvat kuppiloista myöhään yöhön.

Fado syntyi aikoinaan näillä kulmilla alueen bordelleissa ja merimiesten suosimissa kapakoissa. Naiset – ja toisinaan myös miehet – lauloivat kaipuun ja menetyksen tuskastaan, sillä merta kyntävät laivat olivat erottaneet heidät rakkaistaan.

Fado sai Portugalissa kansallismusiikin aseman, ja Lissabonia olisi nykyään vaikea edes kuvitella ilman sitä. Kutkuttavaan rappioromantiikkaan voi virittäytyä Mesa de Fradesissa (Rua dos Remédios 139), joka on yksi kaupungin tunnetuimmista – ja parhaista – fado-ravintoloista.

Vanhakaupunki juhlii öisin

Öiseen aikaan tunnelma tiivistyy Bairro Altossa. Vanhankaupungin kadut täyttyvät puolenyön maissa juhlakansasta. Sisällä baareissa käydään vain täyttämässä lasit, sitten rento jutustelu jatkuu ulkosalla. Monille eteläamerikkalaisille Lissabon on portti Eurooppaan. Travessa Queimadan varrelta löytyvät parhaat latinobaarit, joissa biletetään salsan tahtiin ilta toisensa jälkeen.

Kello kahden jälkeen Bairro Alto hiljenee, joten hyppään taksiin ja ajamme satama-alueella sijaitseville klubeille. Näyttelijä John Malkovich avasi muutama vuosi sitten Lissaboniin Lux Fragil -nimisen yökerhon (Rua Gustavo Matos Sequeira 42), josta tuli nopeasti kaupungin kuumin menomesta. Muun muassa burleskitaiteilija Dita von Teese on bongattu täällä.

Ilta jatkuu aamuun asti. Se ei haittaa, sillä lomalla nukutaan pitkään, ja Lissabonissa eletään muutenkin verkkaisesti.

KERRO OMAT MATKAVINKKISI LISSABONISTA!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.