Lissabon on kiireetön, herkullinen ja värikäs. Portugalin pääkaupunki tarjoaa elämyksiä lyhyellekin lomalle.

1. päivä: Hyppää kyytiin!

Resepti on yksinkertainen: liki kolmesataa aurinkoista päivää vuodessa, värikkäät talot ja valkokiviset kadut. Ja niin syntyy valokuvaajien ja taiteilijoiden ihailema Lissabonin valo. Turisti aistii sen parhaiten, kun jalkautuu kaupungin kiemurteleville kaduille.

Tai voihan sitä ottaa tuk-tukinkin, tuon Aasian maista tutun kolmipyöräisen. Uskaltaudumme kyytiin Lissabonin vilkkaasta liikenteestä huolimatta, ja kovaan ääneen naurava kuljettaja Inês kiidättää meitä täyttä vauhtia pitkin kapeita katuja. Inês kertoo matkustelevansa itsekin paljon, mutta haluaa aina palata reissuiltaan takaisin Lissaboniin. Keskustelemme maista, joissa olemme käyneet, mutta lopulta sanat hukkuvat ohitse vilahtavien autojen ja tuulen suhinaan. Onneksi vauhdissa ja vaihtuvissa maisemissakin riittää ihasteltavaa.

 


Rantabulevardin romanttisimmat hetket ovat käsillä, kun aurinko laskee 25 de Abril -riippusillan taakse.

 

Tuk-tuk-kiertoajelulla saa nopeasti käsityksen tiiviisti rakennetusta keskustasta. Kannattaa kokeilla myös raitiovaunulinja 28:n kyytiä, joka vie läpi Alfaman vanhan kaupunginosan. Tejo-joen voi ylittää lautoilla, joita lähtee muun muassa Cais do Sodrén ja Terreiro de Pacon metroasemien liepeiltä.

 


Ratikoiden natisevat puupenkit ovat 1920-luvulta. Pienet vaunut ovat usein tupaten täynnä tyylikkäästi pukeutuneita portugalilaisia.

 

Kaupungilla vietetyn päivän jälkeen juomme vahvat portugalilaiset espressokahvit ja ostamme kotikatumme leipomosta, pasteleriasta, välipalaksi leivoksia.

Paitsi pasteleria-kioskeja myös illallisravintoloita on valtavasti ja kaikkialla, ja kaduilla tuoksuu jatkuvasti ruoka. Portugalilainen illallinen nautitaan vasta illansuussa. Koska portugalilaiset suorastaan rakastavat kahvia, he tilaavat silloinkin jälkiruuaksi espresson.

 


Espanjalainen Cristina on tullut tapaamaan ystäväänsä Anaa Time Out -ruokahalliin. ”Tulimme lounaalle. Täältä saa kaikkea!” ystävykset kertovat. Time Out on herkuttelijan paratiisi, jonka kymmenistä ravintoloista ja ruokakojuista löytyy jokaiselle jotakin.

 

2. päivä: Shoppailemaan!

 

Tiistaisin ja lauantaisin Alfaman kaduille levittäytyy suosittu ulkoilmakirpputori. Campo de Santa Clara -kadun ja viereisen puiston kojuilla ja myyntipisteillä ihastelemme portugalilaisia nahkakenkiä ja laukkuja. Kirpputorilta tuntuu löytyvän kaikkea maan ja taivaan väliltä. Samalla kun hieroo kauppoja, voi paikallisilta kysellä ravintola- ja baarisuosituksia.

 


Santa Claran kirpputorilla on vilinää.

 

Keskustan A Outra Face da Lua -kahvilassa (Rua da Assunção 22) maistamme herkullista pinaattikakkua, sovitamme kukkapaitoja ja ihailemme neonväristen lasketteluasujen valikoimaa. Merkkiliikkeet löytyvät Restauradores- ja Rossio-metroasemien liepeiltä. Nämä keskustan korttelit ovat täynnä muotia, kahviloita ja ravintoloita, joissa kuluttaisi helposti koko päivän.

 


Pastéis de Belém -konditorian työntekijä Vitor tarjoilee päivittäin satoja pastel de belém -leivoksia.

 

Lissabonissa kannattaa herkutella leivonnaisilla, joita on satoja erilaisia. Perinteisin on kermainen pastel de nata. Kaikkein parhaat yksilöt valmistetaan Pastéis de Belém -konditoriassa (Rua de Belém 84–92) Belémin kylässä. Konditorian maine on kiirinyt pitkälle, ja paikalla on ovimies laskemassa jonosta asiakkaita yksi kerrallaan sisään.

Vintage-fanille varma tärppi on Calcada do Carmo -katu Bairro Alton kupeessa.

3.päivä: Biletystä ja fadon kaihoa

– Kuvaan halutaan Lissabonin komein mies! kaverit nauravat ja vetävät punastuneen Marcon esiin porukasta.

Ystävykset juhlivat usein yhdessä, ja tällä kertaa juhlan aiheena on kauppatieteitä opiskelevan Marcon syntymäpäivä.

– Täällä on juhlat viikon jokaisena päivänä, Marco kertoo Bairro Alton alueesta.

Lissabonissa olutta saa taskurahalla ja tuopillisen voi nauttia kadulla tai viedä vaikka naapuribaariin. Kaduilla onkin usein enemmän ihmisiä kuin itse baareissa, joten uusia tuttavuuksia syntyy melkein huomaamatta.

Klubien tanssilattiat täyttyvät yleensä vasta aamuyön tunteina. Tanssimaan pääsee myös Pink Streetillä, vaaleanpunaiseksi maalatulla Rua Nova do Carvalho -kadulla. Se sopii yökukkujille, sillä siellä baarit ovat auki pidempään kuin Bairro Altossa.

 


Tyypillinen portugalilainen illallinen nostetaan lähivesistä ja tarjotaan samana päivänä.

 

Mutta seuraavaksi avaamme oven vanhaan satamamakasiiniin. Täällä latinoklubi B.Lezassa (Cais Gás 1) raikaavat kapverdeläisen bändin tahdit. Tanssimme paikallisten kanssa hidasta kizombaa, jossa tanssipari on kuin yhteen liimattu.

Täysin toisenlaiseen tunnelmaan siirrymme sunnuntai-iltana, kun astumme hetken mielijohteesta yhteen monista vanhan Alfaman illallisravintoloista. Tarjoilija ohjaa meidät viimeiseen vapaana olevaan pöytään, ja valot himmenevät melkein heti. Esiin astuu perinteikästä portugalilaista fado-kansanmusiikkia esittävä Sandra Correia kahden kitaristinsa kanssa.

Kun Correia laulaa portugaliksi surumielistä fado-tarinaa, me nautimme talon vahvaa viiniä ja maukkaita portugalilaisia alkupaloja. Samat fadon rytmit ovat kaikuneet värikkäiden kaakelien reunustamilla öisillä kaduilla jo vuosisatoja. Tänä iltana kiire on ainoastaan kitaristin sormilla, jotka liikkuvat kitaran kahdellatoista kielellä.

4. päivä: Retkeile

Lissabonin-lomaan on helppo yhdistää päivän retki kaupungin ulkopuolelle. Jos portugalilainen liikennekulttuuri ei pelota, voi vuokrata auton, mutta me turvaudumme julkisiin kulkupeleihin.

 


Metsän keskeltä kohoava Sintran kuninkaanlinna on tarunomainen näky.

 

Junalla Sintraan. Rossion juna-asemalta pääsee parilla eurolla ja vain puolessa tunnissa tarunhohtoiseen Sintran linnoituskaupunkiin. Kiipeämme kukkulan huipulle ihastelemaan tuhatvuotista maurilaista Castelo dos Mouros -linnaa ja viereiseltä kukkulalta pilkistävää Palácio da Pena -palatsia. Keskellä Sintraa kohoaa 1400-luvulla rakennettu kuninkaanlinna, joka tuo mieleen Tuhannen ja yhden yön tarinat.

Rannalle. Costa da Caparica -hiekkaranta on lautta- ja bussimatkan päässä. Kun eteemme avautuu kymmenen kilometriä pitkä ranta, heitämme puristavat kenkämme pois ja juoksemme paljain jaloin virkistävään rantaveteen. Valtameren huikeat aallot houkuttelevat myös lissabonilaisia surffareita.

 


Cascais’n rantakalliot kohoavat häikäisevän sinisestä merestä pystysuorina seininä.

 

Maiseman äärelle. Rannikkokaupunki Cascais’hin pääsee puolessa tunnissa lähijunalla. Cascais’ssa Atlantin aallot lyövät kymmenmetrisiin kalliorantoihin. Polkupyörällä tai autolla pääsisi länsirannikon luonnontilaisille rannoille, mutta meille riittää patikointi mutkittelevalla rantatiellä. Kiipeämme jyrkänteen reunalla keikkuvien kahviloiden lepotuoleihin ottamaan aurinkoa. Paahteessa meitä vilvoittavat merestä lentävät suolaiset pärskeet.

+ iltojen bonus: Lissabonin parhaat näköalapaikat

 


São Pedro de Alcântara -näköalapaikan huikeat maisemat saattavat houkutella vaikka suutelemaan.

 

Miradouro de São Pedro de Alcântara. Puistotasanteelta avautuu Lissabonin upein näköala, mutta myös itse näköalapaikka on ilmestys. São Pedro de Alcântara -puiston söpöt istutukset ja tyylikäs kahvila kutsuvat nautiskelemaan.

Miradouro de Santa Luzia. Lissabonin romanttisin näköalaterassi sijaitsee Santa Luzian kirkon lähettyvillä. Pariskunnat katselevat sen muureilta Alfaman kattojen ylle avautuvaa näkymää.

Miradouro da Graça. Gracan kirkko on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista, ja sen takana sijaitseva näköalapaikka on helteisen päivän pelastus. Tasanteen terassilla voi nauttia kylmää vichyä suurten puiden suojatessa paahteelta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.