Mediamoguli William Randolph Hearstin luksushuvilassa elää menneen maailman lumo.

Los Angelesin ja San Franciscon välinen, rantaviivaa myötäilevä tie on nykyisin suosittu matkailureitti. San Simeonin kylä on mukavasti matkan puolivälissä. Sen läheisellä vuorella sijaitsee William Randolph Hearstin (1863-1951) rakennuttama yksityiskoti, joka on nykyisin Kalifornian suosituimpia matkailukohteita.

Hearstin elinaikana kutsumattomilla vierailla ei ollut asiaa linnaan. Tänään taivas on auki kaikille. Tuhansia matkailijoita kuljetetaan joka päivä busseilla San Simeonin kylästä vuorelle. Maailman kallein yksityiskoti kiinnostaa.

Rikkaaksi syntynyt

William Randolph Hearst syntyi vaurauteen, sillä jo hänen isänsä George Hearst oli multimiljonääri. William Randolph tuli perheimperiumin palvelukseen 23-vuotiaana. Opinnot eivät maistuneet, ja hän ryhtyi toimittajaksi isänsä omistamaan San Francisco Examiner -lehteen. Hän muutti lehden tyyliä räväkämmäksi ja alkoi tonkia yhteiskunnallisia epäkohtia. Kova linja puri, ja lehti alkoi menestyä myös taloudellisesti.

Hearst peri vanhemmiltaan jättiomaisuuden, jota hän itse kasvatti perustamallaan mediaimperiumilla. Laajimmillaan siihen kuului 30 sanomalehteä ja 15 aikakauslehteä sekä kuusi radioasemaa.

Vain parasta

Suurella rahalla rakennettu San Simeonin linna on nykyisin museona ja Kalifornian osavaltion omistuksessa. Vaikka ollaan kaukana Euroopasta, Hearstin linnassa vallitsee varsin eurooppalainen tunnelma.

Taiteen keräily oli Hearstille intohimo. Euroopasta tuotiin laivalasteittain arvoesineitä, joista vain arvokkaimmat pääsivät esille San Simeoniin. Nyt näitä muinaisen Egyptin, antiikin Kreikan ja Rooman sekä Ranskan hovin arvoesineitä voi ihailla Hearstin kodissa.

Kaiken loiston ja yltäkylläisyyden keskellä Hearst nimitti linnaa aina kodiksi.

Miten sinne pääsee?

San Simeon sijaitsee Kalifornian rannikolla noin 400 kilometrin päässä sekä Los Angelesista että San Franciscosta. Ajomatka kummastakin kaupungista kestää noin viisi tuntia. Linnaan pääsee vain

opastetuilla kierroksilla. Lähtöpaikan löytää helposti tienvarsimainoksia seuraten. Kierrokset kestävät vajaat kaksi tuntia.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.