Limnoksen saari sopii niille, jotka kaihtavat turistimassoja mutta rakastavat kiireetöntä kreikkalaista tunnelmaa.

Ateenalainen Vicky, 24, näpyttää kannettavaansa ja lusikoi välillä hajamielisesti kahvinsa pinnalla kelluvaa kermavaahtoa. Poikaystävä Yannis, 24, tuijottelee merelle ja imaisee pillillä jääkahviaan. Aamupäivän aurinko on paahtanut Myrinan kaupungin kujat hohkaavan kuumiksi, mutta köynnöskasvien suojaamalla terassilla on vilpoisaa.

Yannis ja Vicky tietävät, mikä Limnoksella on parasta. Saarella ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, paitsi ehkä juoda vähän kahvia.

Egeanmeren saari Limnos sopii niille, jotka kaihtavat Rodoksen Suomi-baareja ja Kreetan turistilaumoja, mutta rakastavat Kreikan kiireetöntä tunnelmaa: pappojen kansoittamia kahviloita, siestaksi hiljeneviä kujia, pitkiä illallisia ja kirkkaansinisenä aaltoilevaa merta.

– Limnos ei ole niille, jotka kaipaavat yöelämää. Me teemme joka päivä samat jutut: kokkaamme, uimme ja kalastamme, saarella kesät lomaileva Yannis sanoo.

Limnokseen tutustuminen kannattaa aloittaa pääkaupungista
Myrinasta. Viiden tuhannen asukkaan Myrina on talvisin uinuva pikkukylä, mutta kesällä ostoskatu täyttyy varsinkin kreikkalaisista turisteista ja kaupat pidentävät
aukioloaikojaan iltamyöhään asti.

Myrinan ilmettä hallitsevat punatiilikattoiset rapatut talot. Länsilaitaa reunustaa pastellinväristen uusklassisten rakennusten rivistö, ja vuoteen 1912 kestäneestä ottomaanien ajasta kertovat muutamat turkkilaistyyliset kivitalot.

Leppoisa aamuhetki

Limnoslaiset matkustavat mantereelle harvoin, joten Myrinasta löytyy yllättävän paljon erikoisliikkeitä: kenkäkauppoja, herkkumyymälöitä, koruliikkeitä, sisustuskauppa, kodinkoneliike. Laatoitettu ostoskatu kaartaa kalasatamasta matalien rapattujen talojen väliin. Putiikkien julkisivut on haluttu pitää perinteisinä, eikä kadulla loista valomainoksia.

Ennen aamukymmentä kauppojen edessä vaeltelee vähän ihmisiä. Keskellä katua köllöttelee paksuturkkinen koira, ja laihat kissat kurkkivat sivukujien aidatuilta pikkupihoilta.

Vierekkäisten liikkeiden myyjät Elena, 29, ja Nadia, 24, istuvat vaatekaupan oviaukossa ja karistavat savukkeitaan portaille nostettuun tuhkakuppiin.

– Täällä on kesällä ihan erilaista kuin talvella. Heinäkuun puoli¬välistä elokuun puoliväliin kadut ovat ihan täynnä. Talvella on hiljaista, Elena kertoo.

Naiset ovat muuttaneet mantereelta mutta eivät kaipaa isompiin ympyröihin.  

Kesäisin Elena ja Nadia viettävät vapaa-aikansa uimalla ja istumalla terasseilla. Kun talven kylmänkosteat tuulet puhaltavat, he menevät satamaan kuntosalille.

– Tykkään siitä, että täällä on rauhallista. Lisäksi ihmiset ovat paljon ystävällisempiä kuin kaupungissa, Nadia pohtii.

Kaikki eivät arvosta Limnoksen rauhallisuutta. Saarella on Egeanmeren yliopiston ravitsemustieteen laitos, ja nuoria naisia harmittaa yöelämän ja miesopiskelijoiden puute. Keskustaan jo aamusta eksyneet 19-vuotiaat Konstantina ja Foteini valittavat, ettei saarella ole mitään tekemistä.

– Olemme tulleet isommasta kaupungista ja tottuneet siihen, että on ihmisiä ja paikkoja, minne mennä. Että tapahtuu jotain.

Yhdeltätoista kadut alkavat täyttyä. Opiskelijat löntystelevät rannalle, ja Nadia ja Elena joutuvat nousemaan palvelemaan asiakkaita. Moni rientää ostoksille ennen puoli kahdelta alkavaa siestaa.

Vilinää onkin hyvä paeta tutustumalla saaren tunnetuimpaan nähtävyyteen.

Peurojen perässä

Aurinko kimaltelee hiljakseen aaltoilevalla merellä, joka näyttää jatkuvan ikuisuuksiin. Kun katsetta hieman kääntää, huomaa vastapäisen rannan kirkon, vettä halkovan aallonmurtajan, kalastajaveneet ja tiilikattoisten talojen muodostamat kylät. Myrinan linnoitukselta aukeava maisema on niin lumoava, että siihen uppoutuessaan unohtaa jyrkän nousun.

Kallioisen kumpareen päälle rakennettu linna on Limnoksen maamerkki, joka hallitsee kylää vuorokauden ympäri.  Kiemurtelevat muurit on valaistu niin, että öisin linna näyttää leijailevan ilmassa.

Parinkymmenen minuutin kapuaminen kannattaa myös kukkulan asukkien vuoksi. Papanakasat piikikkäiden kasvien seassa paljastavat, että jyrkillä rinteillä taiteilee parisensataa peuraa. Ne saavat elää vapaana, mutta rinteille on kannettu kasoittain kuivaa heinää ruuaksi ja peltisiä vesilaareja juoma-astioiksi.

Koko saari päivässä

Etäisyys saaren laidalta toiselle on vain viitisenkymmentä kilometriä, joten kiinnostavimmat nähtävyydet kiertää päivässä. Helpoimmin matkaan pääsee vuokra-autolla tai opastetulla bussikierroksella.

Vähän väliä vastaan tulee pikkuisia kyliä, kuten turistien suosima rantakohde Plati, tuulimyllyistään tunnettu Kontias ja paikallisen savenvalajan kotikylä Kontopouli. Tien varrella vilisee taloja, viinitarhoja, kukkoja ja vuohia.

Kylien välillä maisema kumpuilee kallioisena. Tuliperäiset kukkulat näyttävät lähes paljailta, mutta lähempää huomaa, kuinka niitä peittää piikikkäiden kasvien kerros. Siellä täällä erottaa rinteillä kapuavia lampaita.

Bussi ohittaa sateiden täyttämän suolajärven. Opas kertoo, että keskikesällä järvi kuivuu ja suolakerrokset näyttävät lumelta. Toisinaan järvelle pyrähtää parvi flamingoja.

Lopulta bussi kaartaa saaren toiselle laidalle Kotsinasiin. Kylän tärkein nähtävyys on pieni ortodoksikirkko, jonka turkoosin katon hallitsemassa hämyssä palaa muutama tuohus.

Koristeellinen kirkko on kukka-asetelmineen ja ikoneineen tunnelmallinen, mutta todellinen salaisuus piilee maan alla.
Kapeat kiviaskelmat katoavat syvyyksiin. Ahdas portaikko jatkuu ja jatkuu, ja kasvoille pöllähtää kosteaan ilmaan sekoittunutta maakellarin tuoksua. Juuri kun ahtaanpaikankammo uhkaa iskeä, eteen ilmestyy hämärä huone. Kiviseinien keskeltä pilkistää pikkuinen kaivo. Sieltä limnoslaiset hakevat pyhää vihkivettä.

Mutta on Limnoksella kristinuskoa vanhempaakin historiaa.
Poliochnin kuivuuttaan pölisevää maata kuvioivat kiviset muodostelmat. Kyse ei ole mistä tahansa kivikasoista, vaan 6000 vuoden takaisesta asutuksesta. Limnoslaiset ylpeilevät sillä, että Poliochni on saattanut olla Euroopan ensimmäinen kaupunki.

Demokratian historiasta muistuttavat kiviröykkiöiden keskeltä erottuvat parlamentin rauniot.

Riittävästi rantoja

Kun nähtävyydet on kierretty ja kylät koluttu, voi hyvällä omallatunnolla omistautua sille, mikä turisteja saarelle houkuttaa: Limnoksella on noin 30 uimarantaa.

Yksi suosituimmista on muutaman kilometrin päästä Myrinasta löytyvä Plati. Sieltä löytyy  700 metriä rantaviivaa, aurinkotuoleja, värikkäitä varjorivistöjä, vesiurheilua, veneretkiä ja rantatavernoita. Turistien harmiksi hiekka ei ole silkkistä, vaan karkea rouhe nipistelee jalkapohjia.

Sen sijaan maisema on taianomainen. Utuisesta merestä kohoaa jylhiä kallioluotoja, joiden taustalla ulappa katoaa horisonttiin.

Saari on tunnettu tuulisuudestaan, mutta nyt se yllättää: rannalla ei näy aallon aaltoa, vain peilityyni pinta heijastaa taivasta.

Aallot lyövät saaren itärantaan, joka on tuulien vuoksi surffaajien suosiossa. Keroksen rannalla voi kokeilla laine- tai leijalautailua, ja sitä kehutaan aloittelijoillekin turvalliseksi.

Merimetsoja ja delfiinejä

Osalle Limnoksen rannoista pääsee vain veneellä. Kuulostaa hankalalta, mutta vaivannäkö tarkoittaa ihanaa rauhaa muilta turisteilta.

Kuskimme Panagiotis ohjaa veneen varovasti kallioiden välistä. Jylhiltä rinteiltä erottuu mustia hahmoja. Laiva keinuu lähemmäs, ja hahmot paljastuvat uljaita kaulojaan ojenteleviksi merimetsoiksi.

Edellisen illan turisteille luontoelämys on ollut vielä huikeampi. Delfiinit ovat uineet aivan Panagiotiksen veneen kylkeen. Ne näyttäytyvät useimmin kesä–heinäkuun vaihteessa ja syyskuussa.

Nyt delfiinejä ei näy. Veneen lasipohjan läpi erottuu vain pikkuisia kaloja ja tuliperäisiä kallionjärkäleitä. Tuuli on sekoittanut veden hieman sameaksi, mutta parhaimmillaan voi nähdä yli kymmenen metrin syvyyteen.

Panagiotis pysäyttää veneen yhdelle lukuisista uimarannoista. Hiekalla vaeltelee vain yksi pariskunta koiransa kanssa. Muita ei suojaisessa poukamassa näy.

On aika kavuta veneestä, kahlata rantaan ja heittää vaatteet hiekalle.

Istu iltaa Myrinassa x 3

 • Karagiozis. Päivisin Karagiozis on kuin mikä tahansa frappea tarjoileva rantakahvila, ehkä hieman muita trendikkäämpi ja suositumpi. Iltaisin kaiuttimet vyöryttävät klubimusiikkia ja paikan valtaavat drinkkejä nauttivat nuoret ja opiskelijat. Kun kysyy ehdotusta illanviettopaikaksi lähes keneltä tahansa nuorelta, vastaus on Karagiozis.
 • Alexandros. Myös modernisti sisustettu Alexandros muuttuu iltaisin rauhallisesta kahvilasta musiikkia tulvivaksi drinkkipaikaksi.
 • Cafe Aigaion. Kahvila on perustettu 80 vuotta sitten entisen moskeijan paikalle. Päivisin terassin valtaavat vanhemmat miehet, mutta iltaisin kahvilan munkeista, täytetyistä letuista ja kookkaista jäätelöannoksista nauttivat kaikki.

Meze-paloja ja ranskiksia

Kaikkea ei voi ymmärtää. Tavernoiden ruokalistat pursuavat
yli-ihania pikkuisia meze-paloja: leivitettyä saganaki-juustoa, viininlehtikääryleitä, tyropitakia-juustopiirakkaa, grillattuja paprikoita ja uppopaistettuja kesäkurpitsanpaloja. Ja mitä tilaavat kreikkalaiset? Ranskanperunoita. Niitä tuntuu menevän pöytään kuin pöytään. Kannattaa silti unohtaa ranskalaiset ja tilata noin viiden euron meze-annoksia koko seurueen maisteltaviksi. Saarella kun ollaan, Limnoksella maistuvat myös erilaiset merenelävät.

Jälkiruuaksi syödään yleensä hedelmiä, joita saatetaan tuoda pöytään pyytämättä. Herkuttelijan kannattaa testata pähkinäistä karidopita-kakkua ja hunajalla makeutettua ihanan tuhtia kreikkalaista jogurttia.

Niin, ja laihduttajan ei kannata huijata itseään välimeren dieetin terveellisellä maineella. Oliiviöljyä lorautellaan kauniisti sanottuna ronskisti.

Kesäkohde Egeanmerellä

 • Vulkaaninen Limnoksen saari sijaitsee Egeanmeren koillislaidalla Athos-vuoren ja Lesboksen saaren välissä. Saarella on 18 000 asukasta, joista kolmannes asuu pääkaupunki Myrinassa.
 • Limnos on ehdottomasti kesäkohde. Lämpö kohoaa kesäisiin lukemiin toukokuussa, ja helteitä riittää syyskuun puoliväliin. Talvella saarella on viileää, tuulista ja sateista.
 • Pakettimatkoja Limnokselle järjestää Aurinkomatkat. Omatoimisesti saarelle pääsee helpoimmin varaamalla tunnin kestävän lennon Ateenasta. Olympic Air -lentää Limnokselle 2–3 kertaa päivässä, ja meno-paluulennot saa noin 120 eurolla.

Laivalla Turkkiin

Jos frappen siemailu ja auringonotto alkavat jostain syystä kyllästyttää, historialliset elämykset ovat laivamatkan päässä. Saarelta järjestetään päiväretkiä Turkkiin myyttiseen Troijan kaupunkiin. Laivamatka kestää 2,5 tuntia, ja meno-paluulippu maksaa 80 euroa.

Kun aurinko ei riitä

Upotan jalan ammeeseen ja vetäisen sen saman tien pois. Lähdevesi on niin kuumaa, että siihen on hivuttauduttava vähitellen. Jos auringon lämpö ei riitä, Myrinassa voi nauttia kuumuudesta myös juuri remontoidussa Therma Spassa. Loikoilla voi ulkoaltaassa tai ammeessa oman huoneen rauhassa. Lemmenlomalaiset voivat pulahtaa myös kahden hengen Afrodite-altaaseen.

Kylpyjen lisäksi spa tarjoaa hemmottelua shiatsuhieronnasta suklaahoitoihin. Tunnelma on ylellinen: marmoripintaisilla käytävillä soi rauhallinen musiikki, sisustuksen täydentävät orkideat ja huoneita valaisevat lamppujen sijaan kynttilät ja kattoikkunat. Tunnin hieronnat maksavat 55–90 euroa, useimmat kylpyhoidot 25–35 euroa.

Therma Spa, Myrina 81400

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Meksikon länsirannikolla sijaitseva Puerto Vallarta on idyllinen ja kiinnostava kohde, jonne suomalaisetkin nyt pääsevät helposti.

Aalto särkyy Banderasinlahden rantaan, ja aurinko helottaa kirkkaansiniseltä taivaalta. Tuulenvire yltää juuri sopivasti hotellin terassille, jossa nautiskelen aamiaiseni viimeisiä suupaloja.

Pohjoiseurooppalainen aamiaisvieras on vielä toistaiseksi melko harvinainen näky Meksikon länsirannikolla sijaitsevassa hotellissa, mutta ei enää kauan. Marraskuusta lähtien Puerto Vallartan kaupunkiin on päässyt Helsingistä suoralla lennolla.

Entä miksi tänne sitten kannattaa tulla? Koska paikka on juuri sellainen kuin kuvittelin – ja toisaalta aivan erilainen. Ennakkokäsitysten mukaisia ovat aurinkoinen ja lämmin sää sekä hyvä ja mutkaton, tuoreista aineksista koottu ruoka. Kyllä, guacamole voi maistua vielä monin verroin paremmalta kuin paraskaan muualla maistamani. Kaikkialla kaikuu mariachi-musiikki, joka todellakin säestää äänekkäästi paikallisia illanviettoja.

Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta.

Sen sijaan en osannut odottaa kauniita, valkohiekkaisia uimarantoja, huojuvia palmuja tai lähes pikkukylämäisen turvallista tunnelmaa. Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta. Viereisellä Riviera Nayaritin alueella on monia viehättäviä kyliä, joissa voi tavoittaa aidon meksikolaisen tunnelman.

Varminta – ja hintavinta – on majoittua suuriin, kansainvälisiin hotelliresorteihin, joista monet ovat all inclusiveja. Niissä saa tasalaatuista palvelua, hyvää ruokaa ja jenkkituristien seuraa. Jos taas paikallinen elämä viehättää, kannattaa etsiytyä pieniin paikallisiin hotelleihin. Hyvä valinta Riviera Nayaritin alueella on esimerkiksi Hotel Cielo Rojo, joka sijaitsee San Franciscon pikkukaupungissa: yöpyminen kannattaa jo pelkästään paikan loistavan luomuaamiaisen vuoksi.

 

 

1. Huippukokin sopat

Thierry Blouet on paikallinen superjulkkiskokki, ja hänen Café des Artistes -ravintolansa kokemisen arvoinen. Ranskassa koulutuksensa saanut keittiönero ja hänen kansainvälinen henkilökuntansa yhdistelevät ranskalaisia ja meksikolaisia makuja mieleen jääviksi kokonaisuuksiksi. Puerto Vallartan keskustassa sijaitsevan paikan erikoisuus, kohta kolme vuosikymmentä saman reseptin mukaan tehty katkarapu-kurpitsakeitto, kannattaa ehdottomasti tilata. Jos mahdollista, varaa pöytä ravintolan tunnelmallisesta puutarhasta.

Ravintolan aulatiloissa sijaitsee Blouetin vaimon Rosé Blouetin pieni koruliike, joka myy lievästi sanottuna näyttäviä koruja. Hankin sieltä Frida Kahlo -teemaisen kaulakorun, jonka rinnalla koristeltu joulukuusikin kalpenee.

Cafe des Artistes, Guadalupe 740 Col. Centro, www.cafedesartistes.com

 

2. Rennosti ostoksilla

Mercado Municipal -tori Puerto Vallartan keskustassa on passeli paikka, jos haluaa selvitä kaikista tuliaisostoksista kerralla ja kohtuullisin kustannuksin. Täyteen ahdetussa hallitilassa myydään niin paikallisia herkkuja kuin käsitöitäkin. Kannattaa tutustua esimerkiksi Oaxacan kaupungista tuleviin tekstiileihin, joita myydään monessa muussakin paikassa. Perinteiset ja luonnonmukaisesti värjätyt tuotteet ovat kauniita, ja tuotto niistä menee tekijöille. Tuttuun torikauppiastyyliin myyjät houkuttelevat tutustumaan tarjontaansa, mutta eivät turhan hyökkäävästi.

▶ Mercado Municipal, Rio Cuale, Puerto Vallarta. Avoinna joka päivä klo 7–20.

3. Drinkkejä ja herkkuja

Puerto Vallartan keskusta on pieni ja kompakti, mutta siellä on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitaan: aitoa paikallista elämää sekä viehättäviä ravintoloita. Paras hengailupaikka on El Malecon -rantabulevardi, jonne niin paikalliset kuin turistitkin kokoontuvat viettämään aikaa.

Iltaelämän katseluun mainio paikka on esimerkiksi tyylikäs cocktail-baari Bar Morelos, joka sopii vaikka reissun kantapaikaksi. Keskustassa sijaitsee myös suklaamuseo: nähtävyytenä se ei ole kaksinen, mutta siellä voi osallistua kursseille. Matkaaja voi oppia tekemään suklaakonvehteja sekä suklaajuomaa kaakaopavun paahtamisesta ja murskaamisesta alkaen. Kokeilin, ja ainakin omasta mielestäni itse tehty konvehti maistuu vielä paremmalta kuin valmiina ostettu. Jos kurssille osallistuminen ei houkuta, alakerran pieni suklaapuoti myy valmiita herkkuja.

 Bar Morelos, Morelos 589, Centro, Puerto Vallarta

Choco Museo Puerto Vallarta, Calle Josefa Ortiz de Dominguez 128, chocomuseo.com/puerto-vallarta

Aurinkomatkat tekee valmismatkoja Puerto Vallartaan. Finnair myy suoria lentoja 18.3.2018 asti.

visitpuertovallarta.com

Tuliko taas reissattua tuttuun Phuketiin? Kutkuttaisiko vaihtaa kohdetta? Sri Lanka on Intian eteläpuolella sijaitseva saarikohde, joka kannattaa nähdä.

Päivään Thaimaan suosituimmalla lomasaarella voi kuulua mitä tahansa rantaelämästä urheiluaktiviteetteihin ja hieronnasta yöelämään.

Jos tunnet paikan kuin omat taskusi, testaa nämä vinkit:

 1. Ka Jok See -ravintolasta kannattaa varata pöytä, jos haluaa uniikin ravintolaelämyksen! Osallistujille tarjotaan perinteistä thairuokaa, ja hintaan (noin 75 euroa) kuuluu show, jonka jälkeen asiakkaat intoutuvat tanssimaan ruusunlehtisateessa. 26 Th Takua Pa, Phuket town.
 2. Vietä unohtuman yö luonnon ääniä kuunnellen veden päälle rakennetussa bambulauttamajassa Khao sokin luonnonpuistossa. Khlong Sok, Phanom District, Surat Thani 84250.

Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock
Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko siltä, että maisemanvaihdos voisi tehdä hyvää? Vielä suurimmilta turistimassoilta salassa pysyneen Sri Lankan temppelit ja luonnonihmeet houkuttelevat kävijöitä tutkimusmatkalle monipuoliselle saarelle.

Päivät kuluvat rannalla loikoillen, surffaten tai patikoiden.

 1. Kiipeä Adam's Peak -vuorelle, jolla Aatamin kerrotaan ottaneen ensiaskeleensa maankamaralla. Vuori sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa, 5 200 rappusen päässä. Lähde ajoissa yöllä liikenteeseen, jotta ehdit nähdä upean auringonnousun.
 2. Suuntaa Hikkaduwalle surffi- tai rantalomalle ja nauti kilometrien pituisesta rannasta. Alueelta löytyy myös kivoja ravintoloita ja kahviloita. Yövy suloisessa Why not guest housessa, joka sijaitsee aivan meren äärellä. 01 Galle Road, Hikkaduwa 80240, Sri Lanka.
 3. Rantakaupunki Mirissa on pieni ja suosittu rantalomakohde, johon monet ovat ihastuneet. Jos et pidä ruuhkaisista rannoista, etsi tiesi Secret Beachille. Paikalliset osaavat neuvoa tien laguunimaiselle rannalle, jonne vain harvat turistit ovat eksyneet.

Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.
Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.