Kun majoittuu keskustaan, kaikki loman ainekset ovat käden ulottuvilla.

Seison tummuvassa illassa hotellin parvekkeella. Parin kilometrin päässä loistavat Cefalùn vanhankaupungin valot.

Seuraavana päivänä nousen hotellin vierestä kulkevaan bussiin. Piazza Garibaldin aukiolla hyppään kyydistä ja lähden kulkemaan kohti vanhankaupungin pääkatua Corso Ruggeroa.

Osun Vittorio Emmanuelen rantakadulla kohtaan, missä vanhan portin, Porta Pescaran, takana kohisee meri. Vieressä kohoavat kivitalot, joiden ovien edustalla roikkuu verkkoja kuivumassa. Talojen edustalla on iso kiviröykkiö, jonka takaa avautuu kaupungin suosituin ranta.

Tärkeä hotellivalinta

Cefalùssa jos missä kannattaa miettiä, minkä hotellin valitsee. Mikäli haluaa viettää paljon aikaa päärannalla, kaupunkihotelli on hyvä valinta.

Sisiliassa hotelleissa on usein tarjolla puolihoito. Se on kätevä, varsinkin jos on valinnut majapaikan, joka on bussimatkan päässä Cefalùn vanhastakaupungista. Paikallisbussit liikennöivät iltaisin melko harvaan, ja takseja Cefalùssa on vain kymmenen.

Ylös vuoristoon

Cefalùn vanhankaupungin takana kohoaa La Rocca -vuori. Piazza Garibaldin kupeesta lähtee ylös kapea kuja, jolta pääsee kipuamisen alkuun kohti vuoren huippua. Palkinnoksi saa huimat näkymät välkehtivälle merelle yli punatiilisten kattojen.

Cefalùsta sisämaahan päin aukeaa vuoristoinen Madonien luonnonpuisto. Matkailijan kannattaa vuokrata auto ja nauttia omaan tahtiin kauniista, kumpuilevista maisemista.

Corso Ruggeron ilot

Corso Ruggero on Cefalùn pääostoskatu, jota halkovat merenrantaan vievät sivukadut. Niiden varsille jäävät kaupat, joista voi ostaa tuliaisiksi kenkiä, vaatteita, keramiikkaa, juustoja, pestoa, kuivattuja yrttejä ja hilloja.

Cefalùn keskuspaikka on katedraali ja sen edustalla oleva aukio, jonka kahviloissa voi aistia aitoa rauhallista sisilialaistunnelmaa.

Paikallisia herkkuja

Sisilialaisia erikoisuuksia ovat sardiineista ja anjoviksesta valmistettu pasta con sarde tai spaghetti alla norma, munakoisosta, tomaateista ja ricottajuustosta valmistettu spagetti.

Sisiliassa pääsee herkuttelemaan kohtuuhintaan tonnikalalla, miekkakalalla ja fritto mistolla, johon on kerätty erilaisia friteerattuja mereneläviä.

Teksti ja kuva: Maisa Lappi

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 5/2007

Kun majoittuu keskustaan, kaikki loman ainekset ovat käden ulottuvilla.

Seison tummuvassa illassa hotellin parvekkeella. Parin kilometrin päässä loistavat Cefalùn vanhankaupungin valot.

Seuraavana päivänä nousen hotellin vierestä kulkevaan bussiin. Piazza Garibaldin aukiolla hyppään kyydistä ja lähden kulkemaan kohti vanhankaupungin pääkatua Corso Ruggeroa.

Osun Vittorio Emmanuelen rantakadulla kohtaan, missä vanhan portin, Porta Pescaran, takana kohisee meri. Vieressä kohoavat kivitalot, joiden ovien edustalla roikkuu verkkoja kuivumassa. Talojen edustalla on iso kiviröykkiö, jonka takaa avautuu kaupungin suosituin ranta.

Tärkeä hotellivalinta
Cefalùssa jos missä kannattaa miettiä, minkä hotellin valitsee. Mikäli haluaa viettää paljon aikaa päärannalla, kaupunkihotelli on hyvä valinta.

Sisiliassa hotelleissa on usein tarjolla puolihoito. Se on kätevä, varsinkin jos on valinnut majapaikan, joka on bussimatkan päässä Cefalùn vanhastakaupungista. Paikallisbussit liikennöivät iltaisin melko harvaan, ja takseja Cefalùssa on vain kymmenen.

Ylös vuoristoon
Cefalùn vanhankaupungin takana kohoaa La Rocca -vuori. Piazza Garibaldin kupeesta lähtee ylös kapea kuja, jolta pääsee kipuamisen alkuun kohti vuoren huippua. Palkinnoksi saa huimat näkymät välkehtivälle merelle yli punatiilisten kattojen.

Cefalùsta sisämaahan päin aukeaa vuoristoinen Madonien luonnonpuisto. Matkailijan kannattaa vuokrata auto ja nauttia omaan tahtiin kauniista, kumpuilevista maisemista.

Corso Ruggeron ilot
Corso Ruggero on Cefalùn pääostoskatu, jota halkovat merenrantaan vievät sivukadut. Niiden varsille jäävät kaupat, joista voi ostaa tuliaisiksi kenkiä, vaatteita, keramiikkaa, juustoja, pestoa, kuivattuja yrttejä ja hilloja.

Cefalùn keskuspaikka on katedraali ja sen edustalla oleva aukio, jonka kahviloissa voi aistia aitoa rauhallista sisilialaistunnelmaa.

Paikallisia herkkuja
Sisilialaisia erikoisuuksia ovat sardiineista ja anjoviksesta valmistettu pasta con sarde tai spaghetti alla norma, munakoisosta, tomaateista ja ricottajuustosta valmistettu spagetti.

Sisiliassa pääsee herkuttelemaan kohtuuhintaan tonnikalalla, miekkakalalla ja fritto mistolla, johon on kerätty erilaisia friteerattuja mereneläviä.

Teksti ja kuva: Maisa Lappi

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 5/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.