Koneen maahansyöksy ei suinkaan ole lentomatkustamisen todennäköisin uhka.

Lentopelkoiset kavahtavat usein ilmakuoppia ja muita töyssyjä, koska putoaminen pelottaa. Lentokapteeni ja tunnettu lentopelon lievittäjä Tom Bunn kertoo Huffington Post -lehdessä, että lentokoneessa on paljon todennäköisempiäkin vaaroja. Nämä asiat ovat Bunnin mukaan lentomatkustajan todelliset terveysuhkat:

Veritulpat

Istuminen tappaa, senhän jo tiesimme. Paikallaan kyhjöttäminen on riski myös lentokoneessa, sillä se voi saada aikaan vaarallisia verenhyytymiä, kun paikallaan lötköttävät jalkalihakset eivät pumppaa verta takaisin sydämeen.

– Erään tutkimuksen mukaan usein lentävien riski sairastua laskimotulppaan on 3,65-kertainen verrattuna niihin, jotka eivät lennä, Bunn sanoo.

Hyytymiä voi ehkäistä jaloittelemalla silloin tällöin ja nousta varpailleen seisomaan.

Savun hengittäminen

Lentokone on tiivis metallisäiliö, jonka moottorit polttavat tonneittain polttoainetta. Bunnin mukaan useimmissa onnettomuustapauksissa juuri savu on suurin huolenaihe, ei esimerkiksi törmäyksen isku.

Eräs kauheimmista savumyrkytysesimerkeistä oli Air Canadan lennolla vuonna 1983 sattunut vessatulipalo. Yli puolet koneen matkustajista kuoli hengitettyään myrkyllisiä höyryjä. Onnettomuuden jälkeen turvallisuusvaatimuksia ympäri maailmaa kiristettiin niin, että nykyään myös vessoissa on savuntunnistime. Paloturvallisuutta ja henkilökunnan koulutusta on muutenkin lisätty.

Vakava nestehukka

Lentokoneen ilma on niin kuivaa ja kuumaa, että kosteutta haihtuu ilmaan hengityksestä ja iholta. Moni ei lisäksi muista juoda tarpeeksi vettä, mutta kiskoo kyllä alkoholia, onhan loma. Siinä ovat nestehukan ainekset kasassa. Sitä kannattaa välttää juomalla kuuliaisesti muitakin nesteitä kuin kahvia ja proseccoa, tai muuten perillä voi iskeä armoton päänsärky ja heikotus.

Jos Gran Canaria on jo nähty, mutta kohtuullinen lentomatka houkuttaa, lähde La Gomeralle.

Gran Canaria on Kanariansaarten klassikko, josta löytyy aurinkoa, viinitarhoja, mukavaa ajanvietettä sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Joko olet kokenut nämä helmet?

  1. Puerto de Mogan, Kanarian Venetsia, on sympaattinen päiväkohde. Nappaa herkkujäätelö Gelatomaniasta ja istahda ihastelemaan alueen veneitä. Avenida Varadero 20, Puerto de Mogan.
  2. Vuokraa auto ja tee retki Gran Canarian ihaniin vuoristokyliin. Suuntaa Teroriin ja kuvaa uskomattomat, kanarianmännystä tehdyt parvekkeet!

Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock
Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock

Jos kaipaat jotain uutta, valitse kohteeksi La Gomera. Sen vihreiden kukkuloiden kauniissa kylissä paikalliset toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Erinomaiset patikointimahdollisuudet ja koskematon luonto houkuttelevat luonnonystäviä tälle pienelle Kanariansaarelle.

  1. Casa rural, La Gomeran oma majoitusmuoto eli mökki- tai maatilamajoitus luonnon helmassa, tarjoaa persoonallisia yöpymisvaihtoehtoja. Nuku ihanassa Hotel Rural Ibo Alfarossa, jonka terassilta on upeat näkymät Atlantille. Kahden hengen huone alkaen 70 € / yö.
  2. San Sebastíanissa, saaren pienessä, mutta maalauksellisessa pääkaupungissa, on viihtyisiä ravintoloita ja putiikkeja. Testaa kehuttu La Salamandra -ravintola. Calle Real 16, 38800 San Sebastían.
  3. Valle Gran Rey on täynnä loistavia vaellusmahdollisuuksia. Pulahda vaelluksen jälkeen mereen joltain kylää ympäröivältä rannalta. Valle Gran Reyn upeaa aluetta voi ihastella myös Mirador Ermita del Santon näköalapaikalta.

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.