Joonianmeressä sijaitseva Lefkáksen saari, nykyisin pikemminkin niemimaa, yhdistettiin jo vuosisatoja sitten penkereellä mantereeseen. Emämaahan on matkaa alle sata metriä. Lue plussat ja miinukset.

Joonianmeressä sijaitseva Lefkáksen saari, nykyisin pikemminkin niemimaa, yhdistettiin jo vuosisatoja sitten penkereellä mantereeseen. Emämaahan on matkaa alle sata metriä. Maan pääkaupunkiin Ateenaan on vain muutaman tunnin automatka. Lefkás poikkeaa selvästi etelämpänä sijaitsevista karuista saarista. Vaikka se on vuoristoinen, kasvillisuus on talven runsaiden sateiden vuoksi varsin rehevää. Juomavedestä ei ole puutetta. Sitä riittää kesäkuumallakin kasteluun ja jopa autojen pesuun.

Lähin lentokenttä Préveza sijaitsee mantereen puolella 25 kilometrin päässä. Useimmat suomalaiset matkailijat majoittuvat saaren pääkaupunkiin tai itärannikolle Nidrín kylään. Molemmat tarjoavat mahdollisuuden rantalomailuun, mutta parhaat nähtävyydet ja rannat sijaitsevat näiden turistipaikkojen ulkopuolella. Siksi kannattaa vuokrata auto tai kaksipyöräinen kulkuneuvo. Välimatkat 35 kilometrin pituisella saarella ovat lyhyet, mutta tiet ovat todella kiemuraisia. Viidenkymmenen kilometrin matkaan menee helposti puolitoista tuntia. Hitaan vauhdin korvaavat huikeat maisemat ja viehkeät vuoristokylät.

Kreikan parhaimpiin kuuluvat luonnonrannat ovat Lefkáksen valtti. Kelpo uimarantoja löytyy toki koko saarelta, mutta länsirannikolla ne ovat luksusta. Niille pääsy vaatii kuitenkin omatoimisuutta. Rantojen palvelut kannattaa selvittää etukäteen oppailta tai paikallisilta. Useimmat Lefkáksen rannoista ovat pikkukivien peitossa, joten matalassa, turkoosin sinisessä vedessä saattaa olla merisiilejä. Se on tosin myös merkki veden puhtaudesta. Osa rannoista jyrkkenee nopeasti.

Lefkáksen kupeessa sijaitsee yksi Kreikan kuuluisimmista saarista, Skorpios. Se tuli tunnetuksi Aristoteles Onassiksen lomanviettopaikkana. Kapealle rantakaistaleelle voi rantautua lyhyeksi ajaksi, mutta muuten ulkopuolisilla ei ole edelleenkään pääsyä saarelle. Kreikan valtio havittelee saarta itselleen, sillä se olisi melkoinen turistinähtävyys. Esimerkiksi Aristoteleksen ja Jacquelinen vihkikappeli kiinnostaisi varmasti matkailijoita.

Lefkáksen plussat ja miinukset:

+ Kasvillisuus on rehevää.
+ Useita luonnonkauniita rantoja.
+ Monipuolinen lomakohde.

- Parhaat rannat automatkan päässä hotelleista.
- Useilla rannoilla vaatimattomat palvelut.
- Autonromuja teiden varsilla.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.