Vehreyttä, huikeita maisemia ja suussa sulavia herkkuja. Madeira sopii täydellisesti lepoon, herkutteluun ja voimien keräämiseen.

Kuvat Sami Repo

Madeiralla voi puhdistaa sielun ja ruumiin. Saarella nukkuu hyvin, koska yökerhot lopettavat metelöinnin aikaisin. Lomalukemiseen pystyy keskittymään, koska altaalla ei soi musiikki. Pitkät kävelylenkit levada-reiteillä sujuvat keveästi, koska maasto on helppoa eikä eksymisen vaaraa ole.

Maailman laidalla sijaitsevalla saarella kannattaa nauttia leppoisasta syrjäseudun elämästä – levätä, liikkua, ulkoilla ja nauttia päälle lasillinen madeiraa.

Reippaile rennosti

Ylhäällä vuorella tihuttaa, sumu peittää näköalan ja tuuli puhaltaa takin pulleaksi. Vaellusinto laskee samaa tahtia kuin vilu hiipii sisuksiin. Emmekä ole ottaneet vielä askeltakaan. Onneksi saarella matka sateesta poutaan on lyhyt. Lyhyt automatka alamäkeen, ja siellähän se aurinko odottaa.

Unescon maailmanperintö­kohteeksi julistettu laakerimetsä vaihtuu talojen ja kylien täplittämäksi viljelymaisemaksi, taustalla kimmeltää syvän sininen meri. Takki joutaa reppuun.
Tien varrelta löytyy vaelluksen lähtöpaikka – puolen metrin levyinen betonikouru, jossa virtaa vesi. Tosin virtausta tuskin huomaisi, jollei puusta pudonnut omena kelluisi veden pinnalla hiljalleen eteenpäin. Lähdemme omenan kanssa samaan suuntaan.

Kanavan viertä kulkevan polun varrella kukkii sinisarjoja, vaikka
ollaan pitkällä syksyssä.

– Tulkaa ensi kerralla maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana, niin näette todellisen kukkameren. Silloin koko saari täyttyy väreistä, paikallinen retkiopas valistaa.

Nytkin on mukavaa. Polku on niin tasainen, että sitä pitkin voisi vaikka juosta, eikä pelottavia jyrkänteitä tule vastaan. Sellaisiakin reittejä saarelta löytyisi. Juoksijoita ei näy, vaan saamme tepastella kasvi- ja hedelmä­tarhojen ohi omassa rauhassa. Välillä matka kulkee kylän halki, välillä pujahdamme villiin metsikköön, sielläkin polun varsi on istutettu täyteen kukkia.

Vaeltamista voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Kulku on kevyttä eikä eksymisen vaaraa ole – kunhan vain seuraa hitaasti virtaavaa vesikanavaa.

Mikä ihmeen levada?

Madeiran nerokas kastelujärjestelmä on tehnyt saaresta vaeltajien suosikkikohteen. Saarelle on rakennettu kapeita levada-kanavia yli  2 000 kilometriä. Ne siirtävät sade- ja lähdevettä sateisilta kukkuloilta alempana sijaitseville viljelyksille. Avonaisena virtaavien vesikanavien vierellä kulkee polkuja, jotka vaeltajat ovat ottaneet omakseen. Monet reitit
sopivat sohvaperunoillekin, koska voimakkaiden virtausten estämiseksi kanava etenee loivasti.

Jos reidet ovat vahvat, mukavia vaelluspolkuja löytyy myös saaren pohjoispuolelta viiniviljelysten väleistä. Siellä maasto on niin jyrkkää, että välillä polun paikalla kulkevat portaat. Reitti saattaa sukeltaa myös viiniköynnösten muodostaman lehväkatoksen alle. Jos on sadonkorjuuaika, viljelijät tarjoavat takuuvarmasti maistiaisia. Yhtä makeita ja mehukkaita rypäleitä saa harvoin.

Ui hyvä olo

Vaikka Madeiralla ei ole hiekkarantoja (paitsi viereisellä Porto Santon saarella), ei uimapukua kannata jättää kotiin. Hotelleilla on uima-altaat ja jopa Funchalin kaupungista löytyy pieni kiviranta, jossa paikalliset paistattelevat päivää. Golfvirran ansiosta meri ei jäähdy alle 18 asteen, vaikka ollaan niin keskellä valtamerta että hirvittää.

Jylhin uima-allas löytyy saaren pohjoispuolelta Porto Monizista, jossa maauimala on rakennettu rantaviivaan. Jos pysähtyy laavakivialtaan laidalle ihailemaan avomerta, saattaa mereltä syöksyvä aalto pyyhkäistä ylitse.

Keikkaile kesäkelissä

Monte-kukkula on turistipyydys, mutta hauska sellainen. Vai missä muualla pääsee kaupungissa laskemaan jyrkkää asfalttitietä jalaskelkalla?

Jo siirtyminen lähtöpaikalle on elämys, sillä kaunein ja kätevin tapa nousta kukkulalle on istahtaa köysiradan kyytiin. Lasitettu hytti kulkee vanhankaupungin ja rinteitä päällystävien puutarhojen yli. Monten kuuluisat vihreät keitaat pysäyttävät viherpeukalon, mutta malttamaton suuntaa suoraan kelkkapaikalle.

Kun olkihattuinen ja valkoisiin pukeutunut carreiro pinkaisee vuohennahkasaappaissa juoksuun ja työntää kelkalle alkuvauhdin, on myöhäistä perääntyä. Täytyy vain luottaa, että jalaksille hypännyt mies osaa hommansa. Viiden minuutin viiletyksen ja kahden kilometrin etenemisen jälkeen ymmärtää, miksi huvitus on pysynyt suosiossa 250 vuotta.

Top 3 shoppaile

Madeira ei ole shoppailijan ykköskohde, mutta kyllä Funchalissa yhden ostospäivän viettää.

1. Vaatteita
Suuresta Dolce Vita -ostoskeskuksesta löytyvät niin portugalilaiset merkit kuin kansainvälisetkin brändit. Hyviä kenkä- ja vaatekauppoja sekä mukava pianokahvila. Rua Dr. Brito Câmara 9, Funchal.

2. Kenkiä
Rua dos Tanoeiros -kadulta löydät kaupungin parhaat kenkäkaupat. Valikoima ulottuu lenkkareista korkkareihin.
 

3. Käsitöitä
Saaren kirjonta- ja revinnäistyöt ovat upeita, mutta aito käsityö myös maksaa. Patricio & Gouveia, Rua Visconde Anadia 34, Funchal.

  Siemaise ponchaa

  Madeiraviinin tuntevat kaikki, mutta se ei ole ainoa juoma, jota saarella on maistettava. Sokeriruokoviinasta, hunajasta ja sitruunanmehusta sekoitettu poncha on madeiralaisten oma kossuvissy, jota myydään jokaisessa baarissa ja ravintolassa. Ilman hunajan makeutta drinkki olisi hapan ja humalluttava, mutta nerokkaan reseptinsä vuoksi se onkin raikas ja miellyttävä. Tosin vaarallisen vahva.

  Tankkaa vihreyttä

  Jos lääkärit ovat oikeassa, Madeiran lomalta palaa rauhallinen matkailija. Tohtorit nimittäin väittävät, että metsän, puutarhan tai jopa pelkän huonekasvin katsominen laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.

  Vehreydestään tunnetulla saarella ilmaista lääkettä piisaa. Eikä tällä rohdolla ole ikäviä sivuvaikutuksia. Laakeripuut, saniaiset ja orkideat viihtyvät Madeiralla, koska saaren vulkaaninen maaperä on ravinteikas ja taivas tiputtaa riittävästi vettä.
  Eniten vihreää löytyy saaren keskiosasta, jossa kasvaa Unescon maailmanperintökohteeksi julistama Laurisilva-laakerimetsä. Sateen jälkeen pöpelikössä tuoksuu keittiöstä tuttu laakerinlehti.

  Kevät on Madeiran värikkäintä aikaa, mutta puutarhoissa pääsee näkemään kukkaloistoa muinakin vuodenaikoina. Kaupungissa kukkia voi tiirailla kauppahallin alakerrassa ja rakennuksen edustalla, jossa vanhat rouvat myyvät pihansa satoa.

  Paratiisin antimia

  Meren ympäröimä vehreä saari tarjoaa ruokapöytään paratiisin herkkuja. Jos haluaa pysyä virkeänä ja karttaa lomakiloja, kannattaa valita lautaselle kalaa tai mereneläviä ja syödä välipaloiksi passionhedelmiä, kermaomenoita tai viikunoita.
  Paikalliset banaanitkin ovat lyömättömän herkullisia.
  Ravintolassa kannattaa tilata espetada-lihavarras ja nauttia se
  rapean salaatin tai paikallisten perunoiden kanssa. Saaren tuliperäisessä maassa kasvaneet mukulat maistuvat uskomattoman hyviltä.

  Mukavimmat pikkuravintolat löytyvät Funchalin vanhankaupungin Rua de Santa Maria -kadulta. Ravintolaa valitessa saa makeat naurut ruokalistojen suomennoksista.

  Lepuuta silmiä

  Funchalista länteen kulkevan tien varrella on monta jyrkkää niemenkärkeä. Niiden reunalta voi ihailla aavaa merta ja syvää pudotusta. Pystysuora, 580 metriä korkea Cabo Girãon jyrkänne on Euroopan hurjimpia. Sen päältä katse erottaa vain vaivoin meren tasolla olevat maatilkut, joille viljelijät kulkivat aikoinaan alkeellisilla köysiradoilla.

  Maista Madeiraa

  Saaren nimikkoviiniä, madeiraa, kutsutaan maailmanmatkaajaviiniksi. Ensimmäiset madeirat syntyivät tynnyreissä, joita kuljetettiin laivoilla päiväntasaajan kuumassa ilmanalassa. Koska viinin maku parani reissussa, on juomaa siitä lähtien kypsennetty lämmössä. Enää tynnyreitä ei rahdata merillä, vaan juoma tehdään saarella. Arvokkaimmat viinit kypsyvät tynnyreissä auringon kuumentamalla vintillä, edullisemmat versiot saavat lämpöä kuumista vesiputkista. Mummojen rakastamaan väkevään viiniin tutustuu Adegas de Sao Franciscon viininvalmistamossa.

  Viimeistään esittelykierroksella oppii, ettei madeira ole vain makeaa ”mummoviiniä”, jota juodaan teatterin väliajalla. Saaren ylpeyttä myydään vaaleana, tummana, nuorena, vanhana, kuivana ja makeana, ja niistä jokaiselle löytyy oikea
  tarjoilutilanne. Esimerkiksi kuiva madeira sopii erinomaisesti sushin seuraan.

  Avenida Arriaga 28, Funchal.

  Ihmettele herkkuja

  Musta limainen rumilus makaa tiskissä. Sen silmät pullottavat ja hampaat törröttävät suusta kuin paksut neulat. Valkosaappainen myyjä tarttuu otukseen rivakasti ja hankaa sen pintaa juoksevan veden alla. Harja paljastaa valkoisen lihan. Arvostettu syvänmeren kala, espada, on valmis siirtymään asiakkaan kassiin. Koska ihmisen on vaikea päästä meren syvänteisiin, on Funchalin kauppahallin kalaosasto paras paikka espadan ihailuun.

  Muita hallin ihmeitä ovat käpyä muistuttavat ja banaanilta maistuvat peikonlehden hedelmät sekä sukkulanmuotoiset passionhedelmät, jotka maksavat alakerrassa vain kolmanneksen yläkerran kiskurihinnoista. Tosin yläkerrassa hedelmiä pääsee maistamaan.

  Funchalin halli on myös saarelaisten kohtaamispaikka. Vaikka ruoka, kukat tai ihmisvilinä eivät kiinnostaisi, kannattaa sisään astua jo komean rakennuksen takia.

  Mercado dos Lavradores, Rua Profetas.

  Saaren tuliaisia

  Madeira-kakku
  Ihastuttava ja tiivis maustekakku, joka tarjotaan madeira-lasillisen kanssa. Tumma, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
  sisältävä kakku säilyy hyvin. Kuivahtaneenakin se on herkullista, kun kakun paahtaa ohuina viipaleina ja tarjoaa hillon kanssa.

  Viiniä
  Kun madeirapullon kyljessä lukee sercial, verdelho, bual tai malvasia ja vuosiluku, tiedät ostaneesi laadukkainta viiniä. Myös lentokentällä on nimikkoviinille omistettu kauppa.

  Hedelmiä
  Viikunat, annoonat, kaktusviikunat ja passionhedelmät ovat herkkiä kuljetettavia, mutta auringossa kypsyneen hedelmän makua ei voita mikään.

  Menovinkit

  Retkeilypaikat:

  • Ponta de São Lourenço ”Vähäsateista ja lämmintä seutua. Mielettömät näkymät ja paljon koskematonta luontoa.”
  • Calheta ”Aina hyvä sää, kesällä takuuvarma aurinko. Hyvä uimapaikka lapsille.”
  • Arco de São Jorge ”Kivoja kyliä ja retkialueita, joihin mennä piknikille. Retkellä paistamme aina lihavartaita.”

  Seikkailua:

  • Rantakiipeily ”Korkealla meren tuntumassa kulkevilta poluilta avautuu upein mahdollinen merimaisema. Ei sovi korkeanpaikankammoiselle.”
  • Laitesukellus ”Koska Madeiralla ei ole hiekkarantoja ja niistä mereen kulkeutunutta hiekkaa, näkyvyys meressä on todellahyvä. Veden alta löytyy hienoja luolia ja kaloja, jotka syövät sukeltajankädestä.”
  • Vuorivaellus”Reittejä löytyy kaikenkuntoisille.Pitkillä vaelluksilla yövytään teltassa tai pienissä kylissä.”

  Vinkit antoivat Blandy’s-viinitalon pr-emäntä Ana Soares ja retkiopas Roberto Fernandes. 

  Pakko maistaa

  1. Hirviökala espada
  Käärmettä muistuttava espada maistuu parhaalta grillattuna. Ripaus suolaa ja loraus öljyä pinnalle riittävät puhtaanmakuisen kalan mausteiksi. Kun olet nauttinut valkolihaista espadaa yksinkertaisesti valmistettuna, voit seuraavalla kerralla tilata kalan passionhedelmäkastikkeen ja paistettujen banaanien kera.

  2. Lihavarras espetada
  Paksut grillatut lihavartaat ripustetaan ravintolassa pöydän päälle roikkumaan. Liha on päältä rapeaksi paahtunutta ja sisältä mehukasta, laakerinlehtien ja valkosipulin maustamaa.

  3. Pudim de maracuja -jälkiruoka
  Hedelmävanukas, jossa suuta kipristävä passion yhdistyy kerman pehmeyteen.

  4. Banaanit
  Madeiran banaanit ovat pieniä, nopeasti pehmeneviä, syvän keltaisia ja mahdottoman makeita.

  5. Bolo do caco -leipä
  Voin, valkosipulin ja persiljan mehevöittämä paahdettu leipä aloittaa ravintolassa jokaisen aterian. Vaalea ihanuus on myös nopeaa katuruokaa.

  6. Lapas-simpukat
  Tähdenmuotoiset, voin ja valkosipulin kanssa avonaisina kypsennetyt simpukat maistuvat erityisen hyviltä rapean leivän ja jääkylmän oluen kanssa.

  Madeira

  • Madeira on osa Portugalia. Mantereelle saarelta kertyy matkaa lähes 1 000 kilometriä.
  • 240 000 asukkaan saari sijaitsee yhtä etelässä kuin Marokko.
  • ?Madeiran pääkaupunki on Funchal.
  • Madeiralla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin
  • Suomessa.

  Miten perille?

  Madeiralle pääsee kätevimmin ja edullisimmin matkatoimiston pakettimatkalla. Omin neuvoin matkustavan pitää lentää Lissabonin kautta.

  Saarelle voi matkustaa ympäri vuoden, sillä talvi on leuto eikä kesä ole liian kuuma. Talvella sateet ovat yleisimpiä. Vilkkain turistiaika on kesällä, mutta pohjoismaalaiset lentävät Madeiralle talvikaudella. Joulun ja uudenvuoden aikaan hotellien ja ravintoloiden hinnat nousevat pilviin.

  München on yllättävän ihana, ja jo alle tunnissa sieltä pääsee huikeisiin patikkamaastoihin.

  Edellisen kerran kävin Saksassa kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin kohteena oli Hampuri, joka tuntui synkältä ja kolholta.

  Tällä kertaa koin kuitenkin iloisen yllätyksen. Rakastuin Baijerin pääkaupunkiin, vehreään puolentoista miljoonan asukkaan Müncheniin. Pyöräilin laakeilla puistoalueilla ja kävelin vihreän Isar-joen rannalla. Istahdin olutpuutarhoihin Radlerille ja Prezelille ja vaihdoin kuulumisia paikallisten kanssa.

  Münchenin kaupunkisuunnittelussa puistoalueita on kunnioitettu. Suurkaupungiksi München on idyllinen ja ystävällinen, ja siellä riittää tekemistä useammaksikin päiväksi. Mutta kokonaan kaupunkiin ei kannata jumiutua, sillä München sijaitsee keskellä mahtipontista vuoristomaisemaa. Retkiä eri luontokohteisiin voi tehdä helposti.

  Junaverkosto on kätevä, raiteet vievät nopeasti paikkaan kuin paikkaan. Vajaassa tunnissa pääsee keskelle alppimaisemaa.

  Vaellusreittiä valitessa kannattaa muistaa, että viiden kilometrin lenkki Alpeilla tuntuu kropassa enemmän kuin samanpituinen lenkki suomalaisessa maastossa. Nousut ovat jyrkkiä, ja laskut koettelevat harjaantumattoman jalkalihaksia. Ei ole hullumpi idea ottaa mukaan kävelysauvoja. Tukevat vaelluskengät ovat niin ikään ehdottomat. Jos paikalliset sanovat, että jokin reitti on haastava, se mitä todennäköisimmin on sellainen. Sykkeeni nousi ja polveni tutisivat jo helpoiksi luonnehdituilla reiteillä.

  Jos jyrkät nousut ja laskut hirvittävät, Baijerin järvialueiden ympäristössä on tasaista – ja silti taustalla siintää alppimaisema.

  Polut ovat hyvin merkittyjä. Valinnanvaraa riittää niin pituudessa kuin haastavuudessakin, sillä esimerkiksi Garmisch-Partenkirchenistä lähtee satoja eritasoisia ja erimittaisia reittejä. Näköalapaikoilta avautuvat huikeat maisemat Alpeille.

  Jos jyrkät nousut ja laskut hirvittävät, Baijerin järvialueiden ympäristössä on tasaista – ja silti taustalla siintää alppimaisema. Ympäriltä löytyy historiaa, kulttuuria, kauniita kartanoita ja leppoisia rantaravintoloita. Ei hullumpaa.

  Keisarinna Sissin jäljillä

  Puolen tunnin junamatkan päässä Münchenistä sijaitsee hulppeiden kartanoiden reunustama Starnbergin järvi. Sen ympäri kulkee 50 kilometrin pituinen pyöräreitti, jolla voi ihastella mahtipontisia huviloita, pysähtyä pienessä terassikahvilassa ja tiirailla alppimaisemaa.

  Juna-aseman vieressä on satama, josta pääsee laivalla Possenhofiin, Itävallan keisarinna Elisabethin eli Sissin lapsuudenlinnaan, tai vaikkapa Buchheim-museoon. Pienellä Roseninselin saarella sijaitsee Baijerin kuningas Ludwig II:n kesähuvila. Tarinan mukaan Ludwig II murhattiin hukuttamalla juuri Starnbergin järveen. Kohtaa, josta kuninkaan ruumis vuonna 1886 löydettiin, osoittaa veteen pystytetty risti.

  Huikeita järvi­maisemia

  BOB eli Bayerische Oberlandbahn -juna kulkee tunnissa Münchenistä Tegernseelle, jonka juna-asemalta lähtee eripituisia vaellusreittejä. Tegernseen järvimaisema Alppien keskellä on kaunis kuin kuva. Voit vaeltaa esimerkiksi Neureuthiin, jonka näköalapaikalla sijaitsee Berggasthof Neureuth -ravintola. Lounaaksi maistuvat omat eväät tai perinteiset saksalaisherkut oluen kera. Neureuthiin vie kaksi eri reittiä, joista toinen seuraa juurakkoista metsäpolkua. Tegernseeltä on mahdollista vaeltaa myös viereiselle Schlierseen-järvelle. Molempien järvien ympäri voi tehdä myös pyöräretken.

  Retkeilijän alppiunelma

  Itävallan rajan tuntumassa sijaitseva Garmisch-Partenkirchen on tunnettu mäkiviikoistaan, mutta alue on upea vaelluskohde myös kesällä. Kylän tuntumassa sijaitsee Saksan korkein vuori Zugspitze, joka kurottuu lähes 3000 metriin. Ympäristöstä löytyy satoja vaellusmahdollisuuksia.

  Voit pysähtyä hetkeksi Garmisch-Partenkirchenin kylässä, jossa riittää toinen toistaan suloisempia kahviloita ja ravintoloita. Perinteiset baijerilaiset rakennukset ovat kuin piparkakkutaloja. Turistikausina kylässä on myös vilkasta iltaelämää.

  Kaupungin tuntumassa Schachenissa sijaitsee yksi Ludvig II:n rakennuttamista satumaisista linnoista. Garmisch-Partenkirchenissä sijaitsevat myös säveltäjä Richard Straussin ja kirjailija Michael Enden museot. He syntyivät tällä alueella.

  Oluella luostaripanimossa

  Andechs on Starnbergseen alueella sijaitseva legendaarinen luostaripanimo, joka kuuluu benediktiiniläismunkeille.

  Luostarin ravintolasta ja olutpuutarhasta voi ostaa perinteisiä baijerilaisia herkkuja ja totta kai munkkien valmistamaa vahvaa olutta. Panimon tuotteita myydään myös kansainvälisesti. Luostarissa on valmistettu olutta vuodesta 1455 asti. Myös luostarin rokokootyylinen kirkko on näkemisen arvoinen.

  Andechsiin pääsee joko autolla tai junalla Münchenistä. Asema sijaitsee läheisessä Herrschingin kylässä, josta kävelee vajaan tunnin Andechsin kukkulalle.

  Surffausta kaupunkipuistossa

  Englischer Garten on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista. Sinne mennään piknikille, pyöräilemään, lenkkeilemään tai vaikkapa uimaan puiston läpi kulkevassa Isar-joessa. Puiston eteläpäässä joen virta ja laineet ovat niin voimakkaat, että taitavimmat surffaajat
  hyppäävät lainelautojen päälle. Surffareita kannattaa käydä itsekin ihmettelemässä. Tietysti puistossa sijaitsee myös valtava olutpuutarha, jossa täytyy nauttia suolainen Prezel-rinkeli
  olutkolpakollisen ohessa.

  Alastomia saksalaisia ei kannata pelästyä. Nudismi on puistossa sallittu.

  3 x keskellä kaupunkia

  Jokireittejä

  Itävallasta alkava, lähes 300 kilometrin pituinen Isar-joki kulkee Münchenin läpi. Se on kaunista kävely- tai pyöräilymaastoa. Talkirchenin eläintarhan vieressä on ranta-alue, jonne paikalliset tulevat aurinkoisella säällä grillaamaan.

  Miniversio Versaillesista

  Nymphenburgin linnaa kutsutaan pikku Versaillesiksi. Sen puisto on suosittua lenkkimaastoa. Linnan lähistöllä sijaitsee Münchenin suurin olutpuutarha Hirschgarten, jossa on tilaa jopa 8000 oluenystävälle.

  Olympiahavinaa

  Münchenin olympiapuisto rakennettiin vuoden 1972 olympialaisia varten. Sen 291 metriä korkeasta olympiatornista kantaa maisema yli koko valtavan olympiakylän ja olympiastadionin omalaatuisen arkkitehtuurin. Matka huipulle maksaa muutaman euron puuhaa jokaiselle

  ▶ Sauvakävelyä: Kävelysauvat ovat hyvä idea. Vaellusreitit vuorilla ovat yllättävän jyrkkiä.

  ▶ Kimppakyytejä: Bayern-junalipulla voi matkustaa päivän ajan minne päin Baijeria tahansa. Mitä useampi matkustaa samalla lipulla (max 5 henkilöä), sitä edullisemmaksi kyyti tulee.

  ▶ Pyöräretkiä: Kaupunkipyörät ovat Münchenissä yleisiä. Hyvät pyöräreitit vievät ympäri kaupunkia ja läheisiä järvialueita. Kokeile maastopyöräilyä Alpeilla.

  ▶ Omat eväät: Baijerissa on tapana viedä olutpuutarhoihin omat eväät ja tilata ravintolasta vain juomat. Jos pöydissä ei ole pöytäliinoja, omat eväät ovat sallittuja.

  Miten ja milloin Müncheniin?

  ▶ Finnair ja Lufthansa

  lentävät Müncheniin päivittäin suorin lennoin. Hyödynnä kohteessa Bayern-junalippuja.

  ▶ Lämmin sää saattaa

  kestää huhtikuusta lokakuun lopulle.

  ▶ Olut virtaa Münchenin klassikkomaineen saavuttaneilla Oktoberfesteillä syys-lokakuun vaihteessa.

  ▶ Etelä-Saksan joulumarkkinat kannattaa kokea Münchenin Marieplatzin lisäksi idyllisessä Regensburgissa ja Nürnbergissä.

  ▶ Valkoiset alppikylät ovat parhaimmillaan tammi-­helmikuussa.

  Maastopyörän selkään?

  ▶ Hyppää Wolfatshauseniin kulkevaan S7-junaan ja pyöräile takaisin Müncheniin Isar-laaksoa pitkin. Reitin pituudeksi tulee
  30 kilometriä.

  ▶ Ota BOB-juna Fischbachauhin ja pyöräile Rotwandin ympäri. Kaunis 40 kilometrin reitti maastossa on merkitty hyvin.

  ▶ Tegenseeltä lähtee reitti nimeltä Erzherzog-Johann-Reibn. Piipahda matkalla Wildbad Kreuthin uima-altaalla. Pituutta reitille tulee 43 kilometriä.

  Reittivinkit antoi alppiasiantuntija Jonathan O’Leary.

  Kaakkois-Aasiasta löytyy saaria sekä
  täydellisestä löhölomasta haaveilevalle että
  aktiivireissaajalle, joka haluaa saada hien
  pintaan tai vatsanpohjan kutisemaan. Siitä vain valitsemaan seuraavan reissun kohdetta!

  Pidätän jännittyneenä hengitystäni, kun kurkkaan jyrkän koralliriutan reunalta tummansiniseen syvyyteen. Vaikka vesi on kirkasta kuin juomalasissa, en näe pohjaa. Vierelläni on onneksi kokenut paikallinen snorklausopas, ja ympärilläni ui kaloja kaikissa sateenkaaren väreissä. Unohdan nopeasti jännitykseni ja pystyn rentoutumaan.

  Olen Indonesian koillisimmassa kolkassa, Sulawesin kyljessä sijaitsevalla pikkusaarella, Bunakenilla, enkä ole koskaan nähnyt näin hienoja vedenalaisia maisemia. Kaakkois-Aasiaa kierrellessäni olen huomannut, että jokaisella paratiisisaarella on omat parhaat puolensa. Bunaken on vedenalaisen maailman ykköskohde. Indonesian Bali sopii aktiivilomailijalle. Malesian Tiomanilla päivät kuluvat vaalealla hiekkarannalla loikoillen. Monipuolista tekemistä kaipaava suuntaa Filippiinien Boholille.

  Akvaariossa Bunakenilla

  Jos vedenalainen maailma innostaa, on matka Bunakenille vaivan väärti. Saarelle päästyään tietää olevansa kaukana kaikesta. Ravintoloita on vain pari, eikä kuumakivihierontaa tai banana splitiä tarjoilla täällä. Ruuat kuuluvat usein majoitusten hintoihin, ja listalla on usein mitäpä muutakaan kuin kalaa. Bunaken on yksi maailman parhaista sukelluskohteista, eikä snorklaajakaan jää ilman upeita elämyksiä. Suomalaisomistuksessa olevan Living Colours -resortin edustalla voi nähdä jopa harvinaisia merilehmiä. Päivät kuluvat merellä, ja illalla kokoonnutaan rantabaariin juomaan oluet ja kuuntelemaan musiikkia. Halukkaat voivat rentoutua saunassa. Ihan kuin olisi kesämökillä!

  ► Bunaken, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Manado sekä puolen tunnin laivamatka.

  ► Myös matkatoimistot, kuten Aventura ja Kaleva Travels.

  Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.
  Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.

  Vaijeriliitoa ja kummituseläimiä Boholilla

  Filippiinien Panglao on täydellinen kohde, jos lomalla ei jaksa loikoilla paria päivää pidempään. Panglaon saarella on vitivalkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja hienoja vedenalaisia maastoja, mutta kun rantaelämä alkaa kyllästyttää, voi tutustua läheisen emosaaren aktiviteetteihin. Boholilla voi suppailla joessa iltahämärällä, kun tulikärpäset loistavat rannalla seisovien puiden lehvistössä. Täällä voi myös liitää ilmassa puunlatvojen korkeudella vaijerin varassa, viilentyä vesiputouksessa tai nähdä harvinaisen kummituseläimen.

  ► Bohol ja Panglao, Filippiinit, 2 lentoa Helsinki-Hongkong-Cebu ja 1,5 tunnin laivamatka.

  Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.
  Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.

  Joogaa ja surffausta Balilla

  Vaikka Bali mielletään helposti rantalomakohteeksi, saarella kannattaa suunnata sen keskiosassa sijaitsevaan Ubudiin. Kylä on hyvinvointimatkaajien suosiossa, ja monet saapuvat tänne The Yoga Barn -joogakeskukseen. Tuntien välissä voi haukata raakaruokaa ja ihailla riisipeltomaisemia. Yövy Swasti Eco Cottages -nimisessä keitaassa ja käy Mudra-ravintolassa hienommalla illallisella. Jos jooga ei tunnu omalta lajilta, Ubudista voi lähteä pyöräretkelle tai paeta rannoille surffaamaan. Suomalaisen Asenne Surfin seuraava surffileiri järjestetään Balilla marraskuussa.

  ► Bali, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Bali.

  ► Myös matkatoimistot kuten Tjäreborg ja TUI.

  Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.
  Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.

  Tioman on perinteinen paratiisisaari

  Kaakkois-Aasiassa on paljon pieniä paratiisisaaria, mutta harvoille niistä on helppoa yhteyttä Suomesta. Malesian itäpuolella sijaitsevalla Tiomanilla on kauniita valkoisia hiekkarantoja, hyvät snorklausnäkymät, puissa hyppiviä apinoita, maassa kömpiviä varaaneja sekä oma lentokenttä, ja siksi tänne on vaivaton tulla. Majoitukseen panostavan ykkösvalinta on Japamala-hotelli, jolla on oma pieni ranta ja tasokkaat bungalowit. Edullisempaa yösijaa etsivän kannattaa suunnata pohjoiseen Salang-rannalle, jossa snorklaaja voi nähdä värikkäiden kalojen lisäksi kilpikonnia.

  ► Pulau Tioman, Malesia, Helsinki-Singapore-Tioman.

  Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.
  Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.

  + 3 suosikkia

  Reppureissaajille sopii mainiosti Koh Lipe Thaimaassa. Saarella on valkoisia hiekkarantoja, upeita snorklausmaastoja sekä letkeää iltaelämää.

  ► Helsinki-Singapore-Langkawi ja tunnin laivamatka.

  Perheiden suosikkisaari on Pho Quoc Vietnamissa. Kyseessä on uusi kohde Thaimaan saaret kolunneelle, helpon valmismatkan ystävälle.

  ► matkatoimistot kuten Aurinkomatkat, Tjäreborg ja TUI.

  Omatoimimatkaajat uskaltautuvat Filippiinien Boracaylle. Saari on valkohiekkainen Kaakkois-Aasian “Kanaria” kaikkine palveluineen.

  ► Helsinki-Hongkong-Manila-Caticlan ja 15 minuutin venematka.

  Lue myös Me Naisten toimittajan Annakaisan Adventurista-blogia! Annakaisa on opintovapaalla ja kiertelee Aasiaa ja Australiaa.