Vehreyttä, huikeita maisemia ja suussa sulavia herkkuja. Madeira sopii täydellisesti lepoon, herkutteluun ja voimien keräämiseen.

Kuvat Sami Repo

Madeiralla voi puhdistaa sielun ja ruumiin. Saarella nukkuu hyvin, koska yökerhot lopettavat metelöinnin aikaisin. Lomalukemiseen pystyy keskittymään, koska altaalla ei soi musiikki. Pitkät kävelylenkit levada-reiteillä sujuvat keveästi, koska maasto on helppoa eikä eksymisen vaaraa ole.

Maailman laidalla sijaitsevalla saarella kannattaa nauttia leppoisasta syrjäseudun elämästä – levätä, liikkua, ulkoilla ja nauttia päälle lasillinen madeiraa.

Reippaile rennosti

Ylhäällä vuorella tihuttaa, sumu peittää näköalan ja tuuli puhaltaa takin pulleaksi. Vaellusinto laskee samaa tahtia kuin vilu hiipii sisuksiin. Emmekä ole ottaneet vielä askeltakaan. Onneksi saarella matka sateesta poutaan on lyhyt. Lyhyt automatka alamäkeen, ja siellähän se aurinko odottaa.

Unescon maailmanperintö­kohteeksi julistettu laakerimetsä vaihtuu talojen ja kylien täplittämäksi viljelymaisemaksi, taustalla kimmeltää syvän sininen meri. Takki joutaa reppuun.
Tien varrelta löytyy vaelluksen lähtöpaikka – puolen metrin levyinen betonikouru, jossa virtaa vesi. Tosin virtausta tuskin huomaisi, jollei puusta pudonnut omena kelluisi veden pinnalla hiljalleen eteenpäin. Lähdemme omenan kanssa samaan suuntaan.

Kanavan viertä kulkevan polun varrella kukkii sinisarjoja, vaikka
ollaan pitkällä syksyssä.

– Tulkaa ensi kerralla maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana, niin näette todellisen kukkameren. Silloin koko saari täyttyy väreistä, paikallinen retkiopas valistaa.

Nytkin on mukavaa. Polku on niin tasainen, että sitä pitkin voisi vaikka juosta, eikä pelottavia jyrkänteitä tule vastaan. Sellaisiakin reittejä saarelta löytyisi. Juoksijoita ei näy, vaan saamme tepastella kasvi- ja hedelmä­tarhojen ohi omassa rauhassa. Välillä matka kulkee kylän halki, välillä pujahdamme villiin metsikköön, sielläkin polun varsi on istutettu täyteen kukkia.

Vaeltamista voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Kulku on kevyttä eikä eksymisen vaaraa ole – kunhan vain seuraa hitaasti virtaavaa vesikanavaa.

Mikä ihmeen levada?

Madeiran nerokas kastelujärjestelmä on tehnyt saaresta vaeltajien suosikkikohteen. Saarelle on rakennettu kapeita levada-kanavia yli  2 000 kilometriä. Ne siirtävät sade- ja lähdevettä sateisilta kukkuloilta alempana sijaitseville viljelyksille. Avonaisena virtaavien vesikanavien vierellä kulkee polkuja, jotka vaeltajat ovat ottaneet omakseen. Monet reitit
sopivat sohvaperunoillekin, koska voimakkaiden virtausten estämiseksi kanava etenee loivasti.

Jos reidet ovat vahvat, mukavia vaelluspolkuja löytyy myös saaren pohjoispuolelta viiniviljelysten väleistä. Siellä maasto on niin jyrkkää, että välillä polun paikalla kulkevat portaat. Reitti saattaa sukeltaa myös viiniköynnösten muodostaman lehväkatoksen alle. Jos on sadonkorjuuaika, viljelijät tarjoavat takuuvarmasti maistiaisia. Yhtä makeita ja mehukkaita rypäleitä saa harvoin.

Ui hyvä olo

Vaikka Madeiralla ei ole hiekkarantoja (paitsi viereisellä Porto Santon saarella), ei uimapukua kannata jättää kotiin. Hotelleilla on uima-altaat ja jopa Funchalin kaupungista löytyy pieni kiviranta, jossa paikalliset paistattelevat päivää. Golfvirran ansiosta meri ei jäähdy alle 18 asteen, vaikka ollaan niin keskellä valtamerta että hirvittää.

Jylhin uima-allas löytyy saaren pohjoispuolelta Porto Monizista, jossa maauimala on rakennettu rantaviivaan. Jos pysähtyy laavakivialtaan laidalle ihailemaan avomerta, saattaa mereltä syöksyvä aalto pyyhkäistä ylitse.

Keikkaile kesäkelissä

Monte-kukkula on turistipyydys, mutta hauska sellainen. Vai missä muualla pääsee kaupungissa laskemaan jyrkkää asfalttitietä jalaskelkalla?

Jo siirtyminen lähtöpaikalle on elämys, sillä kaunein ja kätevin tapa nousta kukkulalle on istahtaa köysiradan kyytiin. Lasitettu hytti kulkee vanhankaupungin ja rinteitä päällystävien puutarhojen yli. Monten kuuluisat vihreät keitaat pysäyttävät viherpeukalon, mutta malttamaton suuntaa suoraan kelkkapaikalle.

Kun olkihattuinen ja valkoisiin pukeutunut carreiro pinkaisee vuohennahkasaappaissa juoksuun ja työntää kelkalle alkuvauhdin, on myöhäistä perääntyä. Täytyy vain luottaa, että jalaksille hypännyt mies osaa hommansa. Viiden minuutin viiletyksen ja kahden kilometrin etenemisen jälkeen ymmärtää, miksi huvitus on pysynyt suosiossa 250 vuotta.

Top 3 shoppaile

Madeira ei ole shoppailijan ykköskohde, mutta kyllä Funchalissa yhden ostospäivän viettää.

1. Vaatteita
Suuresta Dolce Vita -ostoskeskuksesta löytyvät niin portugalilaiset merkit kuin kansainvälisetkin brändit. Hyviä kenkä- ja vaatekauppoja sekä mukava pianokahvila. Rua Dr. Brito Câmara 9, Funchal.

2. Kenkiä
Rua dos Tanoeiros -kadulta löydät kaupungin parhaat kenkäkaupat. Valikoima ulottuu lenkkareista korkkareihin.
 

3. Käsitöitä
Saaren kirjonta- ja revinnäistyöt ovat upeita, mutta aito käsityö myös maksaa. Patricio & Gouveia, Rua Visconde Anadia 34, Funchal.

  Siemaise ponchaa

  Madeiraviinin tuntevat kaikki, mutta se ei ole ainoa juoma, jota saarella on maistettava. Sokeriruokoviinasta, hunajasta ja sitruunanmehusta sekoitettu poncha on madeiralaisten oma kossuvissy, jota myydään jokaisessa baarissa ja ravintolassa. Ilman hunajan makeutta drinkki olisi hapan ja humalluttava, mutta nerokkaan reseptinsä vuoksi se onkin raikas ja miellyttävä. Tosin vaarallisen vahva.

  Tankkaa vihreyttä

  Jos lääkärit ovat oikeassa, Madeiran lomalta palaa rauhallinen matkailija. Tohtorit nimittäin väittävät, että metsän, puutarhan tai jopa pelkän huonekasvin katsominen laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.

  Vehreydestään tunnetulla saarella ilmaista lääkettä piisaa. Eikä tällä rohdolla ole ikäviä sivuvaikutuksia. Laakeripuut, saniaiset ja orkideat viihtyvät Madeiralla, koska saaren vulkaaninen maaperä on ravinteikas ja taivas tiputtaa riittävästi vettä.
  Eniten vihreää löytyy saaren keskiosasta, jossa kasvaa Unescon maailmanperintökohteeksi julistama Laurisilva-laakerimetsä. Sateen jälkeen pöpelikössä tuoksuu keittiöstä tuttu laakerinlehti.

  Kevät on Madeiran värikkäintä aikaa, mutta puutarhoissa pääsee näkemään kukkaloistoa muinakin vuodenaikoina. Kaupungissa kukkia voi tiirailla kauppahallin alakerrassa ja rakennuksen edustalla, jossa vanhat rouvat myyvät pihansa satoa.

  Paratiisin antimia

  Meren ympäröimä vehreä saari tarjoaa ruokapöytään paratiisin herkkuja. Jos haluaa pysyä virkeänä ja karttaa lomakiloja, kannattaa valita lautaselle kalaa tai mereneläviä ja syödä välipaloiksi passionhedelmiä, kermaomenoita tai viikunoita.
  Paikalliset banaanitkin ovat lyömättömän herkullisia.
  Ravintolassa kannattaa tilata espetada-lihavarras ja nauttia se
  rapean salaatin tai paikallisten perunoiden kanssa. Saaren tuliperäisessä maassa kasvaneet mukulat maistuvat uskomattoman hyviltä.

  Mukavimmat pikkuravintolat löytyvät Funchalin vanhankaupungin Rua de Santa Maria -kadulta. Ravintolaa valitessa saa makeat naurut ruokalistojen suomennoksista.

  Lepuuta silmiä

  Funchalista länteen kulkevan tien varrella on monta jyrkkää niemenkärkeä. Niiden reunalta voi ihailla aavaa merta ja syvää pudotusta. Pystysuora, 580 metriä korkea Cabo Girãon jyrkänne on Euroopan hurjimpia. Sen päältä katse erottaa vain vaivoin meren tasolla olevat maatilkut, joille viljelijät kulkivat aikoinaan alkeellisilla köysiradoilla.

  Maista Madeiraa

  Saaren nimikkoviiniä, madeiraa, kutsutaan maailmanmatkaajaviiniksi. Ensimmäiset madeirat syntyivät tynnyreissä, joita kuljetettiin laivoilla päiväntasaajan kuumassa ilmanalassa. Koska viinin maku parani reissussa, on juomaa siitä lähtien kypsennetty lämmössä. Enää tynnyreitä ei rahdata merillä, vaan juoma tehdään saarella. Arvokkaimmat viinit kypsyvät tynnyreissä auringon kuumentamalla vintillä, edullisemmat versiot saavat lämpöä kuumista vesiputkista. Mummojen rakastamaan väkevään viiniin tutustuu Adegas de Sao Franciscon viininvalmistamossa.

  Viimeistään esittelykierroksella oppii, ettei madeira ole vain makeaa ”mummoviiniä”, jota juodaan teatterin väliajalla. Saaren ylpeyttä myydään vaaleana, tummana, nuorena, vanhana, kuivana ja makeana, ja niistä jokaiselle löytyy oikea
  tarjoilutilanne. Esimerkiksi kuiva madeira sopii erinomaisesti sushin seuraan.

  Avenida Arriaga 28, Funchal.

  Ihmettele herkkuja

  Musta limainen rumilus makaa tiskissä. Sen silmät pullottavat ja hampaat törröttävät suusta kuin paksut neulat. Valkosaappainen myyjä tarttuu otukseen rivakasti ja hankaa sen pintaa juoksevan veden alla. Harja paljastaa valkoisen lihan. Arvostettu syvänmeren kala, espada, on valmis siirtymään asiakkaan kassiin. Koska ihmisen on vaikea päästä meren syvänteisiin, on Funchalin kauppahallin kalaosasto paras paikka espadan ihailuun.

  Muita hallin ihmeitä ovat käpyä muistuttavat ja banaanilta maistuvat peikonlehden hedelmät sekä sukkulanmuotoiset passionhedelmät, jotka maksavat alakerrassa vain kolmanneksen yläkerran kiskurihinnoista. Tosin yläkerrassa hedelmiä pääsee maistamaan.

  Funchalin halli on myös saarelaisten kohtaamispaikka. Vaikka ruoka, kukat tai ihmisvilinä eivät kiinnostaisi, kannattaa sisään astua jo komean rakennuksen takia.

  Mercado dos Lavradores, Rua Profetas.

  Saaren tuliaisia

  Madeira-kakku
  Ihastuttava ja tiivis maustekakku, joka tarjotaan madeira-lasillisen kanssa. Tumma, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
  sisältävä kakku säilyy hyvin. Kuivahtaneenakin se on herkullista, kun kakun paahtaa ohuina viipaleina ja tarjoaa hillon kanssa.

  Viiniä
  Kun madeirapullon kyljessä lukee sercial, verdelho, bual tai malvasia ja vuosiluku, tiedät ostaneesi laadukkainta viiniä. Myös lentokentällä on nimikkoviinille omistettu kauppa.

  Hedelmiä
  Viikunat, annoonat, kaktusviikunat ja passionhedelmät ovat herkkiä kuljetettavia, mutta auringossa kypsyneen hedelmän makua ei voita mikään.

  Menovinkit

  Retkeilypaikat:

  • Ponta de São Lourenço ”Vähäsateista ja lämmintä seutua. Mielettömät näkymät ja paljon koskematonta luontoa.”
  • Calheta ”Aina hyvä sää, kesällä takuuvarma aurinko. Hyvä uimapaikka lapsille.”
  • Arco de São Jorge ”Kivoja kyliä ja retkialueita, joihin mennä piknikille. Retkellä paistamme aina lihavartaita.”

  Seikkailua:

  • Rantakiipeily ”Korkealla meren tuntumassa kulkevilta poluilta avautuu upein mahdollinen merimaisema. Ei sovi korkeanpaikankammoiselle.”
  • Laitesukellus ”Koska Madeiralla ei ole hiekkarantoja ja niistä mereen kulkeutunutta hiekkaa, näkyvyys meressä on todellahyvä. Veden alta löytyy hienoja luolia ja kaloja, jotka syövät sukeltajankädestä.”
  • Vuorivaellus”Reittejä löytyy kaikenkuntoisille.Pitkillä vaelluksilla yövytään teltassa tai pienissä kylissä.”

  Vinkit antoivat Blandy’s-viinitalon pr-emäntä Ana Soares ja retkiopas Roberto Fernandes. 

  Pakko maistaa

  1. Hirviökala espada
  Käärmettä muistuttava espada maistuu parhaalta grillattuna. Ripaus suolaa ja loraus öljyä pinnalle riittävät puhtaanmakuisen kalan mausteiksi. Kun olet nauttinut valkolihaista espadaa yksinkertaisesti valmistettuna, voit seuraavalla kerralla tilata kalan passionhedelmäkastikkeen ja paistettujen banaanien kera.

  2. Lihavarras espetada
  Paksut grillatut lihavartaat ripustetaan ravintolassa pöydän päälle roikkumaan. Liha on päältä rapeaksi paahtunutta ja sisältä mehukasta, laakerinlehtien ja valkosipulin maustamaa.

  3. Pudim de maracuja -jälkiruoka
  Hedelmävanukas, jossa suuta kipristävä passion yhdistyy kerman pehmeyteen.

  4. Banaanit
  Madeiran banaanit ovat pieniä, nopeasti pehmeneviä, syvän keltaisia ja mahdottoman makeita.

  5. Bolo do caco -leipä
  Voin, valkosipulin ja persiljan mehevöittämä paahdettu leipä aloittaa ravintolassa jokaisen aterian. Vaalea ihanuus on myös nopeaa katuruokaa.

  6. Lapas-simpukat
  Tähdenmuotoiset, voin ja valkosipulin kanssa avonaisina kypsennetyt simpukat maistuvat erityisen hyviltä rapean leivän ja jääkylmän oluen kanssa.

  Madeira

  • Madeira on osa Portugalia. Mantereelle saarelta kertyy matkaa lähes 1 000 kilometriä.
  • 240 000 asukkaan saari sijaitsee yhtä etelässä kuin Marokko.
  • ?Madeiran pääkaupunki on Funchal.
  • Madeiralla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin
  • Suomessa.

  Miten perille?

  Madeiralle pääsee kätevimmin ja edullisimmin matkatoimiston pakettimatkalla. Omin neuvoin matkustavan pitää lentää Lissabonin kautta.

  Saarelle voi matkustaa ympäri vuoden, sillä talvi on leuto eikä kesä ole liian kuuma. Talvella sateet ovat yleisimpiä. Vilkkain turistiaika on kesällä, mutta pohjoismaalaiset lentävät Madeiralle talvikaudella. Joulun ja uudenvuoden aikaan hotellien ja ravintoloiden hinnat nousevat pilviin.

  Äläpä kaivakaan vielä esiin villasukkia! Lämpöä löytyy koko loppuvuodeksi jopa yllättävän läheltä.

  Lokakuu

  Alghero (Sardinia), Italia

  Lentoaika: 3,5 tuntia. TUI järjestää Suomesta matkoja Algheroon.

  keskiLämpötila: 23 astetta

  Italian toiseksi suurin saari tarjoaa pitkiä hiekkarantoja vesipedoille sekä upeita patikointireittejä luonnonystäville. Suosittu Algheron kaupunki rauhoittuu lokakuussa, joten lämmöstä saa nauttia seesteisissä tunnelmissa. Vanhankaupungin kujilla aloitellaan iltaa sardinialaisen keittiön herkullisilla antipastoilla ja saaren ylpeydellä pecorinolla.

  Vieraile myös Korsikan saarella tai tee veneretki vaikuttavalle Neptunuksen tippukiviluolalle. Jos vuokraat auton, ehdit kiertää pienen saaren viikon aikana.

  Maltalle pakoon lokakuun loskaa? Kuva: Shutterstock
  Maltalle pakoon lokakuun loskaa? Kuva: Shutterstock

   

  Sliema ja St. Julian´s, Malta

  Lentoaika: 4 tuntia. Finnair lentää Maltalle, ja matkoja järjestävät esimerkiksi Aurinkomatkat, TUI ja Tjäreborg.

  keskiLämpötila: 24 astetta

  Maltalla nautitaan auringosta pitkälle syksyyn kalliorannoilla tai merivesialtailla. Keskellä Välimerta sijaitsevan saaren pohjoisosista löytyy myös hiekkarantoja. Malta on kuuluisa kirkkaista vesistään, ja siksi kohde on erityisesti sukeltajien ja snorklaajien suosiossa.

  Eläväinen Sliema ja iltaelämästään tunnettu St. Julian’s sijaitsevat alle viiden kilometrin päässä saaren historiallisesta pääkaupungista Vallettasta. Päiväretki muurien ympäröimään Mdinan vanhaankaupunkiin on ehdoton erityisesti Game of Thrones -faneille, sillä siellä on kuvattu ensimmäisen kauden kohtauksia.

   

  Marraskuu

  Limassol, Kypros

  Lentoaika: 4,5 tuntia. Matkoja järjestävät TUI ja Tjäreborg.

  keskiLämpötila: 22 astetta

  Kyproksen ihanat rannat ja turkoosi meri ovat syitä, joista monet palaavat saarelle vuosi toisensa jälkeen. Jos kuitenkin kaipaat lomaasi muutakin kuin aurinkotuolissa löhöilyä, on Limassol oikea valinta. Saaren suurimman kaupungin sydän on ehdottomasti vanhakaupunki, jossa nautitaan kiireettömistä illallisista. Kävele pikkukatuja pitkin vanhaan kalasatamaan tai rantapromenadille ja ihastele kaupungin eläväistä tunnelmaa. Piipahda myös Limassolin kauppahallissa seuraamassa, millaisista raaka-aineista paikalliset valmistavat illallisensa. Tuoksut ja värit vievät mukanaan!

  Rauhaa kaipaava ajelee tunnin matkan päässä sijaitsevaan Pafoksen kalastajakylään.

   

  Tel Aviv, Israel

  Lentoaika: 4,5 tuntia. Finnair ja Norwegian lentävät Tel Aviviin.

  keskiLämpötila: 23 astetta

  Trendikästä Tel Avivia voi suositella erityisesti kulinaristeille, sillä hyviä ravintoloita on joka kadunkulmassa. Aloita aamu paikallisella aamiais-erikoisuudella shakshukalla, ja matkaa illalliselle kylämäisen Neve Tzedekin alueen tasokkaisiin ravintoloihin, jotka hurmaavat intiimiydellään.

  Nykyään Tel Aviviin kuuluvan Jaffan kaupungin tarina alkaa jo yli 4000 vuoden takaa. Vanhan testamentin mukaan Joona ajautui kalan vatsaan nimenomaan Jaffan satamassa. Israel on pieni maa ja välimatkat lyhyitä, joten halutessasi pääset kätevästi myös päiväretkille Jerusalemiin tai Kuolleellemerelle.

  Tel Aviv hellii historiasta ja herkuista kiinnostunutta nautiskelijaa. Kuva: shutterstock
  Tel Aviv hellii historiasta ja herkuista kiinnostunutta nautiskelijaa. Kuva: shutterstock

  Joulukuu

  Hurghada, Egypti

  Lentoaika: 5,5 tuntia. Matkoja järjestävät Aurinkomatkat, TUI, Tjäreborg ja Apollomatkat.

  Keskilämpötila: 22 astetta

  Vanha suosikkikohde Egyptin Hurghada palaa matkanjärjestäjien valikoimaan taas tänä talvena. Uutinen ilahduttaa etenkin snorklauksesta ja sukelluksesta innostuneita, sillä Punainenmeri tarjoaa kumpaankin loistavat mahdollisuudet. Turkoosinsininen vesi ja upea pinnanalainen maailma houkuttelevat temmeltämään vedessä auringonlaskuun saakka. Perheen pienimmät viihtyvät myös vesipuistoissa, kuten Sinbad Aqua Parkissa.Aurinkoa ja lämpöä tässä Pohjois-Afrikan maassa riittää vuoden ympäri.

  Hurghadasta pääsee helposti myös historiallisille retkille Egyptin pääkaupunkiin Luxoriin, Karnakin mahtavaan kulttikeskukseen tai Kuninkaiden laakson haudoille.

  Egyptin Hurghada on sukeltajien suosiossa. Kuva: Shutterstock
  Egyptin Hurghada on sukeltajien suosiossa. Kuva: Shutterstock

   

  Sal, Kap Verde

  Lentoaika: 7–8 tuntia. Matkoja järjestävät TUI ja Tjäreborg

  keskiLämpötila: 25 astetta

  Kap Verdellä saa totaalisen irtioton arjesta. Aurinko paistaa ympärivuotisesti eikä rantaviivalle näy loppua. Salin saari on tunnettu valkohiekkaisista rannoistaan, eikä saarella vesiurheilun lisäksi edes ole kovin paljon muita aktiviteetteja. Nyt on aika kaivaa esiin pitkään lukemista odottaneet kirjat, napata juoma käteen ja ottaa iisisti! Saaren suosituin lomakeskus on viehättävä Santa Maria. Pienen kylän kala- ja äyriäisravintolat ovat tutustumisen arvoisia.

  Haaveiletko käsivarren Lapin ruskan kokemisesta? Tässä 5 vinkkiä kymmenen kertaa Kilpisjärvellä käyneeltä.

  Niin kliseeltä kuin se ehkä kuulostaakin, ruska-aika on Lappia parhaimmillaan. Hyttyset, mäkärät ja paarmat eivät enää piinaa kuten kesällä. Hanki ei peitä vaellusmaastoja kuten talvella. Luonnon väriloisto on päihdyttävämpi kuin keväällä.

  Tähtää siis syksyyn. Parhaimmillaan päivät ovat kirpeän raikkaita mutta aurinkoisia, ja kauneutta löytyy kaikkialta minne katse osuu.

  Lappi on täynnä hienoja paikkoja, mutta oma suosikkini on ehdottomasti Kilpisjärvi. Käsivarren suurtunturien, Saanan ja Mallan, näkymiä ei voi unohtaa. Mielestäni tämä on Suomen kaunein paikka.

  Tienvarrestakin avautuu huikeita näkymiä. Pakkasaamu käsivarren Lapissa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
  Tienvarrestakin avautuu huikeita näkymiä. Pakkasaamu käsivarren Lapissa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

  1.    Ajoita reissusi oikein

  Wikipedia kertoo, että pohjoisimmassa Lapissa ruska on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla. Siis yleensä.

  Käytännön kokemus on osoittanut, että täsmälleen oikeaan hetkeen tähtääminen on melkoista hakuammuntaa. Kesän kuumuus ja kuivuus saattaa vaikuttaa ruskan ajoitukseen, samoin elo- ja syyskuun taitteen sää. Matkat pitää kuitenkin varata etukäteen, sillä ruska-aikaan majoituksen saaminen Kilpisjärven suhteellisen pienestä hotelli- ja mökkikapasiteetista ei ole itsestäänselvyys.

  Tähtää siis syyskuun alkuviikkoihin ja toivo parasta.

  2.    Valitse oikea väline

  Kilpisjärvi on niin kaukana kaikesta, että sinne pääseminen vaatii suunnittelua. Jos asut pääkaupunkiseudulla, kätevin tapa matkata pohjoisen perukoille on oman auton ja VR:n autojunan yhdistelmä. Lähdet illalla Helsingistä tai Tampereelta, heräät aamulla Kolarissa, josta Kilpisjärvelle on matkaa enää 274 kilometriä eli ajoaikana reilut 3 tuntia.

  Myös julkisilla pääset perille, mutta se on työläämpää. Kittilään lennetään ympäri vuoden. Jatkokuljetus lennoilta Kilpisjärvelle järjestyy linja-autolla ja kutsutaksiliikenteenä. Rovaniemeltä pääsee linja-autolla Kilpisjärvelle päivittäin. Kolarin rautatieasemalta on kesä–syyssesonkina suora bussiyhteys Kilpisjärvelle.

  Kannattaa pitää silmällä VR:n tarjouksia.

  Pohjoisen harvaanasutuilla seuduilla auto on kuitenkin kulkupeleistä parhain. Automatka Norjan puolelle, Tromssaan tai Skibotniin, on helppo yhdistää Kilpisjärven reissuun, jos käytössä on auto.

  Autojuna on perinteisesti ollut hintava tapa matkustaa, joten pohjoisen reissua suunnitellessa kannattaa pitää silmällä VR:n tarjouksia. Edullisimmillaan kahden hengen makuuvaunun ja autopaikan välille Helsinki-Kolari voi saada alle 150 eurolla.

  Matka Kilpisjärvelle on sen verran pitkä ja työläs, että perillä kannattaa olla vähintään kolme, mielellään neljä tai viisi yötä.

  Näkymä Mallan rinteeltä Kilpisjärvelle. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
  Näkymä Mallan rinteeltä Kilpisjärvelle. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

  3.    Mieti majoitusta

  Telttailu tuntureiden sylissä tuntuu hauskalta ajatukselta, mutta käytännössä vaelluksesta kolottavat raajat on mukavinta oikaista yöksi oikeaan sänkyyn.

  Helpoiten pääset vaeltamaan suurtuntureilla yöpymällä Kilpisjärvellä tai sen lähistöllä vuokramökissä tai hotellihuoneessa ja tekemällä 5–15 kilometrin mittaisia päivävaelluksia.

  Ruska-aikaan majoitus irtoaa Kilpisjärveltä edullisimmillaan noin 80 eurolla per yö. Edullisin on hostellityyppinen majoitus. Mukavuudesta ja yksityisyydestä maksat enemmän. 

  Kilpisjärven Retkeilykeskuksen luota pääset nousemaan Saanalle. Aivan lähistöltä pääset laivaan, joka vie Kilpisjärven yli. Likeltä pääset myös Mallan luonnonpuiston huikeille reiteille. 

  Yksi tapa majoittua on yöpyä matkailuautossa tai -vaunussa, jolloin liikkumisen vapaus kasvaa. Jos vuokraat matkailuauton eteläisestä Suomesta, kilometrirajat tulevat kuitenkin helposti vastaan.

  Mallan luonnonpuiston maisemaa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
  Mallan luonnonpuiston maisemaa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

  4.    Tee vaellusretkistä nautinto

  Älä yliarvioi kuntoasi. Suurtuntureilla vaelluspolut ovat usein louhikkoisia ja nousut jyrkkiä. On eri asia taapertaa tasamaalla viisi kilometriä pururataa kuin nousta sama matka ylös tunturin rinnettä. Esteettömiä tai lastenrattaille sopivia reittejä ei Kilpisjärvellä oikeastaan ole, mutta hyvä peruskunto riittää jo pitkälle.

  Reitit ovat hyvin merkittyjä, mutta kartta ja kompassi tai ainakin kännykkä varavirtapankin kanssa kannattaa varata mukaan. Samoin sadeviitta tai vähintään kertakäyttösadetakki, sillä tuntureilla sää saattaa muuttua nopeasti.

  Tunturiin kannattaa varata mieluummin liikaa kuin liian vähän evästä.

  Fiksu vaeltaja pukee ylleen kerroksia, esimerkiksi fleeceä alle ja goretexia päälle. Ylimääräisen vaatteen voi kääräistä reppuun kun nousuissa tulee kuuma, mutta jos aurinko menee pilveen tai sataa, lisäkerrosta osaa arvostaa.

  Tärkein varuste ovat hyvät, nilkkaa tukevat vaelluskengät. Moni vannoo myös kävelysauvojen nimeen, mutta minusta ne ovat louhikkoisessa maastossa usein vain tiellä.

  Tunturiin kannattaa varata mieluummin liikaa kuin liian vähän evästä. Kunnon evästauot rytmittävät vaellusta mukavasti.

  Tunturipurojen vesi on niin puhdasta, että monet vaeltajat täyttävät surutta juomapullonsa luonnonvedellä. Ylivarovaista tai ei, itse olen aina vienyt mukanani pullovettä.

  Vaellusten jälkeen kipugeelille, rakkolaastareille ja särkylääkkeille voi tulla tarvetta, varaa siis majoituspaikkaan myös niitä.

  Tunturista löytyy puolukkaa ja mustikkaa. Ammattimainen marjastaminen on luonnonpuistossa kielletty. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
  Tunturista löytyy puolukkaa ja mustikkaa. Ammattimainen marjastaminen on luonnonpuistossa kielletty. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

  5.    Löydä oikea mielentila

  Stressaako työ, kiristääkö pinna? Lapin majesteettisissa maisemissa turhat huolet unohtuvat. Kun katsoo erämaamaisemaa, johon ihmisen käsi ei ole juuri jälkeään jättänyt, ymmärtää oman pienuutensa ja ongelmiensa suhteellisuuden. Täällä on vaikea olla pahalla tuulella.

  Harvoihin vastaantuleviin vaeltajiin alkaa suhtautua kuin ystäviin. Hymy, nyökkäys ja parin ystävällisen sanan vaihtaminen kuuluvat etikettiin. 

  Välillä voi pysähtyä ja noukkia suuhunsa pari puolukkaa tai mustikkaa. On mukava istua kivelle ja katsoa kultaisena hehkuvan tunturikoivikon yli Ruotsin ja Norjan suuntaan. Siellä korkeimpia huippuja peittää jo syyskuussa lumi ja jää.

  Vaihteeksi voi vain sulkea silmät ja hengittää syvään. Tuntea, miten hyvää puhdas, raikas ilma, ulkona olo ja liikunta tekevät koko kehossa.

  Ihan parasta meditaatiota.

  Ruskan sävyjä maassa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
  Ruskan sävyjä maassa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth