Me Naiset
|
Katja Nordlund

Vehreyttä, huikeita maisemia ja suussa sulavia herkkuja. Madeira sopii täydellisesti lepoon, herkutteluun ja voimien keräämiseen.

Kuvat Sami Repo

Madeiralla voi puhdistaa sielun ja ruumiin. Saarella nukkuu hyvin, koska yökerhot lopettavat metelöinnin aikaisin. Lomalukemiseen pystyy keskittymään, koska altaalla ei soi musiikki. Pitkät kävelylenkit levada-reiteillä sujuvat keveästi, koska maasto on helppoa eikä eksymisen vaaraa ole.

Maailman laidalla sijaitsevalla saarella kannattaa nauttia leppoisasta syrjäseudun elämästä – levätä, liikkua, ulkoilla ja nauttia päälle lasillinen madeiraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Reippaile rennosti

Ylhäällä vuorella tihuttaa, sumu peittää näköalan ja tuuli puhaltaa takin pulleaksi. Vaellusinto laskee samaa tahtia kuin vilu hiipii sisuksiin. Emmekä ole ottaneet vielä askeltakaan. Onneksi saarella matka sateesta poutaan on lyhyt. Lyhyt automatka alamäkeen, ja siellähän se aurinko odottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unescon maailmanperintö­kohteeksi julistettu laakerimetsä vaihtuu talojen ja kylien täplittämäksi viljelymaisemaksi, taustalla kimmeltää syvän sininen meri. Takki joutaa reppuun.
Tien varrelta löytyy vaelluksen lähtöpaikka – puolen metrin levyinen betonikouru, jossa virtaa vesi. Tosin virtausta tuskin huomaisi, jollei puusta pudonnut omena kelluisi veden pinnalla hiljalleen eteenpäin. Lähdemme omenan kanssa samaan suuntaan.

Kanavan viertä kulkevan polun varrella kukkii sinisarjoja, vaikka
ollaan pitkällä syksyssä.

– Tulkaa ensi kerralla maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana, niin näette todellisen kukkameren. Silloin koko saari täyttyy väreistä, paikallinen retkiopas valistaa.

Nytkin on mukavaa. Polku on niin tasainen, että sitä pitkin voisi vaikka juosta, eikä pelottavia jyrkänteitä tule vastaan. Sellaisiakin reittejä saarelta löytyisi. Juoksijoita ei näy, vaan saamme tepastella kasvi- ja hedelmä­tarhojen ohi omassa rauhassa. Välillä matka kulkee kylän halki, välillä pujahdamme villiin metsikköön, sielläkin polun varsi on istutettu täyteen kukkia.

Vaeltamista voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Kulku on kevyttä eikä eksymisen vaaraa ole – kunhan vain seuraa hitaasti virtaavaa vesikanavaa.

Mikä ihmeen levada?

Madeiran nerokas kastelujärjestelmä on tehnyt saaresta vaeltajien suosikkikohteen. Saarelle on rakennettu kapeita levada-kanavia yli  2 000 kilometriä. Ne siirtävät sade- ja lähdevettä sateisilta kukkuloilta alempana sijaitseville viljelyksille. Avonaisena virtaavien vesikanavien vierellä kulkee polkuja, jotka vaeltajat ovat ottaneet omakseen. Monet reitit
sopivat sohvaperunoillekin, koska voimakkaiden virtausten estämiseksi kanava etenee loivasti.

Jos reidet ovat vahvat, mukavia vaelluspolkuja löytyy myös saaren pohjoispuolelta viiniviljelysten väleistä. Siellä maasto on niin jyrkkää, että välillä polun paikalla kulkevat portaat. Reitti saattaa sukeltaa myös viiniköynnösten muodostaman lehväkatoksen alle. Jos on sadonkorjuuaika, viljelijät tarjoavat takuuvarmasti maistiaisia. Yhtä makeita ja mehukkaita rypäleitä saa harvoin.

Ui hyvä olo

Vaikka Madeiralla ei ole hiekkarantoja (paitsi viereisellä Porto Santon saarella), ei uimapukua kannata jättää kotiin. Hotelleilla on uima-altaat ja jopa Funchalin kaupungista löytyy pieni kiviranta, jossa paikalliset paistattelevat päivää. Golfvirran ansiosta meri ei jäähdy alle 18 asteen, vaikka ollaan niin keskellä valtamerta että hirvittää.

Jylhin uima-allas löytyy saaren pohjoispuolelta Porto Monizista, jossa maauimala on rakennettu rantaviivaan. Jos pysähtyy laavakivialtaan laidalle ihailemaan avomerta, saattaa mereltä syöksyvä aalto pyyhkäistä ylitse.

Keikkaile kesäkelissä

Monte-kukkula on turistipyydys, mutta hauska sellainen. Vai missä muualla pääsee kaupungissa laskemaan jyrkkää asfalttitietä jalaskelkalla?

Jo siirtyminen lähtöpaikalle on elämys, sillä kaunein ja kätevin tapa nousta kukkulalle on istahtaa köysiradan kyytiin. Lasitettu hytti kulkee vanhankaupungin ja rinteitä päällystävien puutarhojen yli. Monten kuuluisat vihreät keitaat pysäyttävät viherpeukalon, mutta malttamaton suuntaa suoraan kelkkapaikalle.

Kun olkihattuinen ja valkoisiin pukeutunut carreiro pinkaisee vuohennahkasaappaissa juoksuun ja työntää kelkalle alkuvauhdin, on myöhäistä perääntyä. Täytyy vain luottaa, että jalaksille hypännyt mies osaa hommansa. Viiden minuutin viiletyksen ja kahden kilometrin etenemisen jälkeen ymmärtää, miksi huvitus on pysynyt suosiossa 250 vuotta.

Top 3 shoppaile

Madeira ei ole shoppailijan ykköskohde, mutta kyllä Funchalissa yhden ostospäivän viettää.

1. Vaatteita
Suuresta Dolce Vita -ostoskeskuksesta löytyvät niin portugalilaiset merkit kuin kansainvälisetkin brändit. Hyviä kenkä- ja vaatekauppoja sekä mukava pianokahvila. Rua Dr. Brito Câmara 9, Funchal.

2. Kenkiä
Rua dos Tanoeiros -kadulta löydät kaupungin parhaat kenkäkaupat. Valikoima ulottuu lenkkareista korkkareihin.
 

3. Käsitöitä
Saaren kirjonta- ja revinnäistyöt ovat upeita, mutta aito käsityö myös maksaa. Patricio & Gouveia, Rua Visconde Anadia 34, Funchal.

  Siemaise ponchaa

  Madeiraviinin tuntevat kaikki, mutta se ei ole ainoa juoma, jota saarella on maistettava. Sokeriruokoviinasta, hunajasta ja sitruunanmehusta sekoitettu poncha on madeiralaisten oma kossuvissy, jota myydään jokaisessa baarissa ja ravintolassa. Ilman hunajan makeutta drinkki olisi hapan ja humalluttava, mutta nerokkaan reseptinsä vuoksi se onkin raikas ja miellyttävä. Tosin vaarallisen vahva.

  Tankkaa vihreyttä

  Jos lääkärit ovat oikeassa, Madeiran lomalta palaa rauhallinen matkailija. Tohtorit nimittäin väittävät, että metsän, puutarhan tai jopa pelkän huonekasvin katsominen laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.

  Vehreydestään tunnetulla saarella ilmaista lääkettä piisaa. Eikä tällä rohdolla ole ikäviä sivuvaikutuksia. Laakeripuut, saniaiset ja orkideat viihtyvät Madeiralla, koska saaren vulkaaninen maaperä on ravinteikas ja taivas tiputtaa riittävästi vettä.
  Eniten vihreää löytyy saaren keskiosasta, jossa kasvaa Unescon maailmanperintökohteeksi julistama Laurisilva-laakerimetsä. Sateen jälkeen pöpelikössä tuoksuu keittiöstä tuttu laakerinlehti.

  Kevät on Madeiran värikkäintä aikaa, mutta puutarhoissa pääsee näkemään kukkaloistoa muinakin vuodenaikoina. Kaupungissa kukkia voi tiirailla kauppahallin alakerrassa ja rakennuksen edustalla, jossa vanhat rouvat myyvät pihansa satoa.

  Paratiisin antimia

  Meren ympäröimä vehreä saari tarjoaa ruokapöytään paratiisin herkkuja. Jos haluaa pysyä virkeänä ja karttaa lomakiloja, kannattaa valita lautaselle kalaa tai mereneläviä ja syödä välipaloiksi passionhedelmiä, kermaomenoita tai viikunoita.
  Paikalliset banaanitkin ovat lyömättömän herkullisia.
  Ravintolassa kannattaa tilata espetada-lihavarras ja nauttia se
  rapean salaatin tai paikallisten perunoiden kanssa. Saaren tuliperäisessä maassa kasvaneet mukulat maistuvat uskomattoman hyviltä.

  Mukavimmat pikkuravintolat löytyvät Funchalin vanhankaupungin Rua de Santa Maria -kadulta. Ravintolaa valitessa saa makeat naurut ruokalistojen suomennoksista.

  Lepuuta silmiä

  Funchalista länteen kulkevan tien varrella on monta jyrkkää niemenkärkeä. Niiden reunalta voi ihailla aavaa merta ja syvää pudotusta. Pystysuora, 580 metriä korkea Cabo Girãon jyrkänne on Euroopan hurjimpia. Sen päältä katse erottaa vain vaivoin meren tasolla olevat maatilkut, joille viljelijät kulkivat aikoinaan alkeellisilla köysiradoilla.

  Maista Madeiraa

  Saaren nimikkoviiniä, madeiraa, kutsutaan maailmanmatkaajaviiniksi. Ensimmäiset madeirat syntyivät tynnyreissä, joita kuljetettiin laivoilla päiväntasaajan kuumassa ilmanalassa. Koska viinin maku parani reissussa, on juomaa siitä lähtien kypsennetty lämmössä. Enää tynnyreitä ei rahdata merillä, vaan juoma tehdään saarella. Arvokkaimmat viinit kypsyvät tynnyreissä auringon kuumentamalla vintillä, edullisemmat versiot saavat lämpöä kuumista vesiputkista. Mummojen rakastamaan väkevään viiniin tutustuu Adegas de Sao Franciscon viininvalmistamossa.

  Viimeistään esittelykierroksella oppii, ettei madeira ole vain makeaa ”mummoviiniä”, jota juodaan teatterin väliajalla. Saaren ylpeyttä myydään vaaleana, tummana, nuorena, vanhana, kuivana ja makeana, ja niistä jokaiselle löytyy oikea
  tarjoilutilanne. Esimerkiksi kuiva madeira sopii erinomaisesti sushin seuraan.

  Avenida Arriaga 28, Funchal.

  Ihmettele herkkuja

  Musta limainen rumilus makaa tiskissä. Sen silmät pullottavat ja hampaat törröttävät suusta kuin paksut neulat. Valkosaappainen myyjä tarttuu otukseen rivakasti ja hankaa sen pintaa juoksevan veden alla. Harja paljastaa valkoisen lihan. Arvostettu syvänmeren kala, espada, on valmis siirtymään asiakkaan kassiin. Koska ihmisen on vaikea päästä meren syvänteisiin, on Funchalin kauppahallin kalaosasto paras paikka espadan ihailuun.

  Muita hallin ihmeitä ovat käpyä muistuttavat ja banaanilta maistuvat peikonlehden hedelmät sekä sukkulanmuotoiset passionhedelmät, jotka maksavat alakerrassa vain kolmanneksen yläkerran kiskurihinnoista. Tosin yläkerrassa hedelmiä pääsee maistamaan.

  Funchalin halli on myös saarelaisten kohtaamispaikka. Vaikka ruoka, kukat tai ihmisvilinä eivät kiinnostaisi, kannattaa sisään astua jo komean rakennuksen takia.

  Mercado dos Lavradores, Rua Profetas.

  Saaren tuliaisia

  Madeira-kakku
  Ihastuttava ja tiivis maustekakku, joka tarjotaan madeira-lasillisen kanssa. Tumma, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
  sisältävä kakku säilyy hyvin. Kuivahtaneenakin se on herkullista, kun kakun paahtaa ohuina viipaleina ja tarjoaa hillon kanssa.

  Viiniä
  Kun madeirapullon kyljessä lukee sercial, verdelho, bual tai malvasia ja vuosiluku, tiedät ostaneesi laadukkainta viiniä. Myös lentokentällä on nimikkoviinille omistettu kauppa.

  Hedelmiä
  Viikunat, annoonat, kaktusviikunat ja passionhedelmät ovat herkkiä kuljetettavia, mutta auringossa kypsyneen hedelmän makua ei voita mikään.

  Menovinkit

  Retkeilypaikat:

  • Ponta de São Lourenço ”Vähäsateista ja lämmintä seutua. Mielettömät näkymät ja paljon koskematonta luontoa.”
  • Calheta ”Aina hyvä sää, kesällä takuuvarma aurinko. Hyvä uimapaikka lapsille.”
  • Arco de São Jorge ”Kivoja kyliä ja retkialueita, joihin mennä piknikille. Retkellä paistamme aina lihavartaita.”

  Seikkailua:

  • Rantakiipeily ”Korkealla meren tuntumassa kulkevilta poluilta avautuu upein mahdollinen merimaisema. Ei sovi korkeanpaikankammoiselle.”
  • Laitesukellus ”Koska Madeiralla ei ole hiekkarantoja ja niistä mereen kulkeutunutta hiekkaa, näkyvyys meressä on todellahyvä. Veden alta löytyy hienoja luolia ja kaloja, jotka syövät sukeltajankädestä.”
  • Vuorivaellus”Reittejä löytyy kaikenkuntoisille.Pitkillä vaelluksilla yövytään teltassa tai pienissä kylissä.”

  Vinkit antoivat Blandy’s-viinitalon pr-emäntä Ana Soares ja retkiopas Roberto Fernandes. 

  Pakko maistaa

  1. Hirviökala espada
  Käärmettä muistuttava espada maistuu parhaalta grillattuna. Ripaus suolaa ja loraus öljyä pinnalle riittävät puhtaanmakuisen kalan mausteiksi. Kun olet nauttinut valkolihaista espadaa yksinkertaisesti valmistettuna, voit seuraavalla kerralla tilata kalan passionhedelmäkastikkeen ja paistettujen banaanien kera.

  2. Lihavarras espetada
  Paksut grillatut lihavartaat ripustetaan ravintolassa pöydän päälle roikkumaan. Liha on päältä rapeaksi paahtunutta ja sisältä mehukasta, laakerinlehtien ja valkosipulin maustamaa.

  3. Pudim de maracuja -jälkiruoka
  Hedelmävanukas, jossa suuta kipristävä passion yhdistyy kerman pehmeyteen.

  4. Banaanit
  Madeiran banaanit ovat pieniä, nopeasti pehmeneviä, syvän keltaisia ja mahdottoman makeita.

  5. Bolo do caco -leipä
  Voin, valkosipulin ja persiljan mehevöittämä paahdettu leipä aloittaa ravintolassa jokaisen aterian. Vaalea ihanuus on myös nopeaa katuruokaa.

  6. Lapas-simpukat
  Tähdenmuotoiset, voin ja valkosipulin kanssa avonaisina kypsennetyt simpukat maistuvat erityisen hyviltä rapean leivän ja jääkylmän oluen kanssa.

  Madeira

  • Madeira on osa Portugalia. Mantereelle saarelta kertyy matkaa lähes 1 000 kilometriä.
  • 240 000 asukkaan saari sijaitsee yhtä etelässä kuin Marokko.
  • ?Madeiran pääkaupunki on Funchal.
  • Madeiralla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin
  • Suomessa.

  Miten perille?

  Madeiralle pääsee kätevimmin ja edullisimmin matkatoimiston pakettimatkalla. Omin neuvoin matkustavan pitää lentää Lissabonin kautta.

  Saarelle voi matkustaa ympäri vuoden, sillä talvi on leuto eikä kesä ole liian kuuma. Talvella sateet ovat yleisimpiä. Vilkkain turistiaika on kesällä, mutta pohjoismaalaiset lentävät Madeiralle talvikaudella. Joulun ja uudenvuoden aikaan hotellien ja ravintoloiden hinnat nousevat pilviin.

  Sisältö jatkuu mainoksen alla