Aika Lapissa ei käy pitkäksi, kun valitset tarkoituksiisi sopivan hiihtokeskuksen.

Colourbox

Vauhtilaskijoille

Ylläs, Kolari
Tosilaskijankin reisiä kivistää, kun on painanut alas Suomen pisimmän rinteen. Kolme kilometriä pitkän laskun lisäksi Ylläksellä on myös Suomen suurin rinteiden korkeusero, 463 metriä.

Pyhä, Pelkosenniemi
Pyhää pidetään tosilaskijoiden mekkana, eikä suotta. Jalat saa maitohapoille uudessa FIS-rinteessä. Lunta kelpaa pöllyttää, sillä monien mielestä se on Suomen paras pujottelu- ja suurpujottelurinne. Nopea tuolihissi kiidättää laskijan huipulle neljässä minuutissa.

Tasaisen maan hiihtäjille

Saariselkä, Inari
Kiire tulee, jos aikoo sivakoida lomalla läpi kaikki Saariselän alueen 200 huollettua latukilometriä. Valaistua latua löytyy 34 kilometriä, joten illallakaan ei tarvitse jäädä sohvalle nuokkumaan.

Vuokatti, Sotkamo
Aina ei tarvitse lähteä Lappiin, sillä Vuokatissa on yli 100 latukilometriä, hyvät korkeuserot sekä hienot maisemat. Murtsikkareittien korkeusero on parhaimmillaan 165 metriä.

Lapset saavat kunnon vauhdit 80 metrin pituisessa lumilautatunnelissa. Siellä voi harrastaa myös snowtubingia, jossa liu'utaan lumikourussa suurella renkaalla.

Afterista aamunkoittoon

Tahko, Nilsiä
Tahkon rinteiden päällä sijaitsevan Pehkubaarin afterski-hulinat on keskitetty tiettyihin päiviin. Tarkista päivät netistä.

Levi, Kittilä
Afterski kuluu kuin siivillä uudessa Pub Hölmölässä, jossa hämmästeltävää riittää. Sisustus on saanut inspiraationsa suosituista Hölmölän tarinoista. Kylän väki kantoi valoa säkeissä, joten baarin lamput on piilotettu jauhosäkkien sisälle, ruoho kasvaa katosta ja takka loimuaa halkopinossa.

Ruka, Kuusamo
Laskukansa hiljeni, kun Suomen vanhin rinneravintola SkiBistro paloi maan tasalle viime helmikuussa. Konteista rakennetussa tilapäisessä kuppilassa kelpaa kuitenkin nauttia tauosta, uusi Bistro valmistuu ensi vuodeksi. Juhlat jatkuvat pilkkuun asti muissa tunturin ravintoloissa, kuten Pisteessä ja Zonessa.

Lapset seikkailevat Rukalla omalla reitillään. Rosan ja Rudolfin laskureitin varrella on muun muassa oikeita poroja ja läpilaskettava talo.


Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.