Laosista on tulossa reppureissaajien ykköspaikka Kaukoidässä. Pääkaupungin Vientianen nähtävyydet katsastaa leppoisallakin vauhdilla parissa päivässä. Lue vinkit.

Laosista on tulossa reppureissaajien ykköspaikka Kaukoidässä.

Pääkaupungin Vientianen nähtävyydet katsastaa leppoisallakin vauhdilla parissa päivässä. Häikäisevän kultaisena kimmeltävä Pha That Luangin temppeli sijaitsee kolmen kilometrin päässä keskustasta. Kaupungin vanhin alkuperäisenä säilynyt temppeli on Wat Si Saket. Vuosien mittaan siitä on tullut turvapaikka tuhansille buddhapatsaille, joita on tuotu suojaan tuhotuista temppeleistä.

Salaperäiset ruukut

Laosin arvoituksellisin paikka on epäilemättä Ruukkujen tasanko. Salaperäisiä ruukkuja on löydetty laajalta alueelta, ja kolmeen tärkeimpään paikkaan pääsee helposti päiväretkellä Phonsavanin kaupungista.

Vastausta vaille on jäänyt, miten alueelle vieraasta kivestä tehdyt ruukut ovat paikalle päätyneet tai mikä niiden alkuperäinen tarkoitus oli.

Liikkellä myöhään ja varhain

Unescon suojelemaan Luang Prabangin pikkukaupunkiin on helppo tutustua kävellen. Kannattaa nousta varhain. Kuuden jälkeen munkit kiertävät kaduilla keräämässä riisialmuja kaupunkilaisilta, ja samaan aikaan käynnistyy torituotteiden myynti Mekongjoen tuntumassa.

Aamut ja illat ovat otollista aikaa kuljeskeluun, sillä päivällä nousee hiki pakostakin pintaan. Kaupungin pohjoispuolella Nam Khan -joella ilo on ylimmillään lasten ja nuorten hyppiessä kalliolta veteen ja antautuessa virran vietäväksi isossa traktorin sisärenkaassa. Sitä kutsutaan tubingiksi ja se on Laosissa suosittua.

Hiljaisuutta hakemassa

Luang Prabangista jatkamme Muang Ngoi Neuan kylään, internet- ja puhelinyhteyksien tavoittamattomiin. Majoitumme euron maksaviin bambumajoihin, jotka sijaitsevat alle kilometrin pituisen pääkadun ja joen välissä.

Pienuudesta huolimatta Muang Ngoissa riittää tekemistä. Kylästä suunnataan veneretkille luolille ja vesiputouksille sekä parin päivän vaelluksille lähiympäristöön.

Hyvä tietää Laosista

* Tapakulttuuri: Hyviin tapoihin kuuluvat asiallinen pukeutuminen varsinkin temppeleihin mentäessä, kenkien riisuminen sisätiloissa ja luvan pyytäminen paikallisia valokuvattaessa. Paikalliset tarvitsevat luvan viranomaisilta, jos he haluavat kutsua kotiinsa ulkomaalaisen.
* Turvallisuus: Laos on suhteellisen turvallinen maa, mutta öisin liikkumista tulee välttää varsinkin maanteillä ryöstelyvaaran takia. Liikenteessä on omat riskinsä. Pikaveneet ovat huonossa maineessa.

Teksti ja kuva: Veera Rönkkö

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.