Langkawi on paratiisi koko perheelle. Aikuisille sitä ovat eksoottiset retket ja rantojen rauha, lapsille apinat, krokotiilit ja leikit valkoisilla rannoilla.

Langkawin saariryhmässä Malesiassa on 99 saarta. Entinen merirosvojen piilopaikka on nykyisin suosittua, verovapaata lomaseutua. Huoleton rauhallisuus tekee jopa vilkkaimmasta rannasta Pantai Cenangista täysosumakohteen myös lapsiperheelle.

Apinoita tapaamassa

Mangroveretkellä tutustuimme Kilimin kansallispuistoon. Lähdimme matkaan kulkemalla pientä puusiltaa pitkin halki rämeikön, jossa metrin mittaiset iguaaniliskot ja pienet liejuryömijät asustivat. Matka jatkui veneellä. Kävimme tippukiviluolassa, jossa näimme, kuinka lepakot nukkuivat päiväuniaan luolan katossa. Joen varrella pienet makaki-apinat ja villikoirat seurailivat veneitä.

Viidakossa kuhisee

Teimme retkiä myös omin päin. Lähdimme liikkeelle matkatoimistosta vuokraamallamme autolla kuljettajineen. Auton vuokraaminen oli helppoa ja edullista. Yleisempi tapa olisi ollut ottaa kadulta taksi ja sopia kuskin kanssa, että tämä odottaa nähtävyyksillä.

Matkasimme myös krokotiilifarmille. Samalla retkellä ajoimme Mat Cingang -vuoren juurelle, mistä lähtee kaapeliautorata huipulle. Huikean nousun jälkeen ihailimme 708 metrin korkeudesta avautuvaa maisemaa.

Saimme nauttia myös kuvauksellisen kauniista vesiputouksista, kuten Seven Wellsistä Luoteis-Langkawilla. Aikojen saatossa vesi oli kovertanut kallioon altaita, jotka sopivat mainiosti lastenkin polskutteluun.

Makuja muualtakin

Malesialaiset syövät pääasiassa kalaa ja riisiä. Myös kanaa, ankkaa ja naudanlihaa on tarjolla. Mereneläviä riittää pienemmistä äyriäisistä isoihin hummereihin ja kaloihin, joita voi ravintoloissa valita elävinä altaista.

Sianlihaa koko saarella ei tarjota, eikä läheskään kaikissa ravintoloissa tarjoilla alkoholijuomia. Muutamista ravintoloista, kuten Red Tomato ja Beach Garden Resort, saa myös lasten lomallaan kaipaamia hyviä pizzoja ja pastaruokia.

Antoisia retkiä

* Pulau Paya: Kokopäiväretki 50 euroa, lapsilta 33 euroa.
* Island hopping: 4 tunnin saarikierros maksaa 10 euroa ja lapsilta noin 6 euroa.
* Mangroveretki
kestää 4?6 tuntia ja maksaa 35 euroa, lapsilta noin 18 euroa. Halvemmalla retken saa suoraan rannalta.
* Underwater World -retkellä voi tarkkailla yläpuolellaan uivia haita ja rauskuja, aikuiset 8 euroa ja lapset 6 euroa.

Teksti ja kuva: Irina Tuomainen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.