Domenico Dolce ja Stefano Gabbana rakensivat muoti-imperiumin, joka pukee luomuksiinsa niin Hollywood-tähdet kuin huippu-urheilijat. Lue Milanon starojen tarina.

Domenico Dolce ja Stefano Gabbana rakensivat muoti-imperiumin, joka pukee luomuksiinsa niin Hollywood-tähdet kuin huippu-urheilijat.

Luksusliikkeet hallitsevat Milanon keskustaa. Nuoret milanolaiset löytävät jo varhain oman tyylinsä. Pukeutumisellaan he luovat trendejä, joita muu maailma seuraa. Yksi muotitalo erottuu ylitse muiden: Dolce & Gabbana.

Ryysyistä rikkauksiin

Hiljattain 50 täyttänyt Domenico Dolce on syntynyt Sisiliassa. Taiteellisesti lahjakas poika viihtyi vaatturi-isän ateljeessa jo lapsena. Opiskeltuaan vaatesuunnittelua Sisiliassa Domenico muutti Milanoon, Italian muodin pääkaupunkiin.

Stefano Gabbana on lähtöisin Venetsiasta. Stylistin työt houkuttelivat Milanoon 1980-luvun alussa. Domenico ja Stefano tutustuivat toisiinsa milanolaisessa yökerhossa. Muutaman vuoden työkokemuksen ja vajaan 2 000 euron pesämunan turvin miehet perustivat oman ateljeen. Ensimmäisen naisten mallistonsa he lanseerasivat 1986.

Kristallia ja kiiltonahkaa

Aloitan Dolce & Gabbana -kierroksen Milanon ytimestä Corso Venezialta. Nuorille suunnatussa D&G-myymälässä on rentoja arkivaatteita: farkkuja, uimahousuja, sandaaleja ja sortseja.

Ohitan Dolce & Gabbanan nimeä kantavan parturinliikkeen ja pyörähdän kulman taakse Via della Spigalle. Vaaleanpunaiset ja oranssit kiiltonahkalaukut hehkuvat mehukkaina Dolce & Gabbanan naistenvaateliikkeen ikkunassa. Sisällä asiakkaat sovittavat kenkiä Muranon kristallikruunujen säihkeessä.

Kultakuumetta

Kaupungilla kiertelyn jälkeen maistuu lounas. Suuntaan Dolce & Gabbanan omistamaan Gold-ravintolaan, jonka seinät on vuorattu lattiasta kattoon kullalla ja peileillä. Jopa ruokapöydät toimivat kuvastimina.

Lounaan jälkeen tarjoutuu mahdollisuus nauttia taiteesta läheisessä Metropol-teatterissa. Dolce & Gabbana osti hiljattain koko rakennuksen, joka remontoitiin muotinäytöksiä ja vaihtuvia taidenäyttelyitä varten.

Dolce & Gabbana Milanossa

- Dolce & Gabbana naisille, Via della Spiga 26. Tutustumisen arvoinen luksusmyymälä.
- Dolce & Gabbana miehille, Corso Venezia 15.
- D&G nuorille, Corso Venezia 7. Dolce & Gabbana tuottaa D&G-brändin alla hieman edullisempia valmisvaatteita.
- Dolce & Gabbana Outlet, Via Rossini 70, Legnano. Vaatteita ja asusteita keskustan putiikkeja edullisemmin.

Teksti ja kuva: Mika Minetti

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.