Petran kalliokaupunki on kuin toisesta ulottuvuudesta. Se on koettava.
Petran kalliokaupunki on kuin toisesta ulottuvuudesta. Se on koettava.

Netti on täynnä listoja kaupungeista ja matkakohteista, jotka pitää kokea edes kerran elämässä. Pitäisikö niitä uskoa?

Huffington Post julkaisi viime vuonna valtavan 50 kohdan listan kaupungeista, joihin pitäisi matkustaa edes kerran elämässä.

Lehden lista perustuu minube.net-matkailuyhteisön käyttäjien mielipiteisiin. Me kysyimme suomalaisilta kaupungeissa käyneiltä, olivatko ne kaiken hekumoinnin arvoisia. Osa oli, osa ei.

Venetsia, Italia

Näin sitä kuvaillaan: Kuvankauniita kanaaleita, mahtipontisia basilikakirkkoja, värikkäitä koteja ja kotoisia viinibaareja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Totuus: ”Lähtisin Venetsiaan uudestaan vain, jos minulle maksettaisiin. Kaupunki on kamala turistirysä, joka on kyllä historiallisesti kiinnostava ja vielä kauniisti veden päälle rakennettu, mutta kaikki nähtävyydet ovat täynnä ihmisiä ja ilma seisoo. Pohjois-Italiasta löytyy muita hienoja kaupunkeja, joissa ei tarvitse jonottaa joka paikkaan. Venetsia oli jollain tavalla pinnallinen ja teennäinen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue: Karta gondolia – säästät Venetsiassa

Sevilla, Espanja

Näin sitä kuvaillaan: Keisarillisen Espanjan kruununjalokivi. Kapeita katuja, kukkivat appelsiinipuut, maurilinnoja ja maan legendaarisimmat tapaspaikat.

Totuus: ”Andalusialainen tunnelma, puutarhat, Guadalquivir-joki, ruoka... Sevilla ei ole samanlainen turistien kansoittama paikka kuin vaikkapa Malaga.”

New York, Yhdysvallat

Näin sitä kuvaillaan: Ainutlaatuinen taiteen, kulttuurin, ruoan ja liike-elämän kehto.

Totuus: ”New Yorkissa ei voi välttää fiilistä, että on kuin elokuvassa. Paikka on niin tuttu tv- ja leffakuvastosta koko elämän ajalta, eikä sellaista koe missään muualla. New York oli lempipaikkani maailmassa, kunnes löysin San Franciscon. Hauskempi, kauniimpi ja sydämellisempi versio New Yorkista.”


Potala-palatsi oli vielä 50-luvulla dalai-laman pääasuinrakennus.

Lhasa, Tiibet

Näin sitä kuvaillaan: Tiibetiläisen buddhismin henkinen keskus. Suitsukkeiden hajustamia luostareita ja palatseja keskellä Himalajan jylhää vuoristoa.

Totuus: ”Täällä tuntuu aidosti henkiseltä. Potalan palatsi ja Jokhanin temppeli ovat hienoimpia uskonnollisia paikkoja, joissa olen käynyt. Niistä löytää juuri sitä mystiikkaa, mitä uskoo löytävänsä Tiibetistä. Muuten kaupunki oli ainoastaan ihan jees. Minnekään ei pääse ilman opasta eikä kaupungin ulkopuolellekaan oikein voi mennä. Junamatka Pekingistä Lhasaan taas on jotain uskomatonta! Matkan aikana tottuu vähän jo ohueen ilmaankin. Se voi aiheuttaa joillekin päänsärkyä ja heikon olo.”

Rio de Janeiro, Brasilia

Näin sitä kuvaillaan: Maailman kuuluisimpien karnevaalien ja kahden maailman suosituimman rannan kotipaikka. Rio de Janeiro on elämys kaikille aisteille.

Totuus: ”En ollut Riossa karnevaaliaikaan, mutta oli sinne pölähtäminen Suomen talvesta silti aisteja hellivä kokemus. Cobacabana näytti uskomattomalta, kun käveli rantahietikkoa pitkin ja illan pimetessä slummien valot maalasivat kukkulat valoilla.”

Lue: Rio de Janeiro on nautiskelijan paratiisi


Rio de Janeiro ja sen rannat ovat kesää rakastavan mieleen.

Lontoo, Englanti

Näin sitä kuvaillaan: Arvostettuja museoita ja kuuluisia toreja.

Totuus: ”Onhan se jo vähän klisee, mutta tässä kaupungissa ei vain voi tylsistyä. Kulttuuritarjonta on ihan pyörryttävää ja siitä voi nauttia, koska ymmärtää kielen. Suosikkejani ovat isot musikaalit ja pienet teatterit, unelmanani joskus vielä päästä Old Vic -teatteriin, jonka näytöksiin on vuosien jonot. Mikään erityisen kaunis kaupunki se ei ole, mutta nuhjuisuuden antaa anteeksi, kun joka kulmalla on kotoisa pubi tai kiva kahvila ja maailmantähtiä käppäilee vastaan tämän tästä. Myös brittiläinen kohteliaisuus on ihan omaa luokkaansa: jos törmäät aitoon brittiin, hän pyytää anteeksi.”

Tämä oli kaupungeista ainoa, joka herätti haastatelluissa ristiriitaisia tunteita. Vaikka suurin osa oli ihastunut paikkaan, osa moitti sen epävakaata säätä ja ahdistavaa liikennepaljoutta. Ehkä Lontoo ei ole kaikkia varten.

Lue: Löydä Lontoon parhaat paikat

Marrakech, Marokko

Näin sitä kuvaillaan: Et ikinä unohda ensimmäistä kertaa, kun astut Marrakechin medinaan, vanhaan kaupunkiin. Se on päättymätön sokkelo täynnä markkinapaikkoja, upeaa arkkitehtuuria ja kuplivia taginepatoja.

Totuus: ”Marrakech oli huikea. Ihmisiä oli paljon, paikallisia ja turisteja, mutta onneksi väenpaljoutta pääsi pakoon majapaikkaan. Ruoka oli kuuluisimman Jemaa El Fna -aukion torikojuissa todella hyvää ja todella halpaa. Aukiota ympäröivissä turistipaikoissa oli kalliimpaa, mutta niissä pääsi välillä pois hälinästä. Kun pukeuduimme kunnioittavasti peittäviin ja väljiin vaatteisiin, naisporukalla reissaaminenkaan ei ollut mitenkään ahdistavaa.”


Marrakechin suurin moskeija, Koutoubia.

Petra, Jordania

Näin sitä kuvaillaan: Kun vertaillaan kaikkia maailman muinaisia kaupunkeja, Petran kalliokaupunki keskellä tuulentuivertamaa autiomaata on omaa luokkaansa.

Totuus: ”Petran raunioille saapuminen on kuin astuisi uneen. Kaupunkiin johtava kapea sola avautuu yhtäkkiä suoraan Indiana Jonesistakin tutulle Aarrekammiolle, joka on vasta ensimmäinen henkeäsalpaavista kivirakennelmista. Punaiset kalliot, ympäriinsä vaeltavat aasit ja hikisen kipuamisen jälkeen saavutettu, kallion huipulla kohoava Luostari sekä sen ympärillä loputtomiin leviävät aavikkomaisemat eivät jätä ketään kylmäksi. Kannattaa myös poiketa tallatuimmilta poluilta kaupungin laitamille, missä turistilaumoja ei näy.”

Rooma, Italia

Näin sitä kuvaillaan: Rooman läpi käveleminen on kuin retki maailman suurimpaan ulkoilmamuseoon. Kuvataide, ruokakulttuuri ja historia eivät yhdisty missään muualla samalla tavalla kuin Roomassa.

Totuus: ”Seuraavan kerran, kun menen Roomaan, menen joskus muulloin kuin keskellä kuuminta kesää ja turistikautta. Silti kaupunki oli uskomaton. Jopa turistiravintoloista sai mielettömän hyvää ruokaa, ja missä tahansa käveli, piti jäädä tuijottamaan kaupungin historiaa. Jopa suurimmat turistirysät, kuten Colosseum, olivat kiinnostava kokemus. Sitä paitsi kuumana kesäpäivänä Colosseumin varjoissa oli ihanan vilpoisaa!”

Lue: Rooma on unelmakohde rakastavaisille: testaa nämä baarit ja hotellit

Varanasi, Intia

Näin sitä kuvaillaan: Auringon noustessa Gangesjoen varrelle saapuvat pyhät miehet, pyhiinvaeltajat ja paikalliset ovat näky, jota ei unohda koskaan.

Totuus: ”Pelkäsin etukäteen, olisinko todella ahdistunut Intian väenpaljoudesta, mutta Varanasi ei ollut yhtään sellainen. Ganges ja vanhan kaupungit kapeat kujat olivat taianomaisia. Välillä kapealla kadulla piti painautua seinää vasten, kun ohi kulki ruumissaattue. Kuolleiden näkeminen ei ollut pelottava kokemus, vaan tuntui luonnolliselta.”

Näiden kymmenen kaupungin lisäksi alkuperäiseltä listalta löytyy neljäkymmentä muuta. Ehkä löydät seuraavan matkakohteesi niiden joukosta? Lue alkuperäinen juttu (englanniksi) täällä.

Lue myös:

Älä varaa lomamatkaa tänne – 7 yliarvostetuinta matkakohdetta

Nämä tutut kohteet tuottavat turistille pettymyksen

Sisältö jatkuu mainoksen alla