Petran kalliokaupunki on kuin toisesta ulottuvuudesta. Se on koettava.
Petran kalliokaupunki on kuin toisesta ulottuvuudesta. Se on koettava.

Netti on täynnä listoja kaupungeista ja matkakohteista, jotka pitää kokea edes kerran elämässä. Pitäisikö niitä uskoa?

Huffington Post julkaisi viime vuonna valtavan 50 kohdan listan kaupungeista, joihin pitäisi matkustaa edes kerran elämässä.

Lehden lista perustuu minube.net-matkailuyhteisön käyttäjien mielipiteisiin. Me kysyimme suomalaisilta kaupungeissa käyneiltä, olivatko ne kaiken hekumoinnin arvoisia. Osa oli, osa ei.

Venetsia, Italia

Näin sitä kuvaillaan: Kuvankauniita kanaaleita, mahtipontisia basilikakirkkoja, värikkäitä koteja ja kotoisia viinibaareja.

Totuus: ”Lähtisin Venetsiaan uudestaan vain, jos minulle maksettaisiin. Kaupunki on kamala turistirysä, joka on kyllä historiallisesti kiinnostava ja vielä kauniisti veden päälle rakennettu, mutta kaikki nähtävyydet ovat täynnä ihmisiä ja ilma seisoo. Pohjois-Italiasta löytyy muita hienoja kaupunkeja, joissa ei tarvitse jonottaa joka paikkaan. Venetsia oli jollain tavalla pinnallinen ja teennäinen.”

Lue: Karta gondolia – säästät Venetsiassa

Sevilla, Espanja

Näin sitä kuvaillaan: Keisarillisen Espanjan kruununjalokivi. Kapeita katuja, kukkivat appelsiinipuut, maurilinnoja ja maan legendaarisimmat tapaspaikat.

Totuus: ”Andalusialainen tunnelma, puutarhat, Guadalquivir-joki, ruoka... Sevilla ei ole samanlainen turistien kansoittama paikka kuin vaikkapa Malaga.”

New York, Yhdysvallat

Näin sitä kuvaillaan: Ainutlaatuinen taiteen, kulttuurin, ruoan ja liike-elämän kehto.

Totuus: ”New Yorkissa ei voi välttää fiilistä, että on kuin elokuvassa. Paikka on niin tuttu tv- ja leffakuvastosta koko elämän ajalta, eikä sellaista koe missään muualla. New York oli lempipaikkani maailmassa, kunnes löysin San Franciscon. Hauskempi, kauniimpi ja sydämellisempi versio New Yorkista.”Potala-palatsi oli vielä 50-luvulla dalai-laman pääasuinrakennus.

Lhasa, Tiibet

Näin sitä kuvaillaan: Tiibetiläisen buddhismin henkinen keskus. Suitsukkeiden hajustamia luostareita ja palatseja keskellä Himalajan jylhää vuoristoa.

Totuus: ”Täällä tuntuu aidosti henkiseltä. Potalan palatsi ja Jokhanin temppeli ovat hienoimpia uskonnollisia paikkoja, joissa olen käynyt. Niistä löytää juuri sitä mystiikkaa, mitä uskoo löytävänsä Tiibetistä. Muuten kaupunki oli ainoastaan ihan jees. Minnekään ei pääse ilman opasta eikä kaupungin ulkopuolellekaan oikein voi mennä. Junamatka Pekingistä Lhasaan taas on jotain uskomatonta! Matkan aikana tottuu vähän jo ohueen ilmaankin. Se voi aiheuttaa joillekin päänsärkyä ja heikon olo.”

Rio de Janeiro, Brasilia

Näin sitä kuvaillaan: Maailman kuuluisimpien karnevaalien ja kahden maailman suosituimman rannan kotipaikka. Rio de Janeiro on elämys kaikille aisteille.

Totuus: ”En ollut Riossa karnevaaliaikaan, mutta oli sinne pölähtäminen Suomen talvesta silti aisteja hellivä kokemus. Cobacabana näytti uskomattomalta, kun käveli rantahietikkoa pitkin ja illan pimetessä slummien valot maalasivat kukkulat valoilla.”

Lue: Rio de Janeiro on nautiskelijan paratiisiRio de Janeiro ja sen rannat ovat kesää rakastavan mieleen.

Lontoo, Englanti

Näin sitä kuvaillaan: Arvostettuja museoita ja kuuluisia toreja.

Totuus: ”Onhan se jo vähän klisee, mutta tässä kaupungissa ei vain voi tylsistyä. Kulttuuritarjonta on ihan pyörryttävää ja siitä voi nauttia, koska ymmärtää kielen. Suosikkejani ovat isot musikaalit ja pienet teatterit, unelmanani joskus vielä päästä Old Vic -teatteriin, jonka näytöksiin on vuosien jonot. Mikään erityisen kaunis kaupunki se ei ole, mutta nuhjuisuuden antaa anteeksi, kun joka kulmalla on kotoisa pubi tai kiva kahvila ja maailmantähtiä käppäilee vastaan tämän tästä. Myös brittiläinen kohteliaisuus on ihan omaa luokkaansa: jos törmäät aitoon brittiin, hän pyytää anteeksi.”

Tämä oli kaupungeista ainoa, joka herätti haastatelluissa ristiriitaisia tunteita. Vaikka suurin osa oli ihastunut paikkaan, osa moitti sen epävakaata säätä ja ahdistavaa liikennepaljoutta. Ehkä Lontoo ei ole kaikkia varten.

Lue: Löydä Lontoon parhaat paikat

Marrakech, Marokko

Näin sitä kuvaillaan: Et ikinä unohda ensimmäistä kertaa, kun astut Marrakechin medinaan, vanhaan kaupunkiin. Se on päättymätön sokkelo täynnä markkinapaikkoja, upeaa arkkitehtuuria ja kuplivia taginepatoja.

Totuus: ”Marrakech oli huikea. Ihmisiä oli paljon, paikallisia ja turisteja, mutta onneksi väenpaljoutta pääsi pakoon majapaikkaan. Ruoka oli kuuluisimman Jemaa El Fna -aukion torikojuissa todella hyvää ja todella halpaa. Aukiota ympäröivissä turistipaikoissa oli kalliimpaa, mutta niissä pääsi välillä pois hälinästä. Kun pukeuduimme kunnioittavasti peittäviin ja väljiin vaatteisiin, naisporukalla reissaaminenkaan ei ollut mitenkään ahdistavaa.”Marrakechin suurin moskeija, Koutoubia.

Petra, Jordania

Näin sitä kuvaillaan: Kun vertaillaan kaikkia maailman muinaisia kaupunkeja, Petran kalliokaupunki keskellä tuulentuivertamaa autiomaata on omaa luokkaansa.

Totuus: ”Petran raunioille saapuminen on kuin astuisi uneen. Kaupunkiin johtava kapea sola avautuu yhtäkkiä suoraan Indiana Jonesistakin tutulle Aarrekammiolle, joka on vasta ensimmäinen henkeäsalpaavista kivirakennelmista. Punaiset kalliot, ympäriinsä vaeltavat aasit ja hikisen kipuamisen jälkeen saavutettu, kallion huipulla kohoava Luostari sekä sen ympärillä loputtomiin leviävät aavikkomaisemat eivät jätä ketään kylmäksi. Kannattaa myös poiketa tallatuimmilta poluilta kaupungin laitamille, missä turistilaumoja ei näy.”

Rooma, Italia

Näin sitä kuvaillaan: Rooman läpi käveleminen on kuin retki maailman suurimpaan ulkoilmamuseoon. Kuvataide, ruokakulttuuri ja historia eivät yhdisty missään muualla samalla tavalla kuin Roomassa.

Totuus: ”Seuraavan kerran, kun menen Roomaan, menen joskus muulloin kuin keskellä kuuminta kesää ja turistikautta. Silti kaupunki oli uskomaton. Jopa turistiravintoloista sai mielettömän hyvää ruokaa, ja missä tahansa käveli, piti jäädä tuijottamaan kaupungin historiaa. Jopa suurimmat turistirysät, kuten Colosseum, olivat kiinnostava kokemus. Sitä paitsi kuumana kesäpäivänä Colosseumin varjoissa oli ihanan vilpoisaa!”

Lue: Rooma on unelmakohde rakastavaisille: testaa nämä baarit ja hotellit

Varanasi, Intia

Näin sitä kuvaillaan: Auringon noustessa Gangesjoen varrelle saapuvat pyhät miehet, pyhiinvaeltajat ja paikalliset ovat näky, jota ei unohda koskaan.

Totuus: ”Pelkäsin etukäteen, olisinko todella ahdistunut Intian väenpaljoudesta, mutta Varanasi ei ollut yhtään sellainen. Ganges ja vanhan kaupungit kapeat kujat olivat taianomaisia. Välillä kapealla kadulla piti painautua seinää vasten, kun ohi kulki ruumissaattue. Kuolleiden näkeminen ei ollut pelottava kokemus, vaan tuntui luonnolliselta.”

Näiden kymmenen kaupungin lisäksi alkuperäiseltä listalta löytyy neljäkymmentä muuta. Ehkä löydät seuraavan matkakohteesi niiden joukosta? Lue alkuperäinen juttu (englanniksi) täällä.

Lue myös:

Älä varaa lomamatkaa tänne – 7 yliarvostetuinta matkakohdetta

Nämä tutut kohteet tuottavat turistille pettymyksen

Kahden miljoonan asukkan Slovenia Italian ja Kroatian välissä on tutustumisen arvoinen matkakohde Euroopassa. Pääkaupunki Ljubljana ihastuttaa autottomuudellaan, kulttuurillaan ja ravintoloillaan.

Pikkuinen Slovenia kurottuu Adrianmeren rannalta Balkanin vuoristoalueille ja Alpeille saakka. Slovenia sijaitsee huikeista rannoistaan tunnetun Kroatian kupeessa, mutta maalla on rantaviivaa vain pieni pätkä.

Hupaisaa kyllä, tuo kaistale on likimain ainoa asia, joka aiheuttaa jännitteitä naapurimaiden kanssa. Kroatia haluaisi haukata Slovenian rantakaistaleen itselleen. Ei ehkä vain biitsien tähden, vaan siksi, että näin se saisi Italian rajanaapurikseen. Nyt italialais-turistit joutuvat huristelemaan Slovenian läpi matkallaan Kroatian kesälomakohteisiin. Onneksi matka ei ole pitkä.

Aamukahvit voi käydä ostamassa Italian puolelta.

Slovenia on monipuolinen, mutta piskuinen maa, jonka suhaa laidasta laitaan reilussa kolmessa tunnissa. 280 000 asukkaan pääkaupunki Ljubljana nököttää keskellä Sloveniaa.

– Käyn usein ostamassa kahvini Italian puolelta, sillä sieltä nyt vain saa niin paljon parempaa, vaellus- ja viinioppaana työskentelevä Jani Peljhan kuvailee arkeaan.

Keskieurooppalaisia kuunnellessa tuntee väistämättä pienen kateuden piston. Aamukahville Venetsiaan ajaisi parissa tunnissa, ja pikapiipahdus Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin kestää yhtä kauan kuin köröttely Vantaalta Lempäälään.

Myös sääkateus alkaa kaihertaa mieltä jo Ljubljanan kotoisan lentokentän pääovista ulos harppoessa. Helsinki-Vantaalla tihutti, Ljubljanassa lumihuippuiset vuoret kylpevät auringossa. Kiva.

Slovenia on paikallisten mukaan parhaimmillaan huhti–kesäkuussa ja alkusyksystä. Keskikesällä monet pakenevat auringon paahdetta Kroatian rannoille. Jotka tosiaan ovat ihan – muistinko mainita? – nurkan takana.

Autoton keskusta

Ljubljana on intiimi ja helposti haltuun otettava kaupunki. Ljubljanica-joki halkoo keskustaa ja sen yli pääsee kipittelemään persoonallisten siltojen yli. Rantakadut ovat täynnä houkuttelevia kahviloita ja ravintoloita, joissa voisi viihtyä pitkälle yöhön.

Terassille ei kuitenkaan kannata jäädä parkkiin, sillä Ljubljanan vanha kaupunki on hurmaava. Vehreä Tivoli-puisto on mainio rentoutumispaikka. Sen keskeltä löytyy Center of Graphic Arts, jossa on heinäkuun loppuun esillä ohjaaja David Lynchin grafiikkaa. Myös eläintarha sijaitsee puiston kupeessa.

Keskusta on autoton, mutta jos alkaa väsyttää, avuksi voi soittaa kavalirin. Pienet sähköautot kuskaavat paikasta toiseen ilmaiseksi.

Muksut mukaan

Lasten kanssa Slovenian pääkaupunki on huoleton kohde. Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan vajaassa kolmessa tunnissa. Autoja ei tarvitse pelätä, välimatkat ovat sopivan lyhyitä ja ravinnontankkauspisteitä on joka kulmassa. Helpointa herkuttelu on perjantaisin, jolloin Ljubljanan keskustassa järjestetään ruokamarkkinat paikallisten tuottajien voimin.

Kaupunkiin voi tutustua myös veneretkellä.

Kaupungintalon rannasta lähtevä kahden tunnin venekierros maksaa 13 € aikuiselta, 6,50 € lapsilta.

Lohikäärmeet ovat kaupungin virallinen symboli, joten aikaa voi tappaa vaikka lohikäärmepatsaita bongaillen. Myös taikuuden ja tieteellisten kokeiden museoissa riittää tekemistä.

Museum of Illusions, muzejiluzij.si (sisäänpääsymaksu aikuisilta 9,5 €, 5–15-vuotiailta 5,5 €)

House of Experiments, he.si (sisäänpääsymaksu 5–99-vuotiailta 6 €)

Maribor – viinikuningatarten koti

Vehreään Mariboriin ajaa Ljubljanasta parissa tunnissa (122 km). Slovenian toiseksi suurimmassa kaupungissa ei myöskään ole urbaanista vilskeestä tietoakaan. Kaupunkia rajaavat Pohorje-vuoret ja viinikasvatusalueet.

Sloveniassa on kolme pääviinialuetta, joista Štajerska on yksi. Kaupungissa juhlitaan rypäleiden pyhimystä maan suurimman viinikellarin edustalla Martinpäivänä, marraskuun 11.

Kisaan kelpuutetaan vain viini-tilallisten tyttäriä.

Keskiaikaisten rakennusten kupeesta, joen rannalta, löytyy myös viinitupa, jonka seinustalla kasvaa maailman vanhin elossa oleva ja yhä rypäleitä tuottava viiniköynnös. Kasvi on yli 400 vuotta vanha ja se pitää hallussaan Guinnessin ennätystä. Köynnös tuottaa enää vähän satoa, mutta sen symbolinen arvo on suuri. Viinituvassa kruunataan joka vuosi myös Slovenian virallinen viinikuningatar. Kisaan kelpuutetaan vain viinitilallisten tyttäriä.

Jos haluat yhdistää viininautintoon myös ripauksen kansainvälistä politiikkaa, tee mutka Sevnican kohdalla. Tämä vaatimaton kylä on saatellut maailmalle Melania Trumpin.

Old Vine House, staratrta.si, Maribor

Suut suolaisiksi

Jos viinit eivät ole juttusi, Sloveniassa on muutakin maisteltavaa. Kinkut ovat osa identiteettiä, ja niitä on tarjolla joka paikassa. Vuoristoseudulla ilmakuivatut kinkut ovat tuulenpieksemiä, maan itäosassa ne kypsyvät hissukseen olkikaton alla.

Šcavniškan alue taas on tunnettu kurpitsansiemenöljystään. Paikallisilla tiloilla pääsee kokeilemaan, miltä öljyt maistuvat esimerkiksi jäätelön kera – yllättävän hyvä yhdistelmä!

Esimerkiksi Kocbek Oil Mill (kocbek.si) ja Mill Fram (oljarnafram.si) ottavat vastaan pieniä ryhmiä, kunhan reissun varaa etukäteen.

Vaeltajan valtakunta

Alppien ympäröimä Bled-järvi on Slovenian huikeimpia luontonähtävyyksiä. Bledin rannalla seistessä oivaltaa, millaiselta tuntuisi elää postikortissa. Ilma on kimaltelevan raikasta. Minne vain katsoo, täydellisyys tyrmää.

Mutta jokaisessa paratiisissakin on käärmeensä. Kirkonkellojen jatkuva kalkatus alkaa hetken nautiskelun jälkeen ärsyttää. Onko täällä jossain koko ajan häät meneillään? Pian selviää, että ääni raikaa järven keskellä olevan pienen kirkon toivomuskellosta. Sitä pääsee kiskaisemaan, kunhan jaksaa körötellä perinteisen pletna-puuveneen kyydissä saarelle. Kun itse on möykän aiheuttaja, se häiritsee huomattavasti vähemmän!

Bledin kylä ja järvi sijaitsevat 54 kilometrin päässä pääkaupunki Ljubljanasta. Vuokra-autolla paikalle hurauttaa hetkessä, mutta bussi on kätevin. Parkkipaikkoja voi olla vaikea löytää sesonkiaikaan.

3 x linnojen lumoissa

Sloveniassa alkaa helposti kaihertaa myös keskisuuri linnakateus. Linnoja nimittäin piisaa.

Ljubljanan linna kohoaa kaupungin yllä. Sinne pääsee hujauksessa näköalahissillä. Upeasti restauroidusta linnassa on kaksi hyvää ravintolaa. Kesäviikonloppuisin siellä järjestetään jazziltoja.

Ilma on kimaltelevan raikasta. Minne vain katsoo, täydellisyys tyrmää.

Bledin linnasta voi tähyillä Bled-järven huikaisevia maisemia ja miettiä, tältäkö Jugoslavian entisestä johtajasta Titosta (1892–1980) tuntui, kun hän vietti alueella kesiä.

OtoČecin linnassa tavallinen kuolevainenkin voi yöpyä kuin kuninkaallinen.

Hotel Grad Otočec (grad-otocec.com). Huoneet alkaen 128 € /yö.

Happea vai tunkkaisuutta?

Jos kaipaat ympärillesi tilaa, kannattaa suunnata Smarna goraan, aivan Ljubljanan kupeessa sijaitsevaan luontokeitaaseen. 669-metrinen vuori on suosittu patikointikohde, sillä sen juurelle pääsee kätevästi bussilla keskustasta.

Smarna gora sijaitsee 9 km Ljubljanasta (Linja 8 Gamelje)

Jos taas tuntuu, että raitista ilmaa on tullut hengiteltyä jo ihan liikaakin, lähde maan syövereihin. Postojnasta löytyy hillitön maanalaisten luolien verkosto, johon pääsee tutustumaan pienen junan matkassa.

Postojna sijaitsee 53 km Ljubljanasta (postojnska-jama.eu)

 

Matkustamoon saa viedä jopa tulitikut, sakset ja partahöyliä kunhan tietyt kriteerit täyttyvät.

Yhä useampi lentää pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa, sillä monet lentoyhtiöt perivät ruumaan laitettavista laukuista suuria summia. Mutta miten se nyt menikään – pitääkö silloin jättää hiuslakat, pinsetit ja sakset kotiin? Entä saako kuorimaveitsen tai nitojan viedä matkustamoon?

Sallitut ja kielletyt esineet on nykyään on helppo selvittää, sillä Finavian sivuilla kyseisen tavaran voi kirjoittaa hakukenttään ja vastaus selviää heti.

Tiesitkö, että esimerkiksi nämä esineet saa ottaa mukaan? Tosin monien esineiden terän pituus pitää tarkastaa, sen pitää olla alle 6 senttiä.

 1. Sakset. Voi viedä käsimatkatavaroissa matkustamoon, jos saksien terän pituus saranakohdasta mitattuna on alle 6 cm.
  Saksien kriittinen pituus mitataan saranakohdasta.Kuva: Shutterstock
  Saksien kriittinen pituus mitataan saranakohdasta.Kuva: Shutterstock
 2. Partakoneen voi viedä matkustamoon, jos se on sähkökäyttöinen partakone.
 3. Myös muoviset kertakäyttöpartahöylät voi viedä, jos metalliterä on kiinteästi kiinni muovipäässä. (Partaveitset ja irralliset partahöylänterät pitää laittaa ruumaan.)
 4. Epilaattori.
 5. Hiuslakka. Saa viedä matkustamoon, jos se on pakattu enintään 100 millilitran kokoiseen pakkaukseen ja se kuljetetaan enintään 1 litran kokoisessa uudelleensuljettavassa, läpinäkyvässä muovipussissa. Huom! Yksi matkustaja saa viedä matkustamoon vain yhden, yhden litran kokoisen pussin.
  Aerosoleissa venttiili pitää peittää suojakuvulla. Yli 500 millilitran lakkapulloa ei saa viedä lentokoneeseen lainkaan, ei edes ruumaan. Kuva: Shutterstock
  Aerosoleissa venttiili pitää peittää suojakuvulla. Yli 500 millilitran lakkapulloa ei saa viedä lentokoneeseen lainkaan, ei edes ruumaan. Kuva: Shutterstock
 6. Muotovaahto. Saa viedä, mutta sitä koskevat samat ehdot kuin hiuslakkaa. (Kts. nro 5.)
 7. Aurinkovoide. Saa viedä, jos se on pakattu enintään 100 millilitran kokoiseen pakkaukseen ja se kuljetetaan enintään 1 litran kokoisessa uudelleensuljettavassa, läpinäkyvässä muovipussissa.
 8. Tulitikut/tupakansytytin. Matkustamoon saa viedä yhden tulitikkurasian tai sytyttimen, mutta niitä ei saa laittaa laukkuun. Tulitikut tai sytytin pitää olla ”matkustajan yllä”, esimerkiksi taskussa. Erittäin herkästi syttyvät ”strike anywhere” -tulitikut, pistoliekkisytyttimet ja roihusytyttimet ovat kiellettyjä. (Ruumaan tulitikkuja tai sytyttimiä ei saa laittaa lainkaan.)
  Matkustamoon saa viedä yhden sytkärin tai tulitikkurasian, mutta laukkuun sitä ei saa laittaa. Sytkäri pitää olla ”henkilön yllä” eli esimerkiksi taskussa. Kuva: Shutterstock
  Matkustamoon saa viedä yhden sytkärin tai tulitikkurasian, mutta laukkuun sitä ei saa laittaa. Sytkäri pitää olla ”henkilön yllä” eli esimerkiksi taskussa. Kuva: Shutterstock
 9. Neula. Saa viedä käsimatkatavaroissa matkustamoon, jos teräväkärkisen tai teräväreunaisen esineen terävän osan pituus on alle 6 cm.
 10. Pinsetit, jos terävän osan pituus on alle 6 cm.
 11. Kynsileikkuri, jos terävän osan pituus on alle 6 cm.
 12. Piilolinssineste. (Myös piilolinssit saa viedä matkustamoon.)
 13. Sähkötupakka. (Ruumaan sähkötupakkaa ei saa laittaa lainkaan.)
  Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen
  Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen
 14. Köysi.
 15. Naru.
 16. Hehkulamppu.
 17. Palohälytin.
 18. Petankki.
  Petankin ja monet muut pihapelit saa viedä matkustamoon. Kuva: Shutterstock
  Petankin ja monet muut pihapelit saa viedä matkustamoon. Kuva: Shutterstock
 19. Mölkky.
 20. Tikkataulu. (Mutta tikkoja matkustamoon ei saa vielä.)
 21. Kuorimaveitsi. Saa viedä, jos terä on pyöreäkärkinen ja sen pituus on alle 6 cm.
 22. Ruuvimeisseli. Saa viedä matkustamoon, jos terävän osan pituus on alle 6 cm.
 23. Naula. Saa viedä matkustamoon, jos terävän osan pituus on alle 6 cm. (Vasaraa ei matkustamoon saa viedä.)
 24. Nitojan niitteineen saa viedä matkustamoon.
  Nitoja ja niitit ovat ihan ok. Kuva: Shutterstock
  Nitoja ja niitit ovat ihan ok. Kuva: Shutterstock
 25. Sauvasekoitin. Saa viedä matkustamoon, mutta suositellaan, että sen laittaisi ruumaan.
 26. Paistinpannu. Saa viedä matkustamoon Suomesta lähtevillä lennoilla.
 27. Luistimet. Saa viedä käsimatkatavaroissa Suomesta lähtevillä lennoilla.