Viimeksi kerroin, ettei joulumatkaa nyt ole tiedossa. Mutta kuinkas kävikään: haaviin tarttui kaksi lentopaikkaa Jordanian Aqabaan.

Mieluinen hotelli löytyi samoilta matkanjärjestäjän nettisivuilta.  Matka taittui lomalennolla sinivalkoisin siivin ja moniin viime aikojen reittilentoihin verrattuna suorastaan ylellisesti. Jalkatila riitti, ja lennon hintaan kuului lämmin ateria: menomatkalla pastaa, paluulennolla lihapullia, perunamuusia ja ruisleipää. Ennen matkustajalla oli kissanpäivät reittilennoilla, nykyään varmemmin lomalennoilla. Uudet hienot charter-koneet lentävät suoraan Karibialle ja Kaukoitään asti. Yhä hienompia lentoaluksia on tulossa lomaliikenteeseen jo ensi syksynä, s. 16. Kolmen tunnin reittilennolla kiireinen lentoemo tarjoaa ehkä sämpylän ja mehutetran, ja kitkerästä pikakahvimukillisesta joutuu pulittamaan neljä euroa. Ei ihme, että valppaimmat liikematkustajatkin ovat jo alkaneet suosia lomalentoja. Oikea travelleri olisi tietysti reissannut Jordaniaan yksilöllisesti. Hän olisi uurastanut vuorokausitolkulla netissä etsimässä parhaita reittilentoja, vertaillen väsymättä lentojen hintoja ja välilaskuaikoja. Ja surffaillut sen jälkeen vielä pitempään löytääkseen hinta-laatusuhteeltaan optimaalisen hotellin. Ihan hyvä, jos aikaa ja intoa riittää. Itse jaksoin juuri ja juuri pakata laukkuni ja raahautua kentälle. Tuntui hienolta olla  turre – näinhän ne vannoutuneet travellerit meitä pakettimatkaajia kutsuvat. Turreksi on hyvä heittäytyä myös silloin, kun matkustaa ensi kertaa vieraaseen suurkaupunkiin. Näin sanoo todellinen ammattimatkaaja uudessa juttusarjassamme, s. 75. TOISIN KUIN LUULLAAN, omatoimireissu ei aina ole pakettimatkaa edullisempi – etenkin jos laskee mukaan oman tuntipalkkansa netin varaus-, vertailu- ja arviointisivustoilla käytetystä ajasta. Välilaskukentillä notkutut tunnitkin käyvät työstä. Paljon suurempi lisämaksu voi tulla puuttuvasta kuluttajansuojasta. Valmismatkalaisen ei tarvitse yllätystilanteissa järjestellä korvaavia lentoja ja majoituksia, sillä matkanjärjestäjä hoitelee ne hänen puolestaan.    OLITPA TURRE, TRAVELLERI tai tilanteen mukaan kumpi vain, aurinkoista ja ennakkoluuloja karsivaa unelmamatkaa uuden Matkaoppaan seurassa! Jos olet travelleri, testaa Las Palmas, s. 30. Jos olet turre, löydä sisäinen seikkailijasi Boliviassa, s. 90. Pirkko Puoskari  Kuva Polynesiasta Pääkirjoitus Matkaoppaan numerossa 1/2013.      

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.