Kuuba yllättää hintatasollaan ja uusilla all inclusive -lomakeskuksillaan. Suomalaisen yllättävät lisäksi Santiago de Cuban paikallisiksi lukeutuvat suomalaismuusikot, Peter Loman ja Tero Toivanen.

Kuuba yllättää hintatasollaan ja uusilla all inclusive -lomakeskuksillaan. Suomalaisen yllättävät lisäksi Santiago de Cuban paikallisiksi lukeutuvat suomalaismuusikot, Peter Loman ja Tero Toivanen.

Tässä muut faktat:

Sijainti  Karibialla, noin 200 km Floridan Key Westistä etelään.

Pinta-ala
  111 000 km².

Asukasluku
  Yli 11 miljoonaa.

Ilmasto
Lämmin. Satunnaisia ­viileitä päiviä keskitalvella. ­Sateisinta touko–lokakuussa.

Raha
  Kaksi valuuttaa: Kuuban ­peso ja turistien maksuväline ­Kuuban vaihdettava peso, CUC.
1 € = noin 1,30 CUC. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja, myös pieniä seteleitä. US-dollarit eivät käy suoraan maksu­välineinä, ja vaihdosta peritään 10 prosentin palkkio – muiden valuuttojen vaihtaminen pesoiksi on edullisempaa. Pesoja voi vaihtaa lentoasemilla, hotel­leissa ja pankeissa, ei etukäteen ­Suomessa. Niiden maahantuonti ja maastavienti on kielletty. Yli ­jääneet pesot voi vaihtaa euroiksi ­lentokentällä.
http://www.xe.com/ucc/

Hintataso
Kuin Suomessa.

Aukioloajat
  Pankit arkisin kello 8.30–12.30 ja 14–17, kaupat yleensä 12.30–19. Joka toinen lauantai ­kaupat ovat kiinni. Apteekit yleensä 8–20. Museot tavallisesti ti–la 9–17 ja su 9–12. Kirkot avataan yleensä vain messua varten.

Jännite
Vaihtelee kaupungeittain ja hotelleittain. Useimmissa hotelleissa jännite on 220 V, toisinaan kuitenkin 110 V. Muuntaja kannattaa ottaa mukaan kotoa, hotelleissa ­niitä ei yleensä ole.

Terveys
A-hepatiittisuoja on suositeltava. Varmista, että perusrokotuksesi ovat voimassa.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s102

Turvallisuus
  Melko turvallinen matkailumaa. Varo liikenteessä.
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=68739&nodeid=15735&contentlan=1&culture=fi-FI

Passi ja viisumi
Passin on oltava voimassa 6 kk matkan jälkeen. ­Lisäksi vaaditaan turistikortti, 22 €, jonka saa Kuuban suurlähetys­töstä, Fredrikinkatu 61, 3 krs. Puh. 09-680 2022. Avoinna ma, ke ja pe klo 9–12. Kortti kannattaa hakea henkilökohtaisesti, muuten pitää maksaa 25 €:n lisämaksu.

Erityistä
  1.5.2010 alkaen Kuuba vaatii matkailijoilta kaiken kattavan, kuubalaisen Assistur-yhtiön hyväksymän matkavakuutuksen. Jos ­vakuutusta ei ole maahan tullessa, sen voi poikkeuksellisesti ostaa ­Havannan lentokentältä. Maksu on noin 2–3 CUC päivää kohden. Lento­kenttävero, noin 25 CUC, maksetaan lähdettäessä ns. airport-tax-kioskiin ennen passintarkas­tusta. Visa-, Euro- ja Master­card ovat tunnetuimmat luottokortit. Ne käyvät vain suurissa hotelleissa ja liikkeissä. Kortilla maksamisesta ja rahan nostosta peritään 11 prosentin palkkio. Matkapuhelimet toimivat melko hyvin. Tarkista liittymäsi kuuluvuus operaattoriltasi.

Lisätietoja
Kuuban matkailu­toimisto Tukholmassa, Karlbergsvägen 26 A, puh. +46-8-315 360.
http://www.vivacuba.se/

Suomi-Kuuba-seura, puh. 050 461 0909.  http://www.kuubaseura.fi/

PS. Chucho Valdés & The Afro-Cuban Messengers ja Peter Lomanin ja Tero Toivasen Quinteto Cubaché esiintyy maanantaina 23.8.2010 Helsingin Huvilateltassa osana Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

7 sivun Kuuba-juttu Matkaopas 4/2010 -lehdessä. Teksti Sirpa Rydman, kuva Avril Styrman.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.