Talo Toscanasta! Haave iski tammikuun pakkasilla. Varasimme asunnon Certaldon pikkukaupungista, noin 40 kilometriä Firenzestä lounaaseen. Koska halusimme myös rantalomaa, varasimme toiseksi viikoksi asunnon Italian länsirannikolta Vadasta. Matkaseurueeseemme kuuluivat isä Juha Pylväläinen, äiti Jaana, 8-vuotias Jannina ja 10-vuotias Roosa. Aikaa varasimme yli kolme viikkoa.

Hurautimme autolautalla kesäkuun alussa Hangosta Rostockiin. Italian Certaldoon saavuimme muutaman päivän päästä. Pari päivää vierähti loikoillessa talomme uima-altaalla ja tutustuessa Certaldoon. Ylös sen vanhaankaupunkiin pääsi tietä pitkin, mutta me halusimme kokeilla funicolar e-vaunua. Maisemat mykistivät.

San Gimignanoon, 14 kilometrin päähän Certaldosta, hurautimme pitkin mutkaista ja kapeaa, viininviljelysalueiden reunustamaa tietä. San Gimignano on Toscanan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Huolimatta päivän kuumuudesta jaksoimme kierrellä lasten kanssa katuja ja ihastella ikivanhoja rakennuksia.

Matkallamme seuraavaan tukikohtaamme Vadaan pysähdyimme Volterrassa. Kävimme etruskimuseossa, jonka suurin ylpeys on yli kuudensadan hautauurnan kokoelma. Kaupungin ulkopuolella parin kilometrin päässä oli vanha etruskien hauta.

Kulttuurisokki oli valtaisa, kun saavuimme Toscanan maaseudun hiljaisuudesta Vadan Mazzanta -kylän "hurjimpaan menomestaan". Ensisäikähdyksestä toivuttuamme totesimme, että hotellissa oli huolehdittu erityisen hyvin lasten viihtyvyydestä. Paikalla oli kolme ohjaajaa, jotka järjestivät toimintaa uimakoulusta tanssi-iltoihin.

Heräsimme aikaisin seuraavana aamuna, sillä halusimme ehtiä Saturnian kuumille lähteille ennen iltapäivän suurta tungosta. Pienen harhailun jälkeen löysimme perille. Vaalean vihertävänä virtaava vesi ryöppysi yli kalkkikivien. Vesi oli uurtanut kiviin koloja ja muovannut syvennyksiä, joissa saattoi istua tai makoilla. Pitkän nautinnon jälkeen pakotimme itsemme ylös lämpimästä vedestä. Parkkipaikalla huomasimme, että ajoituksemme oli osunut nappiin.

Toscanan herkkuja

Toscanalaisen keittiön juuret ovat talonpoikaisruoissa, jotka perustuvat oliiviöljyyn, tomaatteihin, papuihin, kinkkuun, salamiin ja muihin perusaineksiin.

Eräänä iltana Certaldon majapaikkamme emäntä tarjosi meille perinteisen toscanalaisen illallisen, johon kuului neljä ruokalajia: antipasto, primi piatti, sedondi piatti ja dolci.

Saimme aluksi kirsikkatomaateilla ja basilikalla päällystettyjä bruschetta -leipiä. Seuraavaksi eteemme kannettiin höyryävä spagetti al ragu.

Pulleisiin vatsoihimme saimme seuraavaksi ahtaa grillattua villisian kylkeä sekä lihaisaa makkaraa. Grillilihan lisukkeena contorni tarjottiin tomaatteja, joiden päällä oli persiljasta, kapriksista ja parmesaanista valmistettua tahnaa, sekä vihreää salaattia oliiviöljyn kera.

Lopuksi tytöt herkuttelivat jäätelöllä, ja meille aikuisille tuotiin lasilliset Vin Santoa, johon kastoimme cantucceja, kokonaisia manteleita sisältäviä leivonnaisia.

Teksti ja kuva: Jaana Pylväläinen

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.