Yrjö ja Irmeli Kukkapuron ateljee avautuu yleisölle kuun puolivälissä. Paikat ateljeevierailulle valitaan arvonnassa, johon ehtii osallistua vielä 5.9. saakka.

Yrjö ja Irmeli Kukkapuron ateljee avautuu yleisölle kuun puolivälissä.  Paikat ateljeevierailulle valitaan arvonnassa, johon ehtii osallistua vielä 5.9. saakka.

Sisustusarkkitehti, professori Yrjö Kukkapuron ja taidegraafikko Irmeli Kukkapuron ateljee avautuu yleisölle ensimmäistä kertaa OpenHouseHelsinki -tapahtumassa. Osallistujat opastetulle kierrokselle arvotaan.

Yrjö Kukkapuro on suunnitellut Kauniaisissa sijaitsevan talon yhdessä tekniikan tohtori Eero Paloheimon kanssa. Kukkapurojen toiveena oli löytää iso teollisuushalli, mutta kun sopivaa tilaa ei Helsingin lähistöltä löytynyt, päättivät Kukkapurot rakentaa sellaisen itse.

Ateljee valmistui vuonna 1969. Yli 200-neliöisestä, yhtenäisestä tilasta avautuu näkymä luonnontilaiselle pihalle ja valon sekä vuodenaikojen vaihtelut ovat sisällä ateljeessa voimakkaasti läsnä. 

Vuosien aikana ateljeeseen on kertynyt erilaisia prototyyppejä ja mallikappaleita.

– Tavallaan on helppo tarkastella ja päivittää omia töitä, kun ne ovat koko ajan käden ulottuvilla. Minulle ei oikeastaan sovi tyhjä työhuone, joka tietysti voi olla myös upea, vaan on inspiroivaa, kun materiaali on silmien edessä, Yrjö Kukkapuro kertoo.

Kierrokset järjestetään lauantaina 17.9. kello 13 suomeksi ja kello 15  ruotsiksi. Kierrokselle arvotaan 30 avec-lippua, 16 suomenkieliselle ja 14 ruotsinkieliselle kierrokselle.

Arvontoihin voi osallistua lähettämällä tekstiviestin numeroon 17181 (0,25 €). Kirjoita viestin alkuun joko Open 1 suomi tai Open 1 svenska ja välilyönnin jälkeen sähköpostiosoitteesi. Osallistua voi 5.9. saakka. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

OpenHouseHelsinki -tapahtuma avaa yleisölle myös runsaasti muita kohteita kuten mm. Saunalahden lastentalon, Katajanokan jäänmurtajat, Jätkäsaaren huutokonttorin, Helsingin Diakonissalaitoksen ja Tulli- ja pakkahuoneen.

Vuonna 2011 ja 2012 OpenHouseHelsinki on osa World Design Capital Helsinki 2012 –ohjelmaa. Tapahtuma on myös osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. OpenHouseHelsinki tapahtumaa järjestää OpenHouse ry. Kukkapurojen ateljeekierros järjestetään yhteistyössä Kauniaisten kaupungin kanssa.

OpenHouseHelsinki 15.--18.9.

http://www.openhousehelsinki.fi/

Kuva  Veikko Kahonen

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.