Split on kasvanut Rooman keisarin Diokletianuksen vuonna 304 valmistuneen palatsin ympärille. Kaupunki ei kuitenkaan ole jämähtänyt antiikin aikaan, vaan siitä on vuosisatojen mittaan kasvanut kiehtova sekoitus slaavilaista, kreikkalaista ja itämaista ilmapiiriä. Unescon maailmanperintölistalle hyväksytty Splitin historiallinen keskusta säästyi melko hyvin 1990-luvun alun sodista. Serbien ja kroaattien taistelut aiheuttivat kuitenkin sen, että kaupunkiin virtasi tuhansittain pakolaisia. Asuntopulaa helpottamaan rakennettiin nopeasti lähiöitä.

Tärkeimmät nähtävyydet ovat Splitissä pienellä keskusta-alueella. Diokletianuksen palatsin ohella kannattaa vierailla kaupungin eri museoissa. Arkeologinen museo tarjoaa komean kokoelman antiikin aikaisia sekä varhaiskristillisiä ja keskiaikaisia löytöjä. Kroatian arkeologisten monumenttien museo puolestaan keskittyy nimensä mukaisesti kansalliseen kulttuuriperintöön. Vanhankaupungin tunnetuimmat aukiot ovat Narodni trg ja Brace Radican. Molemmista löytyy viehättäviä kahviloita ja pieniä konditorioita. Marjanin niemeltä löytyvät kaupungin parhaat uimarannat ja puistot. Uimavedet ovat Splitin kaupunkialueellakin aivan kelvolliset.

Splitissä syödään tukevasti, ja ravintoloiden hintataso on suomalaisittain vielä edullinen. Kenellekään ei jää taatusti nälkä, sillä annokset ovat suuria. Merenantimista kannattaa maistaa muun muassa ostereita ja hummeria. Jälkiruoat ovat erittäin makeita ja usein kauniisti tehtyjä, kuin taideteoksia. Myös kahvilakulttuuri on Splitissä laadukasta. Kroatialaiset nauttivat aterian yhteydessä usein lasin makeaa proshek-viiniä ja grapan kaltaista yrttiviinaa travaricaa.

Splitin historiallinen keskusta on kuin luotu kaupankäyntiin. Myyjät ovat ystävällisiä ja kiinnostuneita rupattelemaan turistien kanssa. Kauppaa kannattaa käydä hieromassa Diokletianuksen palatsissa, jonka keskellä kulkee niin sanottu Kauppiaiden käytävä. Mikäli vuosisatoja vanhojen holvien alla ei tunne historian siipien havinaa, sitä ei koe missään.

Teksti ja kuva: Juha Ojanen

Vatsa täyteen Splitissä:

Riva-kadulla on kymmeniä kahviloita, joista saa pizzoja, pastaa ja hampurilaisia. Sarajevo, Domaldova 6, tarjoaa paikallista liha- ja kalaruokaa. Re di Maresta, Lucica 4, saa kalaherkkuja, ja Galijasta, Tonciceva 12, herkullisia pizzoja.

Hintoja ravintolassa: Liharuoka-annokset 5-8 euroa, kalaruoka 10 euroa, salaatit 3 euroa, jäätelöannos 1,40 euroa, kuppi kahvia 1 euroa, oluttuoppi 1,70 euroa, viinilasi 1-2 euroa.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.