Kroatian rantoja huuhtoo Adrianmeren kirkas vesi. Makarskan Rivieralta voi suunnata kulkunsa idyllisille saarille, jylhään vuoristoon tai historiallisiin kaupunkeihin.

Sanonta "kuin helmet nauhassa" kuvaa Makarskan Rivieraa paremmin kuin hyvin. Noin 60 kilometrin pituisella rannikkokaistaleella idylliset lomapaikat seuraavat toinen toistaan. Hvar ja Braè ovat lauttamatkan päässä mantereesta. Rannikonmyötäisesti molempiin suuntiin sijaitsee useita pienempiä lomapaikkoja, kuten Brela ja nimeään idyllisempi Baska Voda.

Suojainen kaupunki
Makarskan Rivieran keskivaiheilla sijaitsee Dalmatian pääkaupunki Makarska, jonka vanhakaupunki on syntynyt luonnon muovaamaan satamaan. Vanhassakaupungissa on tunnelmallisia kujia ja viehättävä keskusaukio kirkkoineen. Käymisen arvoinen on 1600-luvun fransiskaaniluostarin simpukkamuseo, jonka vitriineissä säihkyy 3 000 satumaisen väristä simpukankuorta.

Luonnon taidenäyttely
Dalmatian rannikko on Välimeren kauneimpia alueita. Mahtavat Biokovovuoret pukeutuvat vuorokauden eri aikoina ihmeellisiin väreihin. Iltaisin ne hehkuvat kuin tuli leimuaisi rinteillä. Sitten valo häipyy, ja vuoret muuttuvat mustiksi hahmoiksi, jotka vartioivat nukkuvaa kaupunkia.

Biokovon luonnonpuisto perustettiin 1981. Vaikka vuoristo näyttää karulta, siellä viihtyy runsas kasvi- ja eläinlajisto. Näköalapaikoilta aukeaa kirkkaalla säällä maisema Makarskan Rivieraan, Peljesacin niemeen ja Keski-Dalmatian saariin.

Hienostunut Dubrovnik
Dubrovnikin maailmankuulu vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, jonka muurien sisäpuolella asuu nykyään noin 5 000 ihmistä. Sen halki kulkee pääkatu Placa, jonka läheisyydessä kohoaa palatseja, suihkulähteitä, kirkkoja ja luostareita. Kaupungin symboli on 1400-luvulta peräisin oleva Mincetan linnoitus.

Monet Dubrovnikin rakennuksista kärsivät pahoin pommituksissa 1990-luvulla. Kaupunki on kuitenkin saatu restauroitua entiseen loistoonsa, ja se on säilyttänyt ainutlaatuisen, hienostuneen tunnelmansa.

Kroatian hintoja
Kaupassa:
Vesipullo 0,70 euroa, leipä 0,40 euroa, olut 0,80 euroa, Coca-Cola 0,70 euroa.
Ravintolassa:
Lounas 5 euroa, päivällinen 12 euroa, kahvi 1 euro, olut 2 euroa.

Teksti ja kuva: Päivi Kaarina Laajanen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.