Kreikan parlamentin hyväksymä säästöpaketti on aiheuttanut rajuja mellakoita ympäri maata. Millaisia ohjeita Kreikka-turistille nyt annetaan?

Kreikan parlamentin hyväksymä säästöpaketti on aiheuttanut rajuja mellakoita ympäri maata. Myös suosituissa turistikohteissa Kreetalla ja Korfulla on ollut levotonta. Millaisia ohjeita Kreikka-turistille nyt annetaan?

Ateenassa kadut ovat nyt kuin kivisateen jäljiltä, uutisoi Helsingin Sanomat sunnuntaina verkkosivullaan.

Ainakin 120 ihmistä on loukkaantunut, heistä noin 50 on poliiseja. Useita rakennuksia on palanut ja pitkälti toistasataa kauppaa on ryöstetty. Mielenilmaisut ovat levinneet myös Thessalonikin keskustaan ja suomalaistenkin suosimille turistisaarille Kreetalle ja Korfulle.

Kauppalalehti uutisoi nettisivullaan Suomen Kreikan-suurlähettiläs Pekka Linnun kuvanneen viime yön mellakoita Ateenassa vakavimmiksi pitkään aikaan.

Suurlähetystö on selvittänyt tilannetta niissä paikoissa, joissa on suomalaisia. Turistikohteiden mielenosoitukset ovat Linnun mukaan olleet rauhallisia

Ulkoasiainministeriö kehottaa tuoreessa matkustustiedotteessaan Kreikan- matkailijoita varautumaan mielenosoituksiin ja lakkoihin. Vaikka Kreikka on tavallisesti turvallinen matkailumaa, mielenosoitukset voivat aiheuttaa muun muassa massiivisia liikenneruuhkia. Esimerkiksi takseja voi olla vaikea saada. Viime aikoina lakkojen takia myös lento- ja lauttaliikenteessä on ollut ajoittaisia ongelmia.

Pankkien toiminnassa voi nyt esiintyä häiriöitä ja lakkoja. Siksi Kreikkaan matkaavan kannattaa varata tarpeeksi käteistä rahaa. Rahoista ja matkustusasiakirjoista on syytä pitää hyvä huoli ja ottaa matkavakuutus.

Suurlähetystö neuvoo Kreikassa matkailevia välttämään mielenosoituksia. Jos huomaat joutuneesi mielenosoituksen läheisyyteen, alueelta on syytä poistua. Vaikka mielenosoitus olisi tarkoitettukin rauhanomaiseksi, ajoittain ne ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Poliisi on hajottanut mielenosoituksia kyynelkaasulla. Suurimmat mielenosoitukset ovat olleet Ateenan Syntagma-aukiolla ja Thessalonikin keskustassa.

Matkalaisia kehotetaan tutustumaan matkanjärjestäjien turvaohjeisiin ja noudattamaan paikkakuntakohtaisia ohjeita. Myös hotellin tai muun majapaikkansa evakuointireittiin kannatta tutustua varmuuden vuoksi jo ennakolta.

Ulkoasianministeriön tuore matkustustiedote Kreikkaan:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=66049&nodeid=15734&contentlan=1&culture=fi-FI

Helsingin Sanomien uutinen:

http://www.hs.fi/ulkomaat/HS+Ateenassa+Ilmassa+kyynelkaasua+useita+rakennuksia+tulessa/a1305555505545

Kauppalehden uutinen:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201202118029

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.