Kykladien saariryhmään kuuluva syrjäinen Amorgos on kuin helmi Egeanmeressä. Lue loistovinkit saarelle.

Kykladien saariryhmään kuuluva syrjäinen Amorgos on kuin helmi Egeanmeressä.

Amorgoksella pääsee keskelle aitoa kreikkalaista maaseutua. Parhaimmillaan saari on keväällä tai syksyllä kreikkalaisten oman lomasesongin ulkopuolella. Ylellisyyttä Amorgoksella on aitous.

Saaren vuoristoiset maisemat ovat vehreimmillään huhti-toukokuussa. Villiyrttien ja kevätkukkien tuoksu huumaa vuorenrinteellä patikoijan.

Matkailijat ovat tervetulleita osallistumaan uskonnollisiin juhliin. Erityisesti pääsiäisenä järjestetään useita vaelluksia, joissa kyläläiset kuljettavat tärkeitä ikoneita vuorenrinteiden pikkukirkosta toiseen. Saaren naiset askeltavat kilometrikaupalla tyynesti pyhämekkoihinsa pukeutuneina, jotkut jopa korkeilla piikkikoroilla.

Suuren sinisen charmi

Parhaita nähtävyyksiä Amorgoksella ovat luonto, pikkukylät, ystävällisen mutkattomat asukkaat sekä sinisävyjä välkehtivä meri. Saari sai runsaasti julkisuutta Luc Bessonin sukelluselokuvan Suuri sininen kuvauspaikkana. Elokuvan maisemia voi käydä ihastelemassa Pyhän Annan rannalla. Sen yläpuolella kohoaa vuorenseinämään yli tuhat vuotta sitten louhittu, neitsyt Marialle omistettu Khozoviotissasin luostari. Sen lähellä sijaitsee toinen saaren tärkeistä nähtävyyksistä, Agios Georgios Valsamitis -luostari.

Kiireetöntä nautiskelua

Pääkaupunki Khora ei kokonsa puolesta erotu muista pikkukylistä, mutta siellä sijaitsevat saaren ainoa postikonttori, terveysasema ja poliisitalo. Khoran symbolina pidetään 1300-luvulta peräisin olevaa venetsialaista linnoitusta, joka kohoaa 210 metriä korkean kallion päällä. Kaupungin ylpeys ovat vanhat tuulimyllyt, jotka uhmaavat ylvään yksinäisinä historiaa ja merituulta.

Parasta saarella on verkkainen maalaisarki ruoka- ja juomanautintoineen ja sydämellisine ihmisineen.

Mitä maksaa?

Kaupassa: Vesipullo noin 1 euroa, leipä noin 1 euroa, omenat ja banaanit noin 2 euroa/kg, viinipullo 5-7 euroa, virvoitusjuoma tai pieni tölkki olutta noin 1 euroa.

Ravintolassa: Alkupalat ja salaatit 2-3 euroa, kala sesongista riippuen noin 50 euroa/kg, katkaravut 38 euroa/kg, liha-annokset 7-10 euroa, viinipullo 10-12 euroa, olut 2-3 euroa, virvoitusjuoma, kahvi tai ouzo 1,50 euroa, vesi 1,20 euroa.

Teksti ja kuva: Päivi Arvonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.