Kreetaan tutustuu parhaiten kävellen, mutta poikkeus vahvistaa säännön. Merja, Vuokko ja Lasse nauttivat Moundrosissa rivakasta rallista

maailman kauneimmissa maisemissa.

Alkuun minulla oli kiire tutkia Kreetaa. Kaahasin autolla pääteitä. Myöhemmin vauhti hiljeni: siirryin pikkuteille, sitten poluille. Vasta kävellen tutustuin todelliseen Kreetaan.

Kreeta on täynnä vanhoja polkuja. Niitä kulkee useimmiten siellä, missä autoteitä ei ole, ja ne yhdistävät toisiinsa oman aikansa mahtikeskuksia. Vuoristoisessa saaressa etäisyys kahden pisteen välillä voi olla tietä pitkin 90 kilometriä, mutta vuorten yli polkua pitkin vain seitsemän.

Eräänä toukokuun päivänä etsimme lounaspaikkaa ystävieni Vuokko ja Lasse Laaksosen kanssa; ajelimme pikkuteitä sisämaassa Rethimnonin lounaispuolella. Rustikan vuoristokylän kahvilanpitäjä ohjasi seuraavaan kylään: rotkon laidan pikku hotellissa oli kuulemma joskus taverna auki. -Kysykää Mikeä, hän neuvoi.

Pölyn peittämä Mike oli muuraamassa takkaa kiviseen vuoristomajaan. -Ei ole lounasta, mutta on huoneita ja polkuja, isäntä kertoi. Hän haki talosta rakia ja saksanpähkinöitä mielemme ja sielumme virkistykseksi ja kiersi näyttämässä majoitusvaihtoehtojaan.

-Polkuja on paljon. Saanko näyttää, otetaan tuo minun pick-up-autoni ja mennään!

Mike pudisteli laastinpölyt vaatteistaan. Saaren vakituisena asukkaana ja vähemmän vieraana kuin muut kiipesin lavalle, jonne seurakseni nousivat koira ja Miken pojat, Manolis ja Steve. Steve kertoi olevansa 13-vuotias; Manolis ei halunnut laverrella ulkomaalaisen kanssa, vaikka olikin syntynyt Chicagossa.

Vuokko ja Lasse ahtautuivat ohjaamoon Miken kanssa. Penkkien pehmusteet ja jousitukset olivat kadonneet, samoin sivupeilit, mutta jarrut Miken mukaan toimivat.

Haistamme seikkailun

Olimme kertoneet haluavamme tutkia alueen polkuja ja ymmärtäneet, että Mike veisi meidät Moundrosin laakson yläreunoille ja näyttäisi sieltä alueen reitit. Me voisimme sitten lähteä lyhyelle vaellukselle, olihan meillä vielä muutama tunti aikaa ennen auringonlaskua.

Tajusin, että isäntämme ei aivan tarkkaan halunnut selittää meille suunnitelmaansa, vaan paremminkin toivoi meidän tempautuvan mukaan seikkailuun.

Teksti: Merja Tuominen-Gialitaki

Kuvat: Merja Tuominen-Gialitaki ja Vuokko Laakso

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/01

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.