Réthymnonin rantakaupunki osoittautui mainioksi tukikohdaksi railakkaille skootteriretkille. Veri veti ison luksuspyörän kahvoihin, mutta järki, matkakassa ja vaimo puhuivat vaatimattomamman vaihtoehdon puolesta. Näillä eväillä astelimme Réthymnonin Mega Bikes -vuokraamoon vertailemaan hintoja. Pian hyppäsimme uudenkarhean 125-kuutioisen Suzukin selkään ja kaasuttelimme tien päälle. Vuokra viideltä päivältä oli kohtuulliset 80 euroa vakuutuksineen.

Vaikka Réthymnonissa on kilometreittäin uimarantaa, skootterilomalainen ei jää hiekalle makailemaan. Opaskirjoissa kerrottiin Kurtaliotikon rotkosta, jonka kautta pystyy ajamaan saaren etelärannikolle. Päätimme, että se oli koettava. Ajelimme pitkin kiemurtelevaa tietä, joka sukelsi yhtäkkiä korkeiden vuorten väliin. Tuuli ravisteli skootteria rajusti, ja kun pysähdyimme hetkeksi kanjonin leveimmällä kohdalla olevalle näköalapaikalle, pelkäsimme, että kulkupelimme kaatuisi. Jatkettuamme taas jonkin matkaa pysäköimme tien varteen ja astuimme kiviportaille, jotka polveilivat rotkon pohjalle. Ne veivät Pyhän Nikolauksen kappeliin, jonka vieritse virtaa Kurtaliotisjoki.

Paluumatkalla hurautimme Plakiásin vanhaan kalastajakylään. Se on kohtuullisen vilkas turistikeskus upeine hiekkarantoineen ja tavernoineen. Palkitsimme itsemme rotkoseikkailun reippaudesta lounaalla, jonka nautimme tavernassa viilentävien puiden varjossa. Samalla saimme ihailla kimaltelevaa merta ja kuunnella kaskaiden laulua.

Olimme jo luovuttaneet kelpo skootterimme yli seitsemänsadan turvallisesti ajetun kilometrin jälkeen, kun tapasimme sattumalta vuokraamon omistajan kaupungilla. Hän ilahtui nähdessään meidät, ehkä siksi, ettemme olleet rikkoneet menopeliä. Hän pyysi odottamaan hetken, kipaisi nurkan taakse ja palasi leveästi hymyillen. Kädessään hänellä oli lahjapakettiin kääritty ouzo-pullo, jonka hän ojensi vaimolleni Kaarinalle. Hän kiitti liikesuhteestamme ja kehotti nauttimaan lämmikettä palattuamme takaisin kylmään Suomeen.

Teksti ja kuva: Vesa Nuotio

Hyvä tietää:

* Hinnat: Kreikan saarilla on paljon vuokraamoja, ja hinnat saattavat vaihdella huomattavasti. Vertailu ja tinkiminen kannattaa. Matkanjärjestäjän suosittelema vuokraaja ei ole välttämättä edullisin, mutta voi tarjota parempikuntoisia kulkuneuvoja kuin halvemmalla toimiva naapuri.

* Vakuutus: Kannattaa ottaa parhaat saatavilla olevat vakuutukset, sillä vahinko vaanii lomailevaa motoristia. Vakuutuskirjassa on aina pykälä, joka kaataa kaikki maksut asiakkaan kannettavaksi, jos alkoholilla on ollut osuutta vahinkoon.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.