Kolumbialaisesta ruoasta on helppo tykätä. Sitä on myös helppo valmistaa! Tässä kolumbialainen menyy neljälle.

Kolumbialaisesta ruoasta on helppo tykätä. Sitä on myös helppo valmistaa! Tässä kolumbialainen menyy neljälle.

Kasvistortillat
valmistusaika noin 20 minuuttia
4 vehnä- tai maissitortillaa
2 porkkanaa
1 punainen paprika
½ kerää jäävuorisalaattia
1 dl silputtua kurkkua
1 rkl (oliivi)öljyä
2 rkl smetanaa tai ranskankermaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl suolaa
n. 1 dl sinimailasen ituja

Kääräise tortillat folioon ja ­kuumenna ­uunissa. Suikaloi kuoritut porkkanat, ­puhdistettu paprika sekä huuhdeltu salaatti ja yhdistä ainekset kurkkusilpun kanssa.
Sekoita öljy, smetana sekä mausteet keskenään ja valuta kasvisseokselle.
Nostele sekaisin ja jaa täyte kuumille ­tortilloille. Ripottele pinnalle idut ja kääräise rullalle. Tarjoa heti.
VINKKI Ruskista kevyesti kuutioitua ­tofua pannulla ja ripottele tortillojen päälle levitetyille kasviksille juuri ennen tarjoilua. 

Paistettua taimenta avokadon ja juustokeksien kanssa
valmistusaika 25 minuuttia
150 g vastaraastettua parmesaania tai muuta voimakasta juustoa
2 avokadoa
1 limetti
0,25 tl rouhittua pippuria
2–3 rkl silputtua tuoretta korianteria
600 g taimenta, nieriää tai lohta fileenä
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä
1 sitruuna

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. ­Lusikoi juustoraaste 12 keoksi leivinpaperoidulle pellille. Kuumenna uunissa, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä.
Halkaise avokadot, poista siemen ja ­kuutioi hedelmäliha. Purista päälle limettimehua ja mausta pippurilla ja korianterilla.
Leikkaa kalafileet 8 osaan. Mausta suo­lalla ja pippurilla ja pirskota päälle hiukan öljyä.
Grillaa tai paista kalapalat kypsiksi. Valuta kaloille sitruunamehua.
Kokoa avokadokuutioista, kekseistä ja kalapaloista tornit ja tarjoa ne heti.
VINKKI Jos nostat juustokeksit lämpiminä esimerkiksi kumollaan olevien lasien päälle, saat kaarevat keksit.

Kookos-kiivimousse
valmistusaika 25 minuuttia + jähmettymisaika 2 tuntia
3 liivatelehteä
5 kiiviä
2 valkuaista
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 dl tomusokeria
4 dl (noin 120 g) kookoshiutaleita
Pinnalle n. 2 rkl kookoshiutaleita

Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
Kuori 4 kiiviä ja soseuta ne. Kuori viimeinen kiivi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Vuoraa 4–6 pientä annoskulhoa muovi­kelmulla ja asettele kiiviviipaleet kulhon ­reunoille.
Ota liivatteet vedestä ja purista ­kevyesti kuiviksi. Kuumenna 2 rkl kiivisosetta ja ­sekoita siihen liivatteet. Sekoita liivateseos lopun kiivisoseen joukkoon.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa kerma ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä kookoshiutaleet. ­Sekoita joukkoon kiivisose ja kääntele siihen lopuksi valkuaisvaahto. Tarkista ­makeus ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Jaa seos kiiveillä vuorattuihin kulhoihin ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 2 tuntia. Kumoa mousset lautasille, poista muovi ja ­ripottele annoksille vielä hiukan kookoshiutaleita. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi mangososetta.

Reseptit ruokajuomasuosituksineen sekä Kolumbia-juttu Matkaopas-lehdessä 5/2010.

Teksti Marita Suontausta, kuvat SKOY/Bagros/PhotoCuisine, Food & Drink/PhotoCuisine.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.