Kultainen Big Buddha -patsas näkyy jo lentokoneen ikkunasta.
Kultainen Big Buddha -patsas näkyy jo lentokoneen ikkunasta.

Thaimaan Koh Samuin saari hemmottelee turistia upeilla rannoilla ja jumalaisella luonnolla. Ihaninta ovat kuitenkin spat.

Matkustaminen voi yhä yllättää. Astut koneeseen Suomen pakkasessa ja laskeudut puolen vuorokauden jälkeen Thaimaan Koh Samuin kuumankostealle lentokentälle. Lomatunnelma alkaa samalla sekunnilla, kun sinua kuskataan huvipuiston kulkuneuvoa muistuttavalla avovaunulla kohti matkatavarakatosta. Olet ehkä maailman söpöimmällä lentokentällä.

Koh Samui tuo paikoitellen mieleen Balin. Liikenteessä saaren pikkuteillä päristävät parhaat päivänsä nähneet minikuorma-autot, mopot ja moottoripyörät. Kypärät eivät kuulu paikalliseen kulttuuriin, ja ajaminen näyttää sujuvan varvastossuissa. Kylät koostuvat vähän vinksallaan olevista taloista. Värikkyyttä riittää, järjestyksen kanssa on niin ja näin.

Mutta mitäpä niistä, sillä tärkeimpiähän ovat jumalaisen kaunis luonto ja upeat rannat. Saaren vehreys, rannat ja ystävälliset ihmiset ovatkin syy, miksi Samuista on tullut niin suosittu lomakohde.

Ennen bilesaaren maineessa ollut Samui on edelleen tunnelmaltaan mukavan boheemi. Turismin mukana on tullut ravintoloita, ostoskatuja ja hotelleja. Ei kuitenkaan liiaksi asti: koskematonta luontoa on sademetsissä ja rannikolla.

Tunnetuimmat rannat ovat Lamai ja Chaweng, mutta ne ovat samalla myös ruuhkaisimmat. Chawengissa ovat myös saaren suurimmat ostoskeskukset. Samuilla ei kuitenkaan kannata keskittyä shoppailuun, vaan sijoittaa matkarahat itsensä hemmotteluun eli ihaniin kylpylähoitoihin ja hyvään ruokaan. Turisti voi käydä päiväkylpylöissä tai varata hoidon resort-hotellien spa-osastolta. Monen span yhteydessä on tarjolla myös tasokasta joogaopetusta.

Valitsimme runsaasta tarjonnasta viisi erilaista spata. Niistä neljä on edullisia mutta erittäin tasokkaita löytöjä. Viides on lukuisia luksus spa -palkintoja voittanut kylpylähotelli, mutta sielläkin esimerkiksi tunnin kasvohoito irtoaa satasella.

 


 

Luonnosta nautiskelevalle

Mikä? Tamarind Springs on monen kokeneen Samuin-kävijän ehdoton suosikki. Metsäkylpylässä eli viidakossa, valtavien puiden ja köynnösten keskellä, on luola ja kallioiden lomassa pieniä kylmävesialtaita siellä täällä.

Mitä? Kaikkiin hoitopaketteihin kuuluu ennen hoitoa puolitoistatuntinen ”steam and dream”. Se tarkoittaa oleskelua höyryluolassa yrttihuuruja hengitellen ja pulahduksia vesialtaisiin.

Miksi? Hoidot ovat paketteja eli sisältävät monia käsittelyitä ja hierontoja. Ne tehdään avoimissa katoksissa, joista voi ihailla näköalaa. Lyhyinkin hoitopaketeista kestää neljä tuntia.

Erityistä: Puhelin ja kamera ovat kiellettyjä.

 


 

Hierontoja kaipaavalle

Mikä? Vikasa Spa sijaitsee vuorenrinteellä meren äärellä, ja kaikki hoidot tehdään ulkoilmassa.

Mitä? Vikasa Spa on erikoistunut erilaisiin hierontoihin, kuten thaihierontaan, intialaiseen päähierontaan sekä ”ruotsalaiseen” hierontaan. Hieronnoissa sekä vartalo- ja kasvihoidoissa ja kuorinnoissa käytetään paikallisia luomutuotteita.

Miksi? Suosittuja hoitoja ovat aasialainen lymfahieronta ja puhdistavat vartalohoidot, joissa
käytetään yrttihauteita.

Erityistä: Thai yoga -hieronnassa on enemmän venytyksiä kuin tavallisessa thaihieronnassa. Se lisää liikkuvuutta ja sopii erinomaisesti joogaajille.

 


 

Joogaajalle ja sporttaajalle

Mikä? Samahita Retreat on tunnettu joogaajien keskuudessa, ja siellä korostetaan myös joogan henkistä ulottuvuutta. Tarjolla on myös paljon liikuntaa.

Mitä? Samahitan omistaja-johtajan Paul Dallaghanin mukaan paikka on yhteisöllinen keskus, jossa ihmiset voivat rentoutua ja kehittyä yhdessä. Keskus on erikoistunut detoxiin, jota voi kokeilla vaikka viikonloppukuurina.

Miksi? Jos olet innokas joogaaja, täällä voit lomailla samanhenkisten joukossa.

Erityistä: Sattva Dining -ravintola on tunnettu herkullisesta terveysruuastaan. Alkoholi ja tupakka ovat kiellettyjä.

 


 

Detoxin-nälkäiselle

Mikä? Absolute Sanctuary on kaunis lomakeidas, joka on rakennettu marokkolaiseen tyyliin. Erikoistunut detoxiin ja joogaan.

Mitä? Erityisesti hieronnat ovat suosittuja. Esimerkiksi rentouttavassa Tropical Indulgence -hoidossa hieronnan tekee kaksi hoitajaa yhtä aikaa.

Miksi? Hoitajat on koulutettu kuuluisassa Chiva Som -kylpylässä, joten laatu on huippua.

Erityistä: Hoidoissa käytetään oman puutarhan kurkumaa ja aloe veraa.

 


 

+ löytö luksusmuijalle

Mikä? Monia palkintoja saanut Conrad Spa sijaitsee korkealla kukkulalla, josta on komea merinäköala. Maisema avautuu myös hoitohuoneista, joissa on terassi, suuri amme ja höyrysauna.

Mitä? Tarjolla on sekä nykyaikaisia että perinteisiä aasialaisia hoitoja. Osa hoitohuoneista ja hoidoista on suunniteltu pariskuntia varten.

Kokeile: Testaa stressinpoistoon vaikkapa kaksituntista Samui Enriched -hoitoa (180 €). Se alkaa vartalokuorinnalla, joka tehdään kahvilla sekä sitruuna- ja jasmiiniöljyllä. Sen jälkeen nauti kylvystä orkidean terälehtien seassa ja thaihieronnasta. Päänahka hierotaan lämpimällä öljyllä ja lopuksi koko vartalo voidellaan tuoksuvalla voiteella.

Vinkkejä antoivat thaimaalaissyntyinen Thaimaan Tukholman-turistitoimiston markkinointivirkailija Karuna Hellström sekä Koh Samuilla asuva valokuvaaja Aziz Grieve.

3 pakollista Koh Samuilla

Jos olet lomailija, joka ei saa mielenrauhaa ennen kuin olet katsastanut pakolliset nähtävyydet, suorita nämä kolme:

1. Big Buddha -patsas

12 metriä korkea kultainen Buddha-patsas saaren koillisosassa.

2. Namtok Hin Latin -vesiputous

Kaunis ja helppopääsyisin Samuin monista putouksista. Ota mukaan uimapuku.

3. Ang Thongin merikansallispuisto

Koostuu 40 pikkusaaresta. Sinne järjestetään veneretkiä, ja siellä voi myös sukeltaa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.