Kultainen Big Buddha -patsas näkyy jo lentokoneen ikkunasta.
Kultainen Big Buddha -patsas näkyy jo lentokoneen ikkunasta.

Thaimaan Koh Samuin saari hemmottelee turistia upeilla rannoilla ja jumalaisella luonnolla. Ihaninta ovat kuitenkin spat.

Matkustaminen voi yhä yllättää. Astut koneeseen Suomen pakkasessa ja laskeudut puolen vuorokauden jälkeen Thaimaan Koh Samuin kuumankostealle lentokentälle. Lomatunnelma alkaa samalla sekunnilla, kun sinua kuskataan huvipuiston kulkuneuvoa muistuttavalla avovaunulla kohti matkatavarakatosta. Olet ehkä maailman söpöimmällä lentokentällä.

Koh Samui tuo paikoitellen mieleen Balin. Liikenteessä saaren pikkuteillä päristävät parhaat päivänsä nähneet minikuorma-autot, mopot ja moottoripyörät. Kypärät eivät kuulu paikalliseen kulttuuriin, ja ajaminen näyttää sujuvan varvastossuissa. Kylät koostuvat vähän vinksallaan olevista taloista. Värikkyyttä riittää, järjestyksen kanssa on niin ja näin.

Mutta mitäpä niistä, sillä tärkeimpiähän ovat jumalaisen kaunis luonto ja upeat rannat. Saaren vehreys, rannat ja ystävälliset ihmiset ovatkin syy, miksi Samuista on tullut niin suosittu lomakohde.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen bilesaaren maineessa ollut Samui on edelleen tunnelmaltaan mukavan boheemi. Turismin mukana on tullut ravintoloita, ostoskatuja ja hotelleja. Ei kuitenkaan liiaksi asti: koskematonta luontoa on sademetsissä ja rannikolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnetuimmat rannat ovat Lamai ja Chaweng, mutta ne ovat samalla myös ruuhkaisimmat. Chawengissa ovat myös saaren suurimmat ostoskeskukset. Samuilla ei kuitenkaan kannata keskittyä shoppailuun, vaan sijoittaa matkarahat itsensä hemmotteluun eli ihaniin kylpylähoitoihin ja hyvään ruokaan. Turisti voi käydä päiväkylpylöissä tai varata hoidon resort-hotellien spa-osastolta. Monen span yhteydessä on tarjolla myös tasokasta joogaopetusta.

Valitsimme runsaasta tarjonnasta viisi erilaista spata. Niistä neljä on edullisia mutta erittäin tasokkaita löytöjä. Viides on lukuisia luksus spa -palkintoja voittanut kylpylähotelli, mutta sielläkin esimerkiksi tunnin kasvohoito irtoaa satasella.

 

 

Luonnosta nautiskelevalle

Mikä? Tamarind Springs on monen kokeneen Samuin-kävijän ehdoton suosikki. Metsäkylpylässä eli viidakossa, valtavien puiden ja köynnösten keskellä, on luola ja kallioiden lomassa pieniä kylmävesialtaita siellä täällä.

Mitä? Kaikkiin hoitopaketteihin kuuluu ennen hoitoa puolitoistatuntinen ”steam and dream”. Se tarkoittaa oleskelua höyryluolassa yrttihuuruja hengitellen ja pulahduksia vesialtaisiin.

Miksi? Hoidot ovat paketteja eli sisältävät monia käsittelyitä ja hierontoja. Ne tehdään avoimissa katoksissa, joista voi ihailla näköalaa. Lyhyinkin hoitopaketeista kestää neljä tuntia.

Erityistä: Puhelin ja kamera ovat kiellettyjä.

 

 

Hierontoja kaipaavalle

Mikä? Vikasa Spa sijaitsee vuorenrinteellä meren äärellä, ja kaikki hoidot tehdään ulkoilmassa.

Mitä? Vikasa Spa on erikoistunut erilaisiin hierontoihin, kuten thaihierontaan, intialaiseen päähierontaan sekä ”ruotsalaiseen” hierontaan. Hieronnoissa sekä vartalo- ja kasvihoidoissa ja kuorinnoissa käytetään paikallisia luomutuotteita.

Miksi? Suosittuja hoitoja ovat aasialainen lymfahieronta ja puhdistavat vartalohoidot, joissa
käytetään yrttihauteita.

Erityistä: Thai yoga -hieronnassa on enemmän venytyksiä kuin tavallisessa thaihieronnassa. Se lisää liikkuvuutta ja sopii erinomaisesti joogaajille.

 

 

Joogaajalle ja sporttaajalle

Mikä? Samahita Retreat on tunnettu joogaajien keskuudessa, ja siellä korostetaan myös joogan henkistä ulottuvuutta. Tarjolla on myös paljon liikuntaa.

Mitä? Samahitan omistaja-johtajan Paul Dallaghanin mukaan paikka on yhteisöllinen keskus, jossa ihmiset voivat rentoutua ja kehittyä yhdessä. Keskus on erikoistunut detoxiin, jota voi kokeilla vaikka viikonloppukuurina.

Miksi? Jos olet innokas joogaaja, täällä voit lomailla samanhenkisten joukossa.

Erityistä: Sattva Dining -ravintola on tunnettu herkullisesta terveysruuastaan. Alkoholi ja tupakka ovat kiellettyjä.

 

 

Detoxin-nälkäiselle

Mikä? Absolute Sanctuary on kaunis lomakeidas, joka on rakennettu marokkolaiseen tyyliin. Erikoistunut detoxiin ja joogaan.

Mitä? Erityisesti hieronnat ovat suosittuja. Esimerkiksi rentouttavassa Tropical Indulgence -hoidossa hieronnan tekee kaksi hoitajaa yhtä aikaa.

Miksi? Hoitajat on koulutettu kuuluisassa Chiva Som -kylpylässä, joten laatu on huippua.

Erityistä: Hoidoissa käytetään oman puutarhan kurkumaa ja aloe veraa.

 

 

+ löytö luksusmuijalle

Mikä? Monia palkintoja saanut Conrad Spa sijaitsee korkealla kukkulalla, josta on komea merinäköala. Maisema avautuu myös hoitohuoneista, joissa on terassi, suuri amme ja höyrysauna.

Mitä? Tarjolla on sekä nykyaikaisia että perinteisiä aasialaisia hoitoja. Osa hoitohuoneista ja hoidoista on suunniteltu pariskuntia varten.

Kokeile: Testaa stressinpoistoon vaikkapa kaksituntista Samui Enriched -hoitoa (180 €). Se alkaa vartalokuorinnalla, joka tehdään kahvilla sekä sitruuna- ja jasmiiniöljyllä. Sen jälkeen nauti kylvystä orkidean terälehtien seassa ja thaihieronnasta. Päänahka hierotaan lämpimällä öljyllä ja lopuksi koko vartalo voidellaan tuoksuvalla voiteella.

Vinkkejä antoivat thaimaalaissyntyinen Thaimaan Tukholman-turistitoimiston markkinointivirkailija Karuna Hellström sekä Koh Samuilla asuva valokuvaaja Aziz Grieve.

3 pakollista Koh Samuilla

Jos olet lomailija, joka ei saa mielenrauhaa ennen kuin olet katsastanut pakolliset nähtävyydet, suorita nämä kolme:

1. Big Buddha -patsas

12 metriä korkea kultainen Buddha-patsas saaren koillisosassa.

2. Namtok Hin Latin -vesiputous

Kaunis ja helppopääsyisin Samuin monista putouksista. Ota mukaan uimapuku.

3. Ang Thongin merikansallispuisto

Koostuu 40 pikkusaaresta. Sinne järjestetään veneretkiä, ja siellä voi myös sukeltaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla