Idylliseen Ahvenanmaahan tutustuu parhaiten kiireettömästi polkien.

Kun Ruotsin-laiva saapuu Maarianhaminaan, maihin jää vain harva matkustaja. Muutama auto ja kymmenkunta pyöräilijää katoavat saman tien pikkukaupungin unisille kaduille.

Poljen muutaman minuutin kaupungista poispäin, ja ympärilläni on enää usvan peittämiä peltoja, vanhoja punaisia tuulimyllyjä ja hiljainen metsä. Suuntaan luoteeseen kohti Eckerön kylää ja tunnen, kuinka auringon noustessa ilma täyttyy metsämansikan ja kielojen tuoksusta.

Parinkymmenen kilometrin matka taittuu hujauksessa. Hammarlandissa pysähdyn ihmettelemään 1300-luvulla rakennettua kivikirkkoa, ja pian edessä jo kohoaakin Eckerön mahtava, Carl Engelin suunnittelema Posti- ja tullitalo. Melkein 200 vuotta vanha rakennus näyttää vielä nykyäänkin ylisuurelta, olihan sen aikoinaan tarkoitus tehdä vaikutus lännestä Venäjän keisarikuntaan matkaaviin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka aamu on vasta alkamassa, talossa jo puuhataan. Mercedes Urbano-Winquist aloittaa työnsä aamuviideltä. Hänen on huolehdittava paikan kahvilasta, leipomosta ja kokonaisesta pikkutehtaasta. Vanhan arvorakennuksen kellarissa nimittäin syntyy koko saariston paras suklaa, kuuluisat Mercedesin praliinit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vieraiden ja kulkurien saari

Herkun ainekset, Tjudön viinitilan liköörit, naapuritilojen paksu kerma ja metsämarjat, ovat kaikki 50 kilometrin säteeltä. Mutta
parasta kaakaota täytyy hakea Venezuelasta saakka. Sieltä Peter Winquist, postitalon nykyinen isäntä, löysi aikoinaan myös vaimonsa Mercedesin.

– Tästä on tullut kotini. Ahvenanmaalaiset ovat aina olleet merenkulkijoita, ja tänne on päätynyt ihmisiä eri maailmankolkilta. Vieraat ja kulkurit on täällä aina otettu vastaan ilomielin, Mercedes kertoo asetellessaan tuoreita leivoksia ja pannacotta-annoksia näytille.

Ahvenanmaalaisesta  vieraanvaraisuudesta nauttii parhaillaan postitalossa myös helsinkiläinen taiteilija ja lastenkirjojen kuvittaja Alexander Reichstein. Postitalon taiteilijaresidenssi houkuttelee taiteilijoita ulkomailta asti.

Maaginen Kökar

Yhteysalus Maarianhaminasta uhmaa aaltoja ja suuntaa kaakkoon. Nuori pyöräilijäporukka innostuu laulamaan, muut katselevat lumoutuneina saaristomaisemaa. 1600-luvulla täällä kulki Suuri postitie, ja talonpojat kuljettivat postia säässä kuin säässä – juosten ja soutaen. Ihmetellessäni kauanko mahtoi kestää soutumatka eteläiseen Kökariin huomaan, että olemme jo perillä. Soutuväellä tähän saattoi mennä päivä.

Hyppään pienempään veneeseen, ja oppaani Jan-Erik ohjaa sen tottunein ottein eteenpäin. Edessämme on saariston kenties salaperäisin paikka, lumoava Källskär. Kun nousemme maihin, en saa silmiäni irti kallioiden omituisista muodoista. Jan-Erik näyttää tietä satamasta ylös, ja pian ihastelemme jo kukkeaa puutarhaa Reima Pietilän suunnitteleman hirsihuvilan pihamaalla.

– Karu ja myrskyisä Källskär oli ruotsalaisen vapaaherran Göran Åkerhjelmin unelma ja pakkomielle, Jan-Erik kertoo huvilan nyt jo edesmenneestä omistajasta.

Kreivi, kuten paikalliset Åkerhjelmia nimittivät, kutsui saarelle nimekkäitä vieraita ja pani heidät rakennustöihin. Saarella aikaansa viettänyt Tove Jansson on kirjoittanut, että Åkerhjelm pani jopa paronittaret ja kreivittäret töihin, pesemään ja kuorimaan perunoita.

Tilaa hengittää

Sadan metrin päässä huvilasta sileät kalliot laskeutuvat mereen, ja keskellä seisoo kuuluisa Källskärin kannu – jääkauden muovaama hiidenkirnu, jolla on naiselliset muodot.

Paluumatkalla päätän viivähtää pitempään Kökarilla. Kuljen pitkin metsäpolkua rautakautisen asutuksen paikalle, hiljennyn fransiskaanikappelin paikalle rakennetussa kirkossa urkumusiikkia kuunnellen ja hengitän tervantuoksuista ilmaa Karlbyn tunnelmallisessa satamassa.

Lähtöpäivänäni Jan-Erik tulee hyvästelemään.

– Kökar on maaginen, eikö vain? Jos pidit siitä, palaa elokuun lopussa viettämään Muinaistulten yötä. Silloin Kökar on parhaimmillaan.

Omin päin tai pakettimatkalla

  • Saaristoliikenteen palvelut ovat pyöräilijöille ilmaisia. Erilliset polkupyörälautat ovat kuitenkin maksullisia (9–18 €). Pyörälauttojen aikataulut löytyvät sivulta www.aland.com.
  • Ahvenanmaalla selkeästi viitoitetut pyörätiet seuraavat useimmiten vanhoja pää- ja kyläteitä.
  • Mökki- ja vieraskotimajoitukset on hyvä varata etukäteen. Sesongin aikana monet ovat täynnä ja sen ulkopuolella vain harva on auki.
  • Valmiita pyöräilymatkapaketteja myyvät ahvenanmaalaiset matkatoimistot sekä mm. Viking Line, TallinkSilja ja Air Åland. Paketit maksavat noin 60 euroa päivältä ja sisältävät meno-paluuliput, majoituksen ja pyörän vuokran.
  • Omatoimimatkailijat voivat tuoda pyörän mukanaan tai vuokrata sen RoNo Rent -pyörävuokraamosta, jolla on Maarianhaminassa kaksi toimipistettä, www.rono.ax. Täältä voi myös vuokrata kanootin tai veneen.

Lue myös:

Reittiehdotukset pyöräilymatkalle

Sisältö jatkuu mainoksen alla