Lue uusi Matkakirjat-blogi! Kirjailija Antti Tuurin matkakirja ”Matkoilla Euroopassa” on leppoisaa luettavaa aikuisten interraililta – paitsi Genevessä, missä varas nappaa Tuurilta salkun ikivanhalla tempulla.

Uusi Matkakirjat-blogi. Kirjailija Antti Tuurin matkakirja ”Matkoilla Euroopassa” on leppoisaa luettavaa aikuisten interraililta – paitsi Genevessä, missä varas nappaa Tuurilta salkun ikivanhalla tempulla.

Kirjailija Antti Tuuri kyllästyi lentokenttien jonoihin, tarkastuksiin, virkailijoiden töykeyteen ja koneiden myöhästelyyn. Niinpä hän ryhtyi tekemään taas junamatkoja. Ja kuten jokainen interrailin kokenut tietää, silloin matkan tarkoitus on itse matka eikä perille pääsy.

Aikuisten interraililla Tuurit matkustavatkin – kirjailijan kumppanina Euroopan kaupunkeja koluaa puoliso Pirkko. Hitaat laivatkin tulevat tutuiksi, ja myös jokunen lentomatka kirjaan mahtuu.

Radiohaastattelussa Tuuri totesi sympaattisesti, että A-luokan matka tehdään vaimon kanssa ja B-luokan matka ilman vaimoa – ei suinkaan päinvastoin. Pariskunnalla on aikaa katsella ohikiitäviä pyökkimetsiä ja jo huhtikuussa keltaisena kukkivia rypsivainioita. Tuurit ovat tulleet junamatkalle eivätkä pääsemään perille: ”perillä olisimme aina, kun olisimme junassa”.

Kirjan kuohuttavimpia tapahtumia on varkaus Genevessä. Kikka on klassinen: Mies koputtaa asemalla junanvaunun ikkunaan, ja kirjailija ja rouva yrittävät saada selvää, mitä asiaa tällä on. Sillä aikaa röyhkeä rikostoveri vie kirjailijan salkun pariskunnan selän takaa.

Lukijana minua harmittaa, että kustannustoimittajat on Suomen kustantamoista saneerattu vähiin. Tämänkin matkakirjan proosaa olisi voinut kirkastaa poistamalla siitä latteita itsestäänselvyyksiä. Ketä hei ihan oikeasti kiinnostaa, että kirjailija herää aamulla puoli kuudelta, kuudelta tai puoli seitsemältä, ja että hän sen jälkeen käy aamiaisella.Tutut aamutoimet toistuvat tekstissä huomattavan usein.

Varmaankin kustannustoimittaja olisi puuttunut myös ylenpalttiseen passiivin käyttöön: ”Illalla kävellään vielä Seinen rantaan --- Saadaan taksi Rue de Rivolilta ja tullaan sillä kotikulmille.”

Parhaimmillaan Euroopan kolkat avautuvat tässä kirjassa hajuja myöten. On kiehtovaa kuvitella, miltä haiskahtaa vaikkapa Norjan Fagernes hapankalafestivaalien aikaan.

Pirkko Puoskari

Antti Tuuri: Matkoilla Euroopassa. Otava 2011, noin 33 €.

http://www.otava.fi/kirjat/kotimainen/2011/fi_FI/matkoilla_euroopassa/

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.