Tuhkarinnettä kipuaa ylös asti noin 55 matkailijaa päivässä. Lue ja mieti, selviäisitkö itse urakasta.

Tuhkarinnettä kipuaa ylös asti noin 55 matkailijaa päivässä.

Vuorivanhus näyttää ylhäisen yksinäiseltä. Reittivaihtoehdoista olen valinnut Marangun: vaelluspolku on hyväkuntoinen, matkalla on vessoja, piknikpöytiä ja tupia sopivien päivämatkojen päässä toisistaan.

Bussi kuljettaa porukkamme Moshin kaupungista kansallispuiston portille. Varusteista huolehtivat kantajat - ilman heitä nousu olisi liian raskas.

Portilta seitsemän kilometrin päässä on Mandaran maja, joka sijaitsee noin 2 700 metrin korkeudessa.

Moshin sähkövalot ja Kibon lumet

Päivämatka on pitkä, noin 12 kilometriä, ja illansuussa pääsemme perille noin 3 800 metrin korkeuteen Horombon majalle. Alhaalla pimeydessä loistavat Moshin valot ja ylhäällä Kibon lumet kuun hopeisessa valossa. Vietämme tässä korkeudessa kaksi yötä ilmanalaan totutellen.

Kiipeämme 4 100 metriin mustavalkoraitaiselle Seeprakalliolle. Jotkut joutuvat luovuttamaan tässä vaiheessa, koska vuoristotaudin oireet käyvät liian voimakkaiksi.

Aina valmis ambulanssi

Seuraavaksi kiipeämme noin 11 kilometrin matkan 4 700 metrissä sijaitsevalle Kibon majalle.

Vastaan tulee pyörillä ja jousituksella varustetut paarit, joilla kuljetetaan alas vuoristotaudin saaneita tai muuten loukkaantuneita ihmisiä.

Uupuneina saavumme perille Marangun reitin alkeellisimpaan majaan. Syömme aikaisen päivällisen ja kääriydymme makuupusseihimme odottelemaan herätystä, joka tulee ennen puoltayötä.

Matkaa ylös on jäljellä vain kuutisen kilometriä, mutta sen aikana noustaan yli kilometri korkeussuunnassa. Päätä särkee, mäki on jyrkkääkin jyrkempi ja varpaita paleltaa. Paha olo iskee tajuntaani ja ymmärrän, että jos en nyt käänny, minut saatetaan joutua kantamaan alas. Alamäki, jos mahdollista, on nousuakin rankempi, ainakin polville. Kahdentoista hengen ryhmästämme huipulle pääsee viisi.

Afrikan korkein

- Nukkuva tulivuori Kilimanjaro on madaltunut kolme metriä virallisesta korkeudestaan. Vuonna 1999 geologit tarkensivat, että lumihuippu kohoaa 5 891,77 metrin korkeuteen.
- Kilimanjaron kansallispuisto on perustettu 1973. Pinta-ala on 756 km².

Teksti: Annika Vartio
Kuva: Tari Oksanen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.