Alankomaiden Antillien suurinta saarta hyväilevät Karibianmeren lämpöiset vedet.

Curaçao sijaitsee Venezuelan rannikon tuntumassa Karibianmeressä pahimpien hurrikaanireittien eteläpuolella. Siellä ei myöskään ole tulivuoria. Niin ilma kuin vesikin ovat miellyttävän lämpöisiä.

Curaçao on Alankomaiden Antillien suurin saari ja noin 50 000 asukkaan Willemstad sen suurin kaupunki. St. Anna Bay jakaa Willemstadin kahteen osaan: linnoituksen puoleiseen Pundaan ja läntiseen Otrobandaan, "toiseen puoleen". Ensimmäisenä iltana tyydyimme matkakumppanini kanssa käväisemään Pundassa toteamassa, että kovin oli keskusta hiljainen sunnuntai-iltana. Arkisinkin liikkeet sulkivat jo kuudelta. Mikään yöjuhlijan toivepaikka Curaçao ei ole. Willemstadin iltaelämä on vilkkaimmillaan Mambo Beach Clubilla torstaista lauantaihin.

Idyllisiä rantoja

Rantoja Curaçaossa on kaikkiaan yli 30, mutta ne eivät ole kovin pitkiä, sillä rantaviiva on rikkonainen. Tästä syystä saarelta puuttuvat isot turistijoukot ja niiden houkuttelemat taskuvarkaat. Idyllisiä paikkoja löytyy paljon. Yhteinen nimittäjä kaikille rannoille on kristallinkirkas, turkoosi vesi. Oma suosikkirantani oli Boka Sami pienen kalastajakylän edustalla. Sinne pääsee vajaassa puolessa tunnissa Otrobandan linja-autoasemalta. Tunnelma oli leppoisa, ja oli luksusta maata kivilaiturilla sinivihreiden laineiden lyödessä hiljalleen rantaan.

Paluun arvoinen paikka

Kahdeksan päivän kokemuksella en keksi ainuttakaan syytä, miksen voisi suositella Curaçaota lomakohteeksi, paitsi jos mielessä ovat lähinnä yöelämän houkutukset. Curaçao on aidompi kuin muut ABC-saaret, pintapaikkana tunnettu Aruba ja sukeltajien suosikki Bonaire. Kovin eksoottinen Curaçao ei kuitenkaan ole, vaan meininki on aika eurooppalaista. Jos kaipaa alkuperäistä Karibiaa, kannattaa suunnata vaikka Dominicalle.

Curaçaon tähdet

Aktiviteetit **** Hyvät sukellusmahdollisuudet. Harrastaa voi myös maastopyöräilyä, ratsastusta ja patikointia.
Matkailuolot **** Kaikkialla on siistiä ja hygieenistä. Ei kieliongelmia eikä huijausmentaliteettia. Turvallisen oloista.
Luonto *** Yllättävän vihreä saari, maisemaltaan ehkä hiukan yksitoikkoinen.
Rannat *** Rannat ovat yleisilmeeltään siistejä.

Teksti: Kirsi Vallenius

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.