Balilla voit syvähengittää orgasmin, piipahtaa parantajalla ja nauttia maailman parasta raakasuklaakakkua. Sisäinen hörhösi hymyilee Ubudissa.

Balin saarella sijaitseva Ubud hengästyttää jo ensimmäisinä päivinä. Kapeat kadut kuhisevat elämää: värikkäisiin joogatrikoisiin sonnustautuneet länsimaalaiset naiset kiiruhtavat meditaatiotunnille, skootterit pörisevät ruuhkassa iltapäivän kuumuudessa ja temppelistä raikaa rytmikäs balilainen lyömämusiikki. Täältä pitäisi löytää sisäinen rauha. Epäilen.

Taitelijakylästä on kasvanut viimeisen vuosien aikana merkittävä itsensä etsimisen keskus. Potin räjäytti viisi vuotta sitten menestysleffa Eat, Pray & Love. Sympaattinen kylä riisipeltojen keskellä tuli koko maailman tietoisuuteen, kun Julia Robertsin esittämä toimittaja ramppasi Ketut-nimisellä parantajalla korjaamassa särkynyttä sydäntään.

– Ubud täyttyi eronneista naisista, jotka täyttävät tyhjiötä joogaamalla ja meditoimalla, Gayatri-hotellia pyörittävä suomalais-balilainen Ayu Ikonen naurahtaa.

Bali on Indonesian ainut hindu-uskoisten saari. Sen hengellinen keskus on Batur-tulivuoren lipeillä sijaitseva Ubud. Riisiviljelmien keskellä sijaitseva kylä syntyi 800-luvulla, kun Jaavalta saapunut buddhalainen pappi meditoi Champuan-joen äärellä.

– Ubud merkitsee lääkettä. Se on ollut alusta alkaen parantamisen keskus, paikallinen taiteilija Jackie Anak Agung Gede kertoo.

Kylä on täynnä on mahdollisuuksia ja sattumuksia, joiden vuoksi kannattaa eksyä pääkaduilta pikkukujille. Kulje siis sydän auki, mutta pidä jalat maassa. On omasta uteliaisuudesta ja asenteesta kiinni, millaisena kylä näyttäytyy: rauhan tyyssijana, ylikaupallisena joogakylänä vai inspiraation lähteenä.

 


 

Terveysherkkuja ja kyytiä kuona-aineille

Kylä on terveysruokahifistelijän paratiisi. Jos kartat gluteiinia, maitotuotteita tai lihaa, olet oikeassa paikassa. Puhdistavaa detox-kuuriin löytyy jos jonkinmoista vaihtoehtoa, eikä jälkiruuastakaan tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa.

Suositussa Dayu’s Warung -ravintolan muhkea, alle muutaman euron hintainen kakkupala on tehty raakasuklaasta ja kesäkurpitsasta. Syntisiäkin herkkuja löytyy: kylän trendikkäimmässä kahvilassa kahvin voi nauttia cocktail-lasista jäätelön kera.

– Olen kylän pahis, koska myyn kofeiinia keskellä terveysruokaparatiisia, Seniman-kahvilan omistaja David Sullivan nauraa.

Belgialainen Christoff Bamboo nauttii ansaittua erikoiskahviaan. Kymmenen päivän mehupaaston jäljiltä designer kertoo heränneensä uudestaan henkiin. Hän on käynyt suolentyhjennyksessä, mikä on iso trendi. Ubudissa kaikki nimittäin tietävät, että keho varastoi mielen kuonaa.

– Vaimoni käski minut tänne tekemään elämänmuutoksen. Ubudissa on mahdollisuus muuttaa suuntaa, koska kaikki on käden ulottuvilla. Jos haluaa selkeyttää mieltään, pitää aloittaa kehosta, Christoph sanoo.

Ketut, hän on täällä!

Jos haluat tavata Eat, Pray & Love -elokuvasta tutun Ketut-parantajan, se on mahdollista. Tai ainakin melkein, sillä Ubudissa ei voi olla törmäämättä samannimiseen parantajaan. Ketut on Balilla yleinen naisten ja miesten nimi.

Chileläinen Karina Saki tapaa ranskalaisravintola Rendez Vous Douxissa oman Ketutinsa, joka on pukeutunut näyttäviin sormuksiin, kristallikoruihin ja värikkääseen paitaan.

Parantava hieronta alkaa vyöhyke-terapialla ja hieronnalla. Sessio päättyy perinteiseen balilaiseen parantamiseen, jossa käytetään yrttejä ja esi-isien viisautta. Ketut pyytää Karinaa hengittämään syvään ja asettelee tämän vatsan ja otsan päälle kristalleja.

Hoidosta maksetaan omantunnon mukaan.

– Tämä oli enemmän kuin pelkkä hieronta

 


 

Henkisyys korvaa yökerhot

Päivät ovat kiireisiä, kun tuntuu, että kaikkea mahdollista voisi tehdä: lähettää rakkautta eksälle workshopissa, parantaa keho edellisvuosien stressistä, joogata ja käydä hieronnassa. Alkaa tuntua, että hyvää oloa suorastaan ylisuoritetaan.

– Ehdin hotellille yleensä vasta iltamyöhään. Tarjonta on niin ylitsepursuvaa, portugalilainen Sandy Branco tilittää.

Ubud on pakopaikka todellisuudesta. Suitsukkeet tuoksuvat ja väriloisto hivelee silmiä. Yöelämää on niukalti, sillä kaikki pyörii uskonnollisten aktiviteettien ympärillä. Joka päivä jossain on seremonia, johon paikalliset naiset pukeutuvat värikkäisiin temppeliasuihin.

– Paikalliset rukoilevat balilaiseen tapaan monta kertaa päivässä ja valmistavat uhrilahjoja hengille. Tästä johtuen Ubudissa on selittämätöntä taikaa, pohtii kylässä toista kertaa lomaileva akupunktioterapeutti Markku Forss.

Maalaa sisäinen totuutesi

Ubudin ylpeys on vuonna 1999 kuollut espanjalainen Don Antonio Blanco, jota kutsutaan Balin Daliksi. Hänen töitään voi ihailla Blancon museossa. Eräässä mahtipontisessa, renessanssihenkisessä teoksessa komeilee Blancon balilainen tanssijavaimo ja hänen rintansa.

– Blanco rakasti naiskauneutta. Siihen aikaan oli normaalia, että palvelusväki käveli Blancon kotona yläosa paljaana, Ubudissa ensimmäisen kerran 80-luvulla vieraillut ympäristötieteilijä Tapio Reinikainen sanoo.

Omaa sisäistä Blancoaan voi etsiä maalauskurssilla. Ruotsalainen Vedic Art -taideopettaja Sara Asterborg kehottaa maalaamaan ”omassa energiassa, jotta löytäisi yhteyden sisäiseen totuuteensa”.

Kurssi alkaa viivan piirtämisellä, joka on ensimmäinen Vedic Artin periaate. Kuuden tunnin päätteeksi viivasta on syntynyt hindu-jumala Ganesha, joka poistaa esteitä paremman elämän tieltä.

– Puramme paperille sen, mitä on sisällemme, Sarah sanoo.

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.