Joskus irtoaa sohva, joskus siskonpeti. Molemmissa on puolensa. Kuva: Shutterstock
Joskus irtoaa sohva, joskus siskonpeti. Molemmissa on puolensa. Kuva: Shutterstock

Vain sohvasurffaaja tietää, miltä tuntuu astua vieraaseen kotiin ja nukkua oudon perheen kanssa.

Pelkkä ajatuskin tuntemattoman kodissa majoittautumisesta jännittää. Mitä jos tapahtuu jotakin kamalaa? Entä jos majoittajat ovatkin täysiä sekopäitä?

Tällaisia ajatuksia tulee helposti mieleen, kun katselee Couchsurfing-palvelun (CS) tarjontaa ja suunnittelee reissuyöpymisiä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat etsiä siellä kotimajoitusta – ja tarjota majapaikkaa. Täysin ilmaiseksi.

Muitakin vastaavia palveluita on, mutta CS on yksi suurimmista: palvelussa on miljoonia käyttäjiä kaikkialta maailmasta. Mikä ajaa ihmiset tarjoamaan petipaikkaa vapaaehtoisesti oudolle matkustajalle? Ja mikä saa puolestaan matkailijan yöpymään tuntemattoman ihmisen luona?

1. Majapaikka ilmaiseksi

Sohvasurffaus perustuu vieraanvaraisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Raha ei liiku tässä palvelussa. Ilmainen majoitus on monelle syy alkaa sohvasurffaajaksi, mutta yhtälailla CS-palvelussa on mukana heitä, jotka tulojensa perusteella voisivat majoittua joka kerta viiden tähden hotellissa.

Kun kyseessä on vaikka yksi lyhyt yö uudessa paikassa, kannattaako sitä tuhlata kalliiseen hotellihuoneeseen? Jos tarjolla on ilmainen majoitus, voi rahansa säästää muuhunkin tarkoitukseen. Vaikkapa seuraavan reissun hotelliyöpymiseen.

2. Vaihtelu virkistää

Tuskin kukaan sohvasurffaaja miettii pelkästään ilmaista majapaikkaa, vaan mielessä käyvät myös monet muut asiat. Jotkut matkustavat niin paljon, että he ovat tylsistyneet jo hotelleihin ja haluavat nähdä muitakin majoituspaikkoja.

Kyllä, kaikkia eivät valkoiset hotellilakanat ja aamupalat enää innosta. Sohvasurffaaja pääsee oikeasti kurkistamaan paikallisten kotiin. Kaupan päälle tulee usein uusiin tyyppeihin ja kulttuureihin tutustumista.

3. Uusia ihmisiä – jopa ystäviä

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset matkustavat, on ihmisten tapaaminen. Sohvapaikan tarjoaja voi päättää itse, kuinka paljon hän on tekemisissä vieraansa kanssa. Jos sosiaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta kumpaakaan osapuolta yhtään, silloin kannattaa miettiä, olisiko esimerkiksi kodin vuokraaminen airbnb-palvelun kautta järkevämpää.

Etukäteen majapaikan tarjoajaan tai sohvapyynnön lähettäjään voi tutustua hänen CS-profiilissaan. Siellä näkyvät mahdolliset suositukset, jotka hän on saanut muilta jäseniltä, hänen kiinnostuksenkohteensa ja muut tiedot, mitä hän on jättänyt itsestään. Yleensä sohvasurffaajat ovat kiinnostuneet majoittajistaan – ja toisin päin. Moni nimenomaan haluaa tutustua uusiin ihmisiin ja paikallisiin tapoihin. Epäilyttäviäkin majoitustarjouksia palvelussa liikkuu, joten täysin ennakkoluulottomasti ei ole syytä hypätä ensimmäisen matkaan – varsinkin, jos oma vaisto varoittaa alusta asti.

Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto
Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto

4. Opastusta paikallistapoihin

Miten uskallan majoittautua tuntemattoman sohvalla? Jos ajatus hirvittää ihan liikaa, kannattaa sohvasurffariura aloittaa pienemmällä liikkeellä. Uuteen paikkaan matkustava voi kysyä CS-palvelusta, josko joku haluaisi lähteä hänen kanssaan kahville tai esitellä kaupungin nähtävyyksiä. Varsinkin yksinmatkustaville tämä on järkevä tapa ottaa uusi matkakohde haltuun, mutta sohvasurffaus ei ole pelkästään sinkkujen palvelu. Pariskunnat ja perheet harrastavat yhtälailla sohvamatkailua.

Jäsenet tarjoavat ”opaspalveluitaan” itsekin, ja niitä on helppo selata muun muassa sohvasurffareiden keskustelupalstoilta. Joku on erikoistunut elokuviin ja on valmis leffaseuraksi. Jollakin on hallussaan puistot ja luontokohteet tai ravintolat ja yöelämä, joita hän haluaa näyttää turistille.
Yhtälailla joistakin on mukava päästä esittelemään suomalaista kulttuuria karjalanpiirakoineen ja vaihtuvine vuodenaikamaisemineen. Joko Suomeen saapuneelle surffaajalle tai vieraalla sohvalla, jonne itse on hakeutunut.

5. Jakamisen riemu

Maksuton palvelu ei vaadi tuliaisia, mutta moni surffari on tottunut kantamaan jotain pientä mukanaan. Niin kuin majapaikan isäntä tai emäntä haluaa jakaa kanssasi aterian, on monesta kiva jakaa heidän kanssaan pieni muisto kotimaastaan.

Kaikki eivät pysty tarjoamaan ruokaa, mutta eivät välttämättä omaa huonetta tai sohvaakaan, avaimesta puhumattakaan. Majoitus saattaa löytyä vaikka jurtasta kymmenen hengen siskonpetistä. Silloin sohvasurffaus opettaa matkailijalle uudella tavalla kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Kunhan ensin sopii ja hyväksyy majapaikan säännöt, sohvasurffaaja kuuluu hetken yhteisöön, johon muuten ei olisi mahdollista kuulua.

Toimittajalta

Miten minusta tuli sohvasurffari?

”Valitsemanne kaupungin hotellit ovat 98-prosenttisesti täynnä.”

Ensimmäisellä kerralla jouduin sohvasurffaajaksi pakon edessä, kun nettivarausjärjestelmät huusivat ei-oota. Olin saapunut pieneen kanadalaiskaupunkiin samaan aikaan, kun siellä järjestettiin isot festivaalit. Yleensä varaan majapaikkani ennakkoon, mutta kuukauden bussilipun haltijana halusin kokeilla tällä kertaa ex tempore -seikkailuja. En osannut kuvitellakaan, että kaikki motellit ja hostellit olisivat täynnä pikkukaupungissa, jossa haluaisin tehdä jaloittelustopin. Paikallinen ystäväni suositteli Couchsurfing-palvelua (CS).

– Sinne pitää kirjautua ja tehdä profiili. Sitten alat selata potentiaalisia majoittajia ja lähetät yöpymispyynnön.

Miten uskaltaisin yöpyä tuntemattoman luona? Mitä jos minulle sattuisi jotain? Näitä kysymyksiä pyörittelin päässäni samalla, kun katselin Saskatchewanin provinssissa sijaitsevan Reginan paikallisia sohvia CS-palvelussa.

Uteliaisuus ja luottamus onneksi voittivat – kuten aina parhaimmilla matkoilla tapahtuu. Löysin mahtavan maatilamajoituksen, jonka omistajat tulivat hakemaan linja-autoasemalta, ruokkivat ja viihdyttivät niin hyvin, että en malttanutkaan lähteä pois vielä ensimmäisen yön jälkeen. Kahden yön jälkeen oli pakko jatkaa matkaa aikataulujen vuoksi, mutta preerialle jäivät ihmiset, jotka lähettävät edelleen joulukortin ja joiden luokse olen aina tervetullut.

Sen jälkeen olen majoittanut itse spontaanisti ihmisiä joka puolelta maailmaa sekä makoillut sohvilla ja sängyillä kymmenien CS-jäsenten kodeissa. Minut on yllätetty paikallisilla aterioilla omassa kodissani sekä vuosisadan juhlilla ja muilla kokemuksilla sohvapaikoissani, jossa tälle väsyneelle matkailijalle olisi riittänyt sillä kertaa pelkkä nukkumismahdollisuus.

Seitsemän vuoden aikana olen opastanut ihmisiä kotipaikkakunnallani ja tarjonnut kahviseuraa, mutta myös kysynyt sen ja monen muun palveluksen perään omilla matkoillani. Kun lentokoneiden vaihto ei ole onnistunut tai hotelli on varattu silmieni edessä täyteen, olen saanut korvaamatonta apua tuntemattomilta ihmisiltä. Ilman luottamusta sekä pientä seikkailunhalua en olisi uskaltanut tarttua näihin tarjouksiin koskaan ja olisin jäänyt monta hienoa sohvakokemusta köyhemmäksi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kysely

Oletko harrastanut sohvasurffausta?

En
En
62.5%
Kyllä
Kyllä
37.5%
Ääniä yhteensä: 8

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.