Autoni puskee ylös jyrkkää serpentiinitietä. Peruutuspeilissä Kreetan pohjoisrannikko loittonee himmertävään usvaan. Tunnetko jo Omalosin, Lasithin ja Askifun?

Autoni puskee ylös jyrkkää serpentiinitietä. Peruutuspeilissä Kreetan pohjoisrannikko loittonee himmertävään usvaan.

Omalos: Kreetan salakätkö

Omalóksen tasanko sijaitsee tuhannen metrin korkeudessa Hanian eteläpuolella. Matka Haniasta taittuu reilussa tunnissa.

Tasangon laidalta Ksilóskalosta laskeudutaan yhteen Euroopan pisimmistä rotkoista, 16 kilometrin pituiseen Samariáan.

Omaloksen tasankoa ympäröivät jylhät Valkoiset vuoret, Léfká Ori. Ne ovat saaneet nimensä lumipeitteestä ja valkeasta kalkkikivikallioperästä. Huipuista lähin, Gingilos, nousee tasangon lounaislaidalla rotkon kupeessa. Huipulle nousuun ja paluumatkaan kuluu kuutisen tuntia.

Askifú, kirjava tilkkutäkki

Ajan Haniasta itään tietä, joka yhdistää saaren länsi- ja itäpään. Vrissésin kylän kohdalla käännyn ylös vuorille kohti Askifún tasankoa. Ajoaikaa Haniasta kertyy reilu tunti.

Tasanko on kirjava kuin tilkkutäkki. Pienet pellot jakavat sen kuvioihin, joilla kasvaa viinirypäleitä, vihanneksia, perunaa ja viljaa.

Askifúlla talvet ovat kovia, kosteita ja tuulisia. Lunta sataa jonkin verran, ja koko alue muuttuu aika ajoin järveksi. Runsaat sateet aiheuttavat tulvia, ja vesi on syövyttänyt huokoiseen kalkkikiveen aikojen kuluessa spagettimaisia luolastoja.

Lasíthi,perunaparatiisi

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Iraklionista itään käännyn Kreetan suurimmalle tasangolle, 850 metrin korkeudessa sijaitseva Lasíthille.

Osun sekatavarakauppaan, kun eräs kylän mies ostaa perheelleen päivän peruna-annoksen: puolitoista perunaa. Siitä riittää monelle, sillä täällä kasvaneet perunat ovat usein lähes kilon painoisia.

Lasíthin kylissä elää ihmisiä, jotka mielellään kertovat elämästään ja tarjoavat lasillisen rakia, oliiveja ja jokusen sitruunalta tuoksuvan uuniperunan palasen. Ja vaikka et kreikkaa ymmärtäisikään, he kertovat kovista talvista ja tulvista, kesän raikkaista tuulista ja rakkaudesta tähän vuorten sylissä lepäävään lakeuteen.

Matkatietoa Kreetasta:

* Kreikan suurin saari, pinta-ala 8 260 km².
Asukasluku Noin 600 000.
Pääkaupunki Iraklion, noin 130 000 asukasta
* Matkailijoiden määrä noin 3,5 miljoonaa vuodessa.
* Kesä on pitkä ja kuiva, talvi leuto ja sateinen. Luonto on parhaimmillaan huhti-toukokuussa. Kuuminta on kesä-elokuussa, jolloin matkailijoita on eniten.

Teksti ja kuva: Anna Meurling

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.