Kesämatkalla kotimaassa voi perehtyä vaikkapa siihen, mitä tarkoittaa "Kunnioita isääsi ja äitiäsi". Mäntässä se tarkoittaa Mäntän kuvataideviikkojen tämänvuotista, puhuttelevaa teemaa.

Kesämatkalla kotimaassa voi perehtyä vaikkapa siihen, mitä tarkoittaa "Kunnioita isääsi ja äitiäsi". Mäntässä se tarkoittaa Mäntän kuvataideviikkojen tämänvuotista, puhuttelevaa teemaa.

Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä taiteilijoiden suhteet isiin ja äiteihin kietoutuvat elämän perustunteiden ympärille: vanhempia lähestytään lempeyden ja kipeyden, kaipuun ja vihan tai kunnioituksen ja pettymyksen läpi.

Oheisohjelmassakin on mielenkiintoisia tilaisuuksia. Esimerkiksi perjantaina 15.7. näyttelyn kuraattori Otso Kantokorpi heittäytyy tiskijukaksi mänttäläisessä ravintola Morgan Kanessa soittaen vinyyliltä virolaista viihdemusiikkia.

Otso Kantokorpi tunnetaan myös Tallinnaa käsittelevistä Sankarimatkaaja-kirjoista. Reissatessaan itänaapurissa hän alkoi harrastaa Neuvostoliiton ajan virolaisen viihdemusiikin keräämistä.

Kun Kantokorpi teki matkaoppaitaan, hän selvitteli kaikilta paikkakunnilta, onko niissä olemassa mitään paikallista musiikkia tai kirjallisuutta. Hän innostui kartuttamaan vinyylilevylöytöjään kokoelmaksi, kun hän huomasi, että hän löysi antikvariaateista kaikki ne levyt, joita etsi.

– Olen kuitenkin ollut koko ikäni musiikista kiinnostunut aktiivikuuntelija. Kun löytyi tuollainen hupainen keräilykohde, josta pystyi vielä hankkimaan kunnon kokoelman, innostuin ja keräsin kaikki mahdolliset levyt. Nyt minulla on näitä vinyylilevyjä parisen sataa, Kantokorpi kertoo.

Lauantaina 16.7. Mäntän kuvataideviikkojen oheisohjelmistossa on Imbi Pajun dokumenttielokuva Torjutut muistot  (2002),  joka käsittelee ohjaajan äidin kohtaloita Stalinin aikaisessa Neuvostoliitossa.

 Elokuva esitetään Suomen vanhimpiin elokuvateattereihin lukeutuvassa elokuvateatteri Kino Säteessä. Imbi Paju on Suomessa asuva virolaissyntyinen toimittaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja. Elokuvan jälkeen aihetta käsitellään vielä paneelikeskustelussa, jossa on mukana myös taidemaalari Pirjetta Brander.
 
Mäntän kuvataideviikot, Kunnioita isääsi ja äitiäsi on esillä Pekilossa 31.8. saakka.

Kuvassa on osa näyttelyssä esillä olevasta Sampsa Sarparannan maalauksesta Äitienpäivän ruusut.

http://www.mantankuvataideviikot.fi/index.php?k=9623

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.